Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Υπογονιμότητα στις Γυναίκες - Αιτίες και θεραπεία


Η υπογονιμότητα είναι ένα συναισθηματικά φορτωμένο ζήτημα, καθώς τα ζευγάρια που προσπαθούν να έχουν ένα μωρό μπορεί να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, υπογονιμότητας στις γυναίκες δεν είναι πάντα ότι πάμε για ένα πρόβλημα με τα σεξουαλικά τους όργανα. Αντίθετα, η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στρες, το άγχος, συναισθηματικά προβλήματα, και άλλες φαρμακευτικές παρενέργειες.
Infertility in Women - Causes and Treatment
Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες για τη στειρότητα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις το σημείωμα πρώιμα σημεία της, ώστε να μπορείτε να μηδέν για την πραγματική αιτία και αρχίσουν να πάρει τη θεραπεία.

Αίτια της υπογονιμότητας 

Στειρότητα προκαλείται από κυρίως λόγω:
  • Ενδομητρίωση: Πρόκειται για μία από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας. Η επένδυση της μήτρας έχει ενδομητρίου ιστούς και ορισμένες φορές οι ιστοί αυτοί έχουν την τάση να μεγαλώνουν έξω από τη μήτρα. Οι εν λόγω αύξηση μπορεί να μπλοκάρουν πέρασμα του ωαρίου μέσα στη σάλπιγγα προς τη μήτρα, και οδηγούν σε υπογονιμότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα.
  • Ορμονική επίπεδα: Υπογονιμότητα εξαρτάται επίσης από το ορμόνη επίπεδα πρόσωπο του. Όταν οι ορμόνες εκκρίνονται από τις αντίστοιχες αδένες σε πολύ μεγάλες ποσότητες, η υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει. Η προϋπόθεση αυτή είναι επίσης γνωστή ως υποθυρεοειδισμός. Υπό αυτές τις συνθήκες, στις γυναίκες, το ποσό των θυρεοειδικών ορμονών και αυξάνει την τόνωση της προλακτίνης λόγω των υψηλών επιπέδων έκκριση και αυτό επηρεάζει αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα. Ο βλεννογόνος αδένας εμμηνόρροια ελέγχων, και μερικές φορές αυτός ο αδένας μπορεί να αποτύχει, φέρνοντας εμμηνόρροια να σταματήσει. Αυτό συμβαίνει κυρίως προκαλείται λόγω ελλείψεων στο θυλάκιο ορμόνες τόνωση. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από υπογονιμότητας στις γυναίκες.
  • Διαταραχές ή προβλήματα: Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η πυελική φλεγμονώδης παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό αναπαραγωγικά όργανα, με αποτέλεσμα τη στειρότητα. Τα νοσήματα αυτά (όπως η γονόρροια και χλαμύδια) παρεμποδίζουν την όλη διαδικασία της γονιμοποίησης και επιφέρουν υπογονιμότητας.
  • Ωχρινική Ελάττωμα Φάση: Αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν προσκολλάται στη μήτρα με σωστό τρόπο. Το αυγό είναι η πρώτη γονιμοποιηθεί και μετακινείται στη συνέχεια από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα, ένωση με τον τοίχο. Όταν αποτυγχάνει να αποδίδουν το ίδιο σωστά με τη μήτρα, αποβολές μπορεί να εμφανιστεί με αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.
  • Ωοθηκών Θέματα: Η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω των ωοθηκών ζητήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Μερικές φορές, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση ανδρογόνων στο σώμα τους. Πρόκειται για μια αρσενική ορμόνη και φέρνει προσώπου τρίχα και προκαλεί στειρότητα. Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής μπορεί επίσης να επηρεάσει τις περιόδους μιας γυναίκας. Αν μια κύστη ωοθηκών είναι η αιτία της υπογονιμότητας, μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργικές μεθόδους. Ορισμένες λοιμώξεις όπως η φυματίωση και η παρωτίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα.

Θεραπεία Μέτρα για την υπογονιμότητα 

Υπογονιμότητας στις γυναίκες αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον με τη βοήθεια του στόματος φάρμακα ή ενέσεις. Οι προφορικές φάρμακα που χορηγούνται στις γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα με την ωορρηξία. Μερικά από τα φάρμακα γονιμότητας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες είναι:
  • Arimidex και λετροζόλη: Οι γιατροί ορίζουν αυτά τα φάρμακα σε γυναίκες με σεξουαλικές διαταραχές, δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ωορρηξίας, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για σύλληψη με αυτόν τον τρόπο.
  • Clomid: Αυτό είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στειρότητας. Αυτό το φάρμακο έχει επίσης ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας, όπως 45 με 50% των γυναικών που χρησιμοποιούν Clomid να μείνετε έγκυος πολύ σύντομα.
  • Γοναδοτροπίνες: Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται όταν η αιτία της υπογονιμότητας βρίσκεται στην υπόφυση. Τα ορμονικά επίπεδα στον οργανισμό σταθεροποιημένες με αυτά τα φάρμακα, και θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
Υπάρχουν χειρουργικές μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την θεραπεία της στειρότητας. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα με την εσωτερική επένδυση των πύελο ή στην κοιλιά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Χειρουργικές μέτρα μπορούν επίσης να ληφθούν αν το πρόβλημα έγκειται στις σάλπιγγες. Laproscopic χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της υπογονιμότητας, όπως μερικές φορές όλες οι μορφές μπλοκαρίσματα μπορούν να εξάγονται από τέτοια επέμβαση.
Αν η εμπλοκή στη σάλπιγγα δεν είναι επισκευάσιμο, τότε τα μέτρα γονιμοποίηση μπορούν να ληφθούν για να πάρει τον ασθενή έγκυος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης ενδομήτρια σπερματέγχυση. Στη διαδικασία αυτή, το σπέρμα εισάγεται στη μήτρα, έτσι ώστε το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί. Η διαδικασία αυτή είναι φθηνότερη από άλλες εναλλακτικές λύσεις, αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου