Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τι είναι το Β.Σ.
Είναι μια  περίληψη – παρουσίαση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνία, μόρφωσης, γνώσης, εμπειρίας, ικανοτήτων και συμπεριφορών ενός ατόμου.  Τα αρχικά που συνήθως το συναντάμε C.V. (curriculm vitae) σημαίνουν «περίληψη ζωής».
Μέσο του βιογραφικού  ο υποψήφιος προβάλει τον εαυτό του ως ανθρώπινο πόρο, για κάποια θέση εργασίας,  προς εκείνους που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτόν τον «πόρο».  Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι αξιολογούν τον υποψήφιο μέσο του βιογραφικού του, συγκρίνοντας με το αντίστοιχο επιθυμητό μοντέλο.
Το βιογραφικό σημείωμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η επαγγελματική ταυτότητα του υποψηφίου.
Ένα καλό  βιογραφικό σημείωμα αποτελεί  τον καθρέπτη του υποψηφίου και ταυτόχρονα την καλύτερη «διαφήμιση» αυτού που ψάχνει δουλειά, ιδιαίτερα εκείνου που έχει μικρή επαγγελματική εμπειρία και τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας.
Είναι το διαβατήριο για να μπορέσει ο υποψήφιος να φτάσει στην συνέντευξη επιλογής.

Τι δεν είναι το Β.Σ.
Δεν είναι διαφημιστικό φυλλάδιο, αίτηση για πρόσληψη μέσο παραπλάνησης ή εξαπάτησης, αυτοβιογραφία ή άσκηση ταπεινότητας.

Σκοπός του Β.Σ.
Πρόκειται για την πρώτη και ως τέτοια την πιο σημαντική επαφή με την εταιρεία.
Σκοπός του Β.Σ. είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον της εταιρείας, ώστε στη συνέχεια να  καλέσει τον υποψήφιο, για την συνέντευξη.
Στόχος του βιογραφικού είναι να δώσετε στους αξιολογητές μια καθαρή εικόνα για το αν έχετε τα προσόντα που απαιτεί η θέση. Θα έχετε μια ακόμα ευκαιρία στην συνέντευξη.

Θεωρητικά κάθε θέση απαιτεί ιδιαίτερο βιογραφικό σημείωμα, κατάλληλα γραμμένο για την περίσταση.
MΠΡΟΣΟΧΗ : Πρακτικά  αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν τηρείται αρχείο των απεσταλμένων βιογραφικών από τον αποστολέα. 

 Οι γνώσεις σας και οι ικανότητες σας ως υποψηφίου,  μπορεί να είναι αξιοζήλευτες αλλά αν δεν τις παρουσιάσει κατάλληλα, δεν πρόκειται να  ανοίξουν εύκολο οι πόρτες…

GΣΚΕΦΤΕΙΤΕ : Ο διευθυντής έχει να δει πολλά βιογραφικά και περιορισμένο χρόνο για να το κάνει, άρα πρέπει να τον εντυπωσιάσετε! Το βιογραφικό σας λοιπόν πρέπει να έχει προσωπικότητα, φροντίζοντας να δίνεται έμφαση σε στοιχεία που μπορεί να σας διαφοροποιούν από τους άλλους!

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Πρέπει να έχουμε σιγουρευτεί ότι έχουμε ξεκαθαρίσει τις απόψεις μας σε μερικά βασικά ερωτήματα:
Τι θέλω να γίνω όταν «μεγαλώσω»;
Τι μπορώ να γίνω όταν «μεγαλώσω»;
Τι  προσδοκώ από την επόμενη ή την πρώτη εργασία μου;
Ποια είναι τα δυνατά μου στοιχεία;
Ποια είναι τα αδύναμα μου στοιχεία;
Ποιο είναι το ιδιαίτερο ισχυρό μου πλεονέκτημα;
Πόσο συμβατά είναι όλα τα  παραπάνω με την πραγματικότητα της αγορά εργασίας;
Ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά εργασίας ή  πιο απλά «προς τα πού τραβάει η αγορά;
Προσπαθήστε να απαντήσετε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις ή τουλάχιστον στις περισσότερες από αυτές , πριν από την συγγραφεί του βιογραφικού σας.


Προετοιμασία σύνταξης βιογραφικού  αποτελείται από τις εξής φάσεις:

Συγκέντρωση πληροφοριών
Α) Αυτοπροσδιορισμός
Σημαίνει την επίγνωση των ισχυρών και των αδύναμων στοιχείων, των ικανοτήτων, των επιθυμιών  και των αξιών που κάθε άτομο πρέπει να έχει για τον εαυτό του. Η επίγνωση αυτή βοηθάει:
στο να προβάλει το άτομο τον εαυτό του με τρόπο αληθινό, αυθεντικό (και όχι ψεύτικο) και με σιγουριά και ασφάλεια (όχι αβεβαιότητα και ανασφάλεια).
στο να κάνει το άτομο σωστότερη επιλογή κατεύθυνσης ανάλογη δηλαδή των επιθυμιών και των ικανοτήτων του.
στο να προσδιορίσει το άτομο τις ελλείψεις του και την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ικανοτήτων που απαιτούνται.

Β) Ανάλυση εργασίας

Αφορά στην διαδικασία συλλογής πληροφοριών  σχετικά με τα συγκεκριμένα καθήκοντα και τις ευθύνες της θέσης , έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να συγκρίνει τα προσόντα που έχει με τις απαιτήσεις της δουλειάς και να αποφασίσει αν τελικά του ταιριάζει η συγκεκριμένη θέση.  Επίσης η ανάλυση εργασίας προσφέρει το πλεονέκτημα  στον ενδιαφερόμενο να προβάλει καλύτερα τα προσόντα του και να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψης του.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ:

Συγκεντρώνουμε και αρχειοθετούμε όλα τα πιστοποιητικά, τα τυπικά προσόντα μας (πτυχία, τίτλους σπουδών, βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, προϋπηρεσία.)
Εντοπίζουμε άτυπα προσόντα, ικανότητες – δεξιότητες που διαθέτουμε , αλλά και γνωρίσματα της προσωπικότητας μας, τα οποία «ενδυναμώνουν» το βιογραφικό μας και του προσδίδουν την ιδιαίτερη χροιά που επιδιώκουμε.
Σκεφτόμαστε σε ποιον ή ποιους απευθύνεται και αν αφορά μια συγκεκριμένη θέση ή πιθανές – επιδιωκόμενες θέσεις εργασίας.
Συγκεντρώνουμε βασικά στοιχεία της ταυτότητας του φορέα στον οποίο αποστέλλεται
Αποκτήστε σαφή εικόνα της θέσης (ή των θέσεων) εργασία που διεκδικείτε βλ. ανάλυση εργασίας


Οι «ΚΑΝΟΝΕΣ» συγγραφής Βιογραφικού Σημειώματος
    
Το Β.Σ. πρέπει να είναι γραμμένο με τρόπο που διευκολύνει αυτόν που το διαβάζει να παίρνει γρήγορα και με σαφήνεια τις πληροφορίες που χρειάζεται.
    Ένα Β.Σ. πρέπει να:
Είναι σύντομο, να μην ξεπερνάει τις δύο σελίδες.
Συμπεριλάβει τις πληροφορίες εκείνες που συμφωνούν με τους επαγγελματικούς στόχους του αποστολέα και με τις προσδοκίες του παραλήπτη.
Είναι καθαρό και ευανάγνωστο, είναι σαφές και κατανοητό. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται να είναι απλή και ξεκάθαρη, να μην υπάρχουν ασάφειες και γενικότητες που κουράζουν και δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα. Ο υποψήφιος σε αυτά που γράφει πρέπει να είναι ακριβής και πλήρως τεκμηριωμένος.  Να αποφεύγονται επίσης άστοχες και περιττές εκφράσεις.
Μη γίνεται χρήση προσωπικών αντωνυμιών (π.χ. Εγώ εργάστηκα…) ή αυτονόητων ρημάτων (π.χ. Εργάστηκα ως....)Προτιμούνται οι ουδέτερες εκφράσεις και κυρίως τα ουσιαστικά. (π.χ. Εξάμηνη απασχόληση στη Χ εταιρεία με αντικείμενο Ψ).
Δίνεται προσοχή στην ορθογραφία και την σύνταξη του κειμένου.
Μην είναι εμπλουτισμένο με καλλιτεχνήματα: οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν παραδοσιακά βιογραφικά.
Μην είναι αντιγραφή  απλά του βιογραφικού κάποιου άλλου.
Μην περιλαμβάνονται ψευδή στοιχεία. Να είστε ειλικρινείς στις αναφορές για τον εαυτό σας.
Μη περιέχεται  προσωπική φωτογραφία, παρά μόνο εφόσον ζητείται από την αγγελία.
Μη χρησιμοποιούνται συντομογραφίες λέξεων ή αρχικά, αν δεν είναι καθιερωμένα.
Να έχει άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά. Να  είναι τυπωμένο σε καλής ποιότητας χαρτί Α4, και γραμμένο στη μία πλευρά της σελίδας. Να αποφεύγονται τα χειρόγραφα βιογραφικά που δίνουν την εντύπωση «πρόχειρου». Ιδιαίτερα αν μεταξύ των προσόντων  σας γράφετε ότι έχετε γνώσεις Η.Υ. το χειρόγραφο βιογραφικό σας δείχνει ότι μάλλον δεν έχετε και καλή σχέση με την τεχνολογία.
Να υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή σε περίπτωση που ζητηθεί.


ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Γράφετε τις χρονολογίες με την αντίστροφη σειρά από την πιο πρόσφατη στη πιο παλιά) ώστε να είναι ευδιάκριτη η πιο πρόσφατη ενασχόληση σας και η εξελικτική σας πορεία.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζεται στο βιογραφικό σας αντιστοιχούν σε δεξιότητες και προσωπικά σας χαρακτηριστικά. Το να έχετε εργαστεί εθελοντικά σε άσχετες δουλειές με αυτήν στην οποία απευθύνεστε, μπορεί να δείχνει το κοινωνικό ή ανθρωπιστικό σας πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι θετικό στοιχείο για την θέση αυτή. Συνεπώς ΠΑΡΑΛΕΙΨΤΕ ΜΟΝΟ ότι νομίζετε ότι μπορεί να σημαίνει μια αρνητική ένδειξη .
Όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση: να μην είναι  τσαλακωμένα, να είναι καθαρές φωτοτυπίες, επικυρωμένες από Δικηγόρο. Τα πρωτότυπα, σας χρειάζονται και φροντίστε να βρίσκονται πάντα στα δικά σας χέρια.
Το Β.Σ. να κατατίθεται σε πρωτότυπη εκτύπωση και όχι φωτοτυπία. Αποφύγετε την μορφοποίηση τους μέσω των έτοιμων προγραμμάτων των υπολογιστών καθώς μπορεί να βρεθεί  το βιογραφικό σας να είναι όμοιο με αρκετά άλλα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως δική σας αδυναμία να συντάξετε ένα βιογραφικό.
Δεν υπάρχει υποχρέωση να αναφέρετε στοιχεία της ιδιωτικής σας ζωής. Η αποφυγή τέτοιων στοιχείων κάνει συνήθως το βιογραφικό και πιο επαγγελματικό, περνώντας και ένα μήνυμα στον αξιολογητή ότι υπάρχει διαχωρισμός της ιδιωτικής από την επαγγελματική ζωή.
Για οτιδήποτε γράφεται στο Β.Σ θα πρέπει να μπορείτε να το τεκμηριώσετε με τα ανάλογα χαρτιά.
Για τις ενότητες το βιογραφικού ισχύουν κάποιοι κανόνες, οι οποίοι εξυπηρετούν την οικονομία των πληροφοριών και της έμφασης στο ουσιώδες. Για παράδειγμα εάν έχετε πτυχίο πανεπιστημίου δεν είναι ανάγκη να αναφέρεται ποιο δημοτικό σχολείο τελειώσατε και πότε.
Τα στοιχεία που παρουσιάζετε στο βιογραφικό είναι αυτά που έχουν σημασία και νόημα για τον αποδέχτη και όχι αυτά που μπορεί να έχουν κάποια συναισθηματική αξία για εσάς. Π.χ. δεν γράφατε ότι: περάσατε δύσκολες ώρες για να πάρετε πτυχίο με καλό βαθμό και πόσο αντέξατε στα βασανιστήρια των καθηγητών…
Αποφύγετε τις επαναλήψεις. Μια πληροφορία δεν είναι ανάγκη να την επαναλάβετε σε παραπάνω από μια ενότητα εκτός και αν αποτελεί ξεχωριστεί δραστηριότητα.
Δεν γράφετε για προσόντα τα οποία στερήστε και πολύ περισσότερο δεν γράφετε ενότητα με προσόντα και δραστηριότητες που δεν έχετε. Π.χ. Ενότητα «ανακοινώσεις» σε συνέδρια ενώ δεν έχετε κάνει τίποτε τέτοιο και πρέπει να βάλετε παύλα.
Το Β.Σ. είναι τελείως προσωπικό και επαγγελματικό. Συνεπώς η καταγραφή στοιχείων  που αφορούν σε προσόντα συγγενικών προσόντων Π.Χ. ο πατέρας  μου είναι έμπορος ή καθηγητής ή κάτι άλλο, προκειμένου να σχηματίσετε εντυπώσεις μπορεί να λειτουργήσουν αντίστροφα.
Δηλώστε με σαφήνεια ποια θέση σας ενδιαφέρει. Ο κωδικός της αναγγελίας για την εργασία πρέπει να γράφετε στην πρώτη σελίδα του βιογραφικού (πάνω δεξιά) Με τον τρόπο αυτό οι αξιολογητές προωθούν το βιογραφικό  στο αντίστοιχο τμήμα  και αποφεύγονται τυχών καθυστερήσεις .Η θέση ή οι θέσεις που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο πρέπει να αναφέρονται ακόμα και   όταν αυτός στέλνει το βιογραφικό χωρίς να έχει ζητηθεί από την εταιρεία προσωπικό.
Στην περίπτωση που αλλάξει η διεύθυνση ή το τηλέφωνό που αναγράφετε στο βιογραφικό, ενημερώστε τις εταιρείες ή τους συμβούλους (αναφέρεται συχνά από συμβούλους εταιρειών ότι ενώ παρουσιάζεται ευκαιρία δεν μπορούν να βρουν τον υποψήφιο εξαιτίας του ότι αυτός έχει αλλάξει τηλέφωνο.)
Μην λυπάστε τα βιογραφικά, στείλτε σε όσο περισσότερες εταιρείες μπορείτε αφού προηγουμένως έχετε αποφασίσει τον κλάδο ή τους κλάδους στους οποίους επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε.
Ανανεώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα κάθε φορά που χρειάζεται  και θυμηθείτε να βάζετε την ημερομηνία –μερικές εταιρείες κρατούν αρχείο και καλό είναι να γνωρίζουν πόσο παλιό ή πρόσφατο είναι το C.V. που συμβουλεύονται κάθε φορά.

2. Περιεχόμενο βιογραφικού σημειώματος.


Οι παρακάτω αποτελούν τις βασικές θεματικές ενότητες που πρέπει να περιέχει ένα βιογραφικό σημείωμα.  Μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιες διαφορετικές θεματικές ενότητες που ταιριάζουν περισσότερο στις ικανότητες σας και στην προσωπικότητα σας. Προσέξτε όμως να έχετε πάντα υπόψη σας τους βασικούς κανόνες συγγραφής!
Προσωπικά στοιχεία:   
Περιλαμβάνει τα στοιχεία του υποψηφίου, με τα οποία ο εργοδότης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας (πλήρης ), τηλέφωνο (κινητό και σταθερό), e-mail, στοιχεία ταυτότητας, ώρες κατάλληλες για επικοινωνία.
Επίσης προαιρετικά μπορεί να αναγράφονται η οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης, στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Εκπαίδευση:                                                                                                                                               Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει  Τίτλους σπουδών, έτη απόκτησης , ημερομηνία αποφοίτησης, διάρκεια σπουδών, βαθμός πτυχίου(εάν είναι αξιόλογος ή εάν ζητηθεί) εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η χρονολογική σειρά ξεκινάει από τον πιο πρόσφατο αποκτηθεί τίτλο. Τελειώνεται με το Λύκειο αποφοίτησης  όχι κάτι παλιότερο.
Η ενότητα σπουδών είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για τους υποψήφιους που δεν έχουν σημαντική  επαγγελματική εμπειρία.  Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται  μαθήματα ή θέματα σχετικά με το αντικείμενο της επιδιωκόμενης θέσης εργασίας, ακόμα και το αντικείμενο και ο βαθμός της πτυχιακής.
Εάν έχετε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus) ή παρόμοια, θα το αναφέρετε σε αυτήν την ενότητα.
Η μορφή που θα έχουν τα παραπάνω στοιχεία εξαρτάται από την δική σας «αισθητική». Μη ξεχνάτε όμως ότι : όλοι οι τίτλοι πρέπει να είναι γραμμένοι με την ίδια δομή ( Π.χ. Πρώτα χρονιά , μετά εκπαιδευτικό ίδρυμα , μετά τίτλος….)


Επιμόρφωση/ Συνεχής Κατάρτιση / Συνεχιζόμενη εκπαίδευση/ Σεμινάρια  
       
Η ονομασίες αυτές ευσταθούν όλες.  Αναφέρεται στην παρακολούθηση η συμμετοχή σε σεμινάρια , συνέδρια ημερίδες συμπόσια κ.α. Στοιχεία που περιέχονται στον τομέα αυτό είναι: Ημερομηνία και διάρκεια σεμιναρίου, φορέας υλοποίησης, τόπος υλοποίησης, τίτλος και αντικείμενο σεμιναρίου. Αν κάποια εκπαίδευση που παρακολουθήσατε οδήγησε και σε κάποιο δίπλωμα αναφέρετε και τον τίτλο του διπλώματος.
Εργασίες δημοσιεύσεις 

Στην ενότητα αυτή θα  πρέπει να  γίνεται περιγραφή των πτυχιακών και άλλων εργασιών και αναφορά των σχετικών με το αντικείμενο δημοσιεύσεων ( τίτλος, ημερομηνία, περιοδικό ) και των ανακοινώσεων σε συνέδρια εάν υπάρχουν.( ημερομηνία , τίτλος, συνέδριο)
Επαγγελματική εμπειρία
Η ενότητα αυτή πρέπει να παρουσιάζει το ιστορικό της επαγγελματικής απασχόλησης, με αντίστροφη χρονολογική σειρά (από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά) Θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κάθε θέση: Ημερομηνία (εάν έχετε μείνει αρκετό διάστημα σε κάποια δουλειά αναφέρετε μόνο τα χρόνια, εάν ήταν για κάποιους μήνες αναφέρετε και τους μήνες) Στην ίδια σειρά αναφέρετε τον τίτλο της θέσης σας (π.χ γραμματειακή υποστήριξη)
Στην συνέχεια αναφέρετε την εταιρεία, επιχείρηση, ίδρυμα, φορέα απασχόλησης.
Τέλος θεμιτό είναι να περιγράψετε σχεδόν τηλεγραφικά τα καθήκοντα  και τις ευθύνες που περιελάμβανε η θέση εργασίας σας. Εάν υπάρχουν εργασίες με πολύ διαφορετικά αντικείμενα , δεν χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις για αυτό. Εάν κατά τη διάρκεια σπουδών σας έχετε συμμετάσχει σε κάποια πρακτική εξάσκησης, είτε έμμισθα είτε άμισθα, μπορείτε να το αναφέρετε ως επαγγελματική εμπειρία.
Στόχος /οι Σταδιοδρομίας     
Η ενότητα αυτή είναι προαιρετική. Πρέπει να είναι σύντομη  (1-3 σειρές) και σε συμφωνία με την εκπαίδευση, τα προσόντα σας και την θέση στην οποία υποβάλλετε αίτηση. Μην αναφέρετε κάποιους αόριστους ή άσχετους στην θέση στόχους . Οι στόχοι σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ταυτόχρονα να ενέχουν στοιχεία φιλοδοξίας, χωρίς όμως μεγαλοστομίες.
Ξένες Γλώσσες
  
Αναφέρετε τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε με το πιστοποιητικό ή το πτυχίο που κατέχετε, χαρακτηρισμός επιπέδου γνώσης της γλώσσας και ημερομηνία απόκτησης του. Προσοχή αναγράφετε τον τίτλο έτσι όπως είναι γραμμένος στο πτυχίο.
Διακρίσεις   
Αναφέρετε στην ενότητα αυτή τις υποτροφίες ή άλλες διακρίσεις που σας απονεμήθηκαν.
Άλλες γνώσεις   
Στην ενότητα αυτή αναφέρετε εξειδικευμένες γνώσεις ή πληροφορίες που δεν καλύφθηκαν από κάποια από τις παραπάνω ενότητες. Για παράδειγμα , γνώση χρήσης  Η.Υ. και τα προγράμματα που γνωρίζετε.
Μη ξεχάσετε μεταξύ των προγραμμάτων να αναφέρετε και την ικανότητα χρήσης του διαδικτύου (Internet) (αν υπάρχει φυσικά)  κ.α
Επίσης στην ενότητα αυτή μπορείτε να αναφέρετε και πληροφορίες όπως: κατοχή άδειας οδήγησης, γνώση χειρισμού Fax, κ.α.
Προσωπικά ενδιαφέροντα.
Η ενότητα αυτή είναι προαιρετική, και πρέπει να γραφτεί με ιδιαίτερη προσοχή. Εδώ μπορείτε αν αναφέρετε προσωπικά ενδιαφέροντα και χόμπι . Είναι σημαντικό καθώς καθρεπτίζουν την σφαιρικότητα της προσωπικότητας σας.  Περιλαμβάνει την συμμετοχή σας σε κάποιο αθλητικό, οικολογικό ή άλλου είδους σύλλογο ή μαθήματα σε κάποιο μουσικό όργανο ή ζωγραφικής, χορού, κ.α. Επίσης αναφέρονται ενασχόληση με τον κινηματογράφο, συμμετοχή σε κάποια λέσχη, σε εθελοντικές δραστηριότητες του δήμου ή οτιδήποτε άλλο. Αποφύγετε να γράψετε μονολεκτικά : μουσική , ταξίδια, κινηματογράφος κα. Αποφύγετε επίσης να πλατειάσετε στις περιγραφές σας.



Κοινωνικές δραστηριότητες/ Κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες.     
Αναφέρετε συμμετοχή σε συλλόγους, επιμελητήρια, επιστημονικές εταιρείες.
Συστατικές επιστολές / Συστάσεις
Το προτιμότερο και το συνηθέστερο είναι να μην αναφέρετε λεπτομέρειες για τις συστατικές επιστολές. Αρκεί μόνο η σημείωση: «Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν».
Καλό είναι να έχετε συστατικές τουλάχιστον από δύο διαφορετικά άτομα. Θετικό είναι, η μια να  προέρχεται από έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο και η άλλη από έναν πρώην εργοδότη ή κάποιον γνωστό από κάποιο σύλλογο ή άλλη κοινωνική δραστηριότητα.
3. Συνοδευτική επιστολή
Τι είναι η συνοδευτική επιστολή; Ποιος ο ρόλος της;

Η συνοδευτική επιστολή είναι η πρώτη παρουσίαση του υποψήφιου για μια θέση στον εργοδότη ή τον αξιολογητή της θέσης αυτής. Σκοπός της είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να προχωρήσει και στην λεπτομερέστερη ενασχόληση με το βιογραφικό του υποψηφίου.
Στην συνοδευτική επιστολή γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των προσόντων του υποψηφίου. Ειδικότερα γίνεται μια σύνδεση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του υποψηφίου με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της θέσης που διεκδικεί. Η παρουσίαση των προσόντων αυτών μπορεί να  αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του για την θέση που διεκδικεί.
Για αυτό το λόγο πρέπει να εστιάζεται σε ικανότητες που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο εργοδότη και να εναρμονίζεται με την υπό διεκδίκηση θέση.
Επίσης η συνοδευτική επιστολή δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να αξιολογήσει την  ικανότητα προσωπικής έκφρασης και χειρισμού της γλώσσας του υποψηφίου. (Κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα από την τυπική μορφή συγγραφής του βιογραφικού σημειώματος.) Έτσι ο εργοδότης διαμορφώνει και μια πρώτη εικόνα και αίσθηση για τον υποψήφιο.
Απώτερος στόχος της επιστολής είναι να καταφέρετε να  κανονίσετε συνάντηση για συνέντευξη.
Για κάθε επαφή με εργοδότη για διεκδίκηση θέσης καλό είναι να συνάσσετε και ένα διαφορετικό γράμμα, ανάλογα με την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

Υπάρχουν δύο ειδών συνοδευτικές επιστολές και ανάλογα διαφοροποιείται και το περιεχόμενο τους:
Το πρώτο είδος αφορά σε επιστολές που συνοδεύουν βιογραφικά  που αποστέλλονται προς ένα εργοδότη ο οποίος έχει δημοσίευση κάποια αγγελία εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να καλύψει μια ή περισσότερες θέσεις στην εταιρεία ή επιχείρηση του. Η θέση αυτή έχει συνήθως ένα κωδικό ο οποίος πρέπει να αναγράφετε πάνω στην επιστολή .
Το δεύτερο είδος αποτελούν οι επιστολές που συνοδεύουν βιογραφικά που αποστέλλει ένας υποψήφιος προκειμένου να κάνει επαφές με διάφορες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς του ενδιαφέροντος του.

Τι πρέπει  περιέχει :
Προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση
Όνομα, Επώνυμο, διεύθυνση και τίτλο παραλήπτη
Τους λόγους που σας κάνουν να ενδιαφέρεστε για την συγκεκριμένη δουλειά
Ποια ιδιαίτερα προσόντα και εμπειρίες σας έχουν να κάνουν άμεσα με τις απαιτήσεις της θέσης που ενδιαφέρεστε να καταλάβετε
Αναφορά ότι είστε διατεθειμένος /η να περάσετε συνέντευξη
Βασικά στοιχεία παρουσίασης:
Η επιστολή θα πρέπει να είναι σύντομη και απλή, μια σελίδα κατά   προτίμηση, αλλά περιεκτική, ώστε να πείτε αυτά που χρειάζεται χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη.
Να έχει συγκεκριμένο ύφος με μικρές παραγράφους και προτάσεις. Το γράμμα πρέπει αν έχει τον χαρακτήρα ενός τυπικού επαγγελματικού γράμματος αλλά ο τόνος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την φύση της θέσης που ζητάτε και τον τύπο του εργοδότη.  Σκεφτείτε τον τύπο του εργοδότη ή του φορέα στον οποίο απευθύνεστε καθώς γράφετε το γράμμα.
Να είναι συντακτικά και ορθογραφικά σωστή και επιμελημένη.
Να δείχνει ότι είστε ενήμερος /η για τις δραστηριότητες της εταιρείας και τις απαιτήσεις που έχει η συγκεκριμένη θέση εργασίας αλλά και γενικότερα για τον κλάδο ή τους κλάδους για τους οποίου δραστηριοποιείται. Παράλληλα θα πρέπει να δείξετε ότι γνωρίζετε καλά τις απαιτήσεις που έχει η συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Να φαίνεται ότι η επιστολή αυτή προορίζεται αποκλειστικά για την συγκεκριμένη εταιρεία και όχι να δείχνει ως μια από τις πολλές που στάλθηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις.
Να υπογράφετε ολογράφως και όχι να μονογράφετε.
Να κάνετε αναφορά του βιογραφικού σημειώματος στο τέλος της επιστολής, γιατί ενδέχεται , αν η αναφορά αυτή γίνει στην αρχή να παραπέμψει τον αναγνώστη κατευθείαν στο βιογραφικό και έτσι να μην διαβαστεί η επιστολή μέχρι το τέλος της.
Τι να αποφύγετε
     Κομπλιμέντα που αφορούν την εταιρεία ή τον εργοδότη. Συνήθως αυτά φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που προφανώς επιδιώκεται
     Υπερβολικές αναφορές στα προσόντα, στις ικανότητες , στις γνώσεις και την προϋπηρεσία σας. Συνήθως οι υπερβολική αυτοπεποίθηση προκαλεί μάλλον δυσμενείς αντιδράσεις αντί για θετικές.
     Αναφορές σε ενδεχόμενες ελλείψεις που έχετε όσον αφορά στα προσόντα ή στις γνώσεις σας. Στην περίπτωση αυτή, η ειλικρίνεια δεν εκτιμάται και πάρα πολύ , αντίθετα λειτουργεί υπονομευτικά για τον υποψήφιο.
     Αναφορές σε προσωπικά κίνητρα για την συγκεκριμένη θέση εργασίας, καθώς οι αρμόδιοι λίγο ενδιαφέρονται για αυτά.
     Οποιαδήποτε αναφορά σε λεπτομερή στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος. Αντίθετα , μπορείτε να προβάλλετε κάποια βασικά σημεία των προσόντων σας, που θα αναφέρονται και στο βιογραφικό.

Οδηγίες σύνταξης της συνοδευτικής επιστολής
     Απευθύνετε την επιστολή σε συγκεκριμένο πρόσωπο της εταιρείας ή του φορέα που σας ενδιαφέρει, το οποία θα είναι ενδεχομένως υπεύθυνος για την πρόληψη. Προσπαθήστε να μάθετε, εάν δεν γνωρίζετε ήδη, το όνομα, τον εργασιακό τίτλο και τη διεύθυνση του υπεύθυνου για να στείλετε την επιστολή σας. Αποφύγετε να απευθυνθείτε στο τμήμα του προσωπικού ή κάπου αλλού απρόσωπα.
     Αναφερθείτε στην πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε γα την συγκεκριμένη θέση εργασίας (π.χ αγγελία σε εφημερίδα, προκήρυξη κλπ)  Μην διστάσετε να αναφέρετε το όνομα αυτού που σας παρέπεμψε στην συγκεκριμένη θέση, εάν είναι εργαζόμενος του φορές στον οποίο απευθύνεστε κατόπιν της συγκατάθεσης του βέβαια.
     Αναφέρετε την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση εργασίας, προσδιορίστε το είδος της εργασίας που σας ενδιαφέρει.
     Δείξτε ότι γνωρίζετε κάποια πράγματα για την εταιρεία ή τον φορέα στον οποίο απευθύνεστε. Διευκρινίστε ότι γνωρίζετε ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί τους επιλέξατε. Δείξτε επίσης ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώσατε κέντρισαν το ενδιαφέρον σας. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε ουσιαστικά και δεν στέλνετε απλώς βιογραφικά από χόμπι.
     Αναφέρετε συνοπτικά τις ικανότητες σας για τη θέση που σας ενδιαφέρει. Μην υποθέσετε ότι ο εργοδότης σας μπορεί να συσχετίσει τον τίτλο του πτυχίου σας με τους στόχους και τις αρμοδιότητες της εργασίας. Εστιάστε σε σημαντικές δεξιότητες τις οποίες αναφέρετε ήδη στο βιογραφικό σας.
     Αναφέρετε ξεκάθαρα αυτό που ζητάτε και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε. Μην αναφερθείτε ποτέ σε μισθό, εκτός εάν σας ζητηθεί.
     Μην ξεπερνάτε τη μία σελίδα. Ακολουθήστε τυποποιημένη μορφή ενός επαγγελματικού γράμματος. Το ύφος της επιστολής πρέπει να αντανακλά στο προσωπικό σας στυλ γραφής και την προσωπικότητα σας.  Μην αντιγράψετε την επιστολή κάποιου, διότι δεν γνωρίζετε εάν είναι «καλή», αν σας αντιπροσωπεύει και φυσικά δεν θα καθρεπτίζει στοιχεία της δικής σας προσωπικότητα εργοδότη που είναι και ένα από τους σκοπούς της συνοδευτικής επιστολής.
     Ζητήστε μια προσωπική συνέντευξη. Μπορείτε να προτείνετε μια ημερομηνία ή ώρα που είναι βολική για εσάς, ιδίως όταν χρειάζεται να ταξιδέψετε για αν βρεθείτε στην συνέντευξη, αλλά είναι σημαντικό επίσης να αναφέρετε ότι είστε διαθέσιμος /η για την ώρα και την ημέρα που θα επιλέξει ο ίδιος ο εργοδότης.
     Επιβεβαιώστε ότι έχετε εξηγήσει στον  εργοδότη που απευθύνεστε, τι πρέπει να κάνει για να έρθει σε επαφή μαζί σας. Θα πρέπει αν του τηλεφωνήσετε, να σας τηλεφωνήσει και μέχρι πότε ή πότε;


Μορφή της συνοδευτικής επιστολής:




Όνομα αποστολέα
Διεύθυνση
Τηλέφωνο


Ημερομηνία
Όνομα παραλήπτη
Τίτλος παραλήπτη
Όνομα εταιρείας/φορέα
Διεύθυνση εταιρείας/φορέα
Πόλη ,Ταχ.Κωδ.


    Αξιότιμε  κύριε/κυρία….(αν γνωρίζετε όνομα ),

    Εισαγωγή: Εξηγήστε τον λόγο για τον οποίο γράφετε. Προσδιορίστε τη θέση την οποία διεκδικείτε, αναφέρετε την πηγή που πληροφορηθήκατε για την συγκεκριμένη θέση. Δείξτε το ενδιαφέρον σας για την εταιρεία ή τον φορέα στον οποίο απευθύνεστε.
    Κυρίως γράμμα: Εξηγήστε τι μπορείτε να κάνετε. Υπογραμμίστε τα προσόντα και τις ικανότητες σας που συνδέονται με την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Παραπέμψτε τον εργοδότη σε δεξιότητες που αναφέρετε στο βιογραφικό σας και προσπαθήστε να συσχετίσετε όσο καλύτερα γίνεται το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο με την συγκεκριμένη θέση .                  
    Επίλογος: Ζητήστε συνάντηση για προσωπική συνέντευξη, προτείνοντας μια μέρα ή ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο είστε διαθέσιμος. Μπορείτε να αναφέρετε ότι θα επικοινωνήσετε ο ίδιος για να μάθετε νέα τους. Τέλος ευχαριστήστε προκαταβολικά τον υπεύθυνο για τον χρόνο που πρόκειται να διαθέσει για να διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα.  Σκοπός σας είναι στη παράγραφο αυτή να κινήσετε το ενδιαφέρον .



                                                                                                         Με εκτίμηση

                                                                                        Ονοματεπώνυμο και υπογραφή                                         .





Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η συνοδευτική επιστολή, όπως και το βιογραφικό σημείωμα, δεν έχει «απόλυτη» μορφή. Είναι σημαντικό ο κάθε υποψήφιος ακολουθώντας τις παραπάνω κατευθυντήριες, να συντάξει το δικό του βιογραφικό και την δική του συνοδευτική επιστολή, προσθέτοντας το προσωπικό του στοιχείο και χαρακτήρα. Η προσωπικότητα στα δύο αυτά έγγραφα είναι η πρώτη εικόνα που θα σας αντιπροσωπεύσει στον εργοδότη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεχωρίσουν και εσείς θα το καταφέρετε αυτό.




Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν μια σύνοψη από διάφορα έντυπα και άρθρα που ασχολούνται με το βιογραφικό σημείωμα και την συνοδευτική επιστολή, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Σταδιοδρομία της σχολής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου