Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Γιορτή του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού

Των ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΡΒΑΛΗ – ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

Στροφή… στα ελληνικά προϊόντα πραγματοποιούν τελευταία όλο και περισσότεροι Έλληνες. Η υψηλή διατροφική αξία τους σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές τους φαίνεται ότι πείθουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές να τα βάλουν στο τραπέζι. Αποτέλεσμα; Δεκάδες επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής τους, δίνοντας μια τονωτική «ένεση» στην εγχώρια οικονομία, αλλά και στην απασχόληση.
Η διαπίστωση αυτή ανήκει στους διοργανωτές της πρώτης γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού, με τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές, που πραγματοποιείται από χθες το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στους 60 παραγωγούς από 13 περιφέρειες της χώρας, που συμμετέχουν σε αυτή.
Ειδικότερα, μέλη του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΕΣΤΙΑ», μιλώντας στον «Α.Τ.» για την Γιορτή και τη δράση τους, επιβεβαιώνουν ότι πλέον οι καταναλωτές «ψηφίζουν»… ελληνικά.
«Ο Ελληνας επιλέγει εγχώρια προϊόντα», σχολιάζει η κα Ιωάννα Καρανδινάκη, μέλος του Δ.Σ. του κινήματος πολιτών, η οποία ωστόσο παροτρύνει και άλλους συμπολίτες μας να καταναλώνουν ό,τι παράγεται στην Ελλάδα.
«Αυτό μπορεί να είναι μια τομή και μια λύση στην οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα», επισημαίνει και εξηγεί: «Πίσω από την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται μια ολόκληρη αλυσίδα. Πρωτίστως, είναι οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο οι υφιστάμενες αλλά και οι νέες που δημιουργούνται, καθώς επιλέγοντας τα ελληνικά προϊόντα «ανοίγει» η εγχώρια παραγωγή και η ανάπτυξη. Δεν νοείται, για παράδειγμα, τα ελληνικά ξενοδοχεία να μην έχουν να διαθέσουν ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα των περιοχών, όπου βρίσκονται».

ΣΑΛΑΤΑ 500 ΚΙΛΩΝ

Με την παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής χωριάτικης σαλάτας, βάρους 500 κιλών, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από χθες το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή την Γιορτή Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού με τίτλο: «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές».
Το εγχείρημα θα επιχειρήσουν να φέρουν σε πέρας εκατό περίπου μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, οι προετοιμασίες για την παρασκευή της σαλάτας πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 4 το απόγευμα οι έμπειροι αρχιμάγειροι ευελπιστούν ότι θα έχουν ολοκληρώσει την προσπάθειά τους. Στη συνέχεια η σαλάτα θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της εκδήλωσης, αλλά και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Πάντως, και χθες το πρωί τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος δεν έμειναν με… σταυρωμένα τα χέρια. Στα πλαίσια της Γιορτής προετοίμασαν το δικό τους ελληνικό πρωινό αποτελούμενο από ντόπια προϊόντα, το οποίο παρουσίασαν σε Αμερικάνους ξενοδόχους και επισκέπτες της Έκθεσης.
Ακόμη, οι Ελληνες σεφ δημιούργησαν μια μεγάλη υδρόγειο στην οποία τόσο οι ίδιοι, όσο και απλοί πολίτες τοποθετούσαν καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, θέλοντας να δείξουν ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να φθάσουν σε κάθε γωνιά του Πλανήτη.





Πηγή : adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου