Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πολυκυστικές Ωοθήκες (PCOS / PCOD)


Οι πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) - επίσης γνωστό ως πολυκυστικών ωοθηκών νόσο (PCOD) - αιτίες υπογονιμότητας και άλλες σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Στην πραγματικότητα, PCOS πιστεύεται ότι είναι η πιο συχνά βρέθηκε λόγος για εμμηνορροϊκές διαταραχές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (12 - 45 ετών). Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κατά τη διάρκεια εφηβική ή αναπαραγωγική ηλικία.
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS/PCOD)

Τι είναι το PCOS?

Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), παλαιότερα γνωστή ως σύνδρομο Stein-Levanthal, είναι μια κατάσταση όπου δύο τουλάχιστον από τις ακόλουθες συμβαίνουν, και συχνά και τα τρία:
  • Τουλάχιστον 12 ωοθυλακίων (μικρές κύστεις) να αναπτύξει στις ωοθήκες σας. (Πολλές κύστεις Πολυκυστικές μέσα »). Οι κύστες είναι ρευστό-σάκοι γεμάτοι. 
  • Η ισορροπία των ορμονών που κάνετε στις ωοθήκες μεταβάλλεται. Ειδικότερα, κάνουν οι ωοθήκες σας περισσότερη τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη) από το κανονικό.
  • Δεν χρειάζεται να παράγουν ωάρια κάθε μήνα. Μερικές γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία καθόλου. (Το PCOS, αν και οι ωοθήκες έχουν συνήθως πολλά ωοθυλάκια, να μην αναπτυχθεί πλήρως και έτσι ωορρηξία συχνά δεν συμβαίνει.) Εάν δεν έχετε ωορρηξία τότε δεν έχετε περίοδο.
Σε γυναίκες με PCOS, υπάρχουν πολλές αναπτυχθεί επαρκώς ωοθυλάκια (θύλακες εντός των ωοθηκών που περιέχουν αυγά) στις ωοθήκες. Τα αυγά αυτών των ωοθυλακίων δεν ώριμα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τις ωοθήκες. Αντ 'αυτού, αποτελούν κύστεων στην ωοθήκη.

Τι προκαλεί PCOS?

Η ακριβής αιτία δεν είναι εντελώς σαφής. Αρκετοί παράγοντες παίζουν πιθανότατα ρόλο. Αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  • Ινσουλίνη: Οι γυναίκες με PCOS έχουν αυτό που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη». Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος είναι ανθεκτικά στην επίδραση του σε φυσιολογικά επίπεδα της ινσουλίνης. Περισσότερη ινσουλίνη παράγεται για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά. Αυτό εγείρει το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα θεωρείται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο στηρίζεται PCOS αναπτύσσεται.
  • Ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH): Αυτή η ορμόνη που γίνεται στην υπόφυση. Διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια και εργάζεται παράλληλα με ινσουλίνη για την προώθηση της παραγωγής τεστοστερόνης. Το υψηλό επίπεδο της LH βρίσκεται σε περίπου 4 στις 10 γυναίκες με PCOS.
  • Κληρονομικούς παράγοντες: μακιγιάζ σας γενετικής είναι πιθανώς σημαντική. Ένα ή περισσότερα γονίδια που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. PCOS δεν είναι απολύτως κληρονομείται από τους γονείς στα παιδιά, αλλά μπορεί να τρέξει σε μερικές οικογένειες.
  • Βάρος: Being υπέρβαρο ή παχύσαρκο δεν είναι η αιτία του συνδρόμου. Ωστόσο, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το υπερβολικό λίπος μπορεί να κάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη χειρότερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια, το επίπεδο της ινσουλίνης για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του βάρους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Έφηβος κορίτσια και νεαρές γυναίκες με PCOS έχουν συνήθως ένα ή περισσότερα σημεία. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Ανώμαλες περίοδοι που έρχονται κάθε λίγους μήνες, όχι σε όλα, ή πάρα πολύ συχνά.
  • Στειρότητα, σε γενικές γραμμές που προκύπτουν από πολύ περιστασιακή ωορρηξία.
  • Επιπλέον τρίχα στο πρόσωπό σας ή άλλα μέρη του σώματός σας (συνήθως βρίσκεται κάτω από το πηγούνι, στο άνω χείλος, τους βραχίονες, τις κνήμες και στην κοιλιά), που ονομάζεται υπερτρίχωση.
  • Ακμή, λιπαρό δέρμα.
  • Η τριχόπτωση εμφανίζεται ως αραίωση μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού.
  • Η αύξηση του βάρους και / ή κόπο να χάσει βάρος.
  • Εμβάθυνση της φωνής.
  • Μπαλώματα του σκοτεινού δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού σας και άλλες περιοχές, που ονομάζονται μελανίζουσα ακάνθωση.

Ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνδέεται με PCOS?

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Προβλήματα με την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσει επίσης τις γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να είναι στείρος (αδυνατεί να μείνω έγκυος) και μπορεί να έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας (καρκίνου του ενδομητρίου).

Τι μπορώ να κάνω γι 'αυτό;

Καλή διατροφή και τις συνήθειες άσκησης μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του συνδρόμου, και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
  • Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φρούτα, λαχανικά και άπαχο πρωτεΐνη. Τρώει μερικά μικρά γεύματα αντί για τρεις μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να βοηθήσει ακόμη και από τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά. Βοηθά επίσης το σώμα της ινσουλίνης σας χρήση, έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη σας. Στόχος για 30 λεπτά ή και περισσότερο από μια μέρα δραστηριότητας, όπως το ζωηρό περπάτημα. Συζητήστε με το γιατρό σας προτού να αρχίσετε ή να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας.
  • Η απώλεια βάρους είναι το κλειδί στη θεραπεία PCOS. Να χάσει ακόμη και 5 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό του βάρους σας μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ωορρηξίας, μειώνουν τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη. Δίαιτα και άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
  • Γεννήσεων χάπια ελέγχου μπορεί να βοηθήσει τη ρύθμιση η περίοδός σας και τη μείωση των ορμονών που σχετίζονται με συμπτώματα όπως η ακμή, απώλεια μαλλιών και την υπερβολική προσώπου και του σώματος.
  • Αντι-ανδρογόνα φάρμακο, όπως η σπειρονολακτόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και ακμής. Δεν θα πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μετφορμίνη, ένα φάρμακο διαβήτη, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας και τον έλεγχο της ινσουλίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι συχνά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αύξηση της γονιμότητας του PCOS, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φάρμακα υπογονιμότητας για το σκοπό αυτό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την απώλεια βάρους.
Ενώ εσείς δεν μπορεί να θεραπεύσει με PCOS, μπορείτε να την αντιμετωπίσουμε. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντική, καθώς η υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση. Υπάρχουν άριστες μακροπρόθεσμες φάρμακα για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε παράτυπες περιόδους, τριχοφυΐα και ακμή.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου