Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Εθνικοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν;


ImageΕλέγχους στα εθνικά σύνορα των κρατών μελών της συνθήκης Σένγκεν ενδέχεται να αποφασίσει η ΕΕ ύστερα από γαλλικές πιέσεις αποτελώντας ένα μέρος σε μια δέσμη νέων μέτρων αναφορικά .με την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής επιλεκτικής παροχής ασύλου στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ φαίνεται πως θα επιβάλει σήμερα μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική στις κινήσεις των προσφύγων,
Όλα τα μέτρα που αξιώνει η Γαλλία να ληφθούν έχουν στόχο να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια «δυνατότητα αντίδρασης» σε κρίσεις που προκαλούνται από τα κύματα μετανάστευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λοράν Βοκιέ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο των μέτρων που συζητούνται μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα να αρχίσουν ξανά οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν σε περίπτωση ένα κράτος-μέλος δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τα εξωτερικά του σύνορα.
Το παραπάνω δεν αφορά τόσο την Ελλάδα καθώς η στεγανότητα των δικών της συνόρων προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν υποδειγματική –Λιμενικές Αρχές και Αστυνομία διεξάγουν ένα πραγματικό άθλο συγκρατώντας με τη βία εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες μέσα στην Ελλάδα (εδώ γελάμε )- όσο την Ιταλία η οποία επιθυμεί την προώθησή τους σε χώρες όπως η Γαλλία.
Η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για το Άσυλο και την Μετανάστευση, εξέφρασε χθες ανησυχία για το γεγονός ότι τα ζητήματα ασφάλειας προτάσσονται όπως υπαγορεύουν η ακροδεξιά και λαϊκιστικά κινήματα στα κράτη-μέλη ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Όλες οι άλλες προβληματικές, όπως τα δικαιώματα των μεταναστών, η προστασία των αιτούμενων άσυλο και η αλληλεγγύη πολύ απέχουν από το να έχουν επιλυθεί», σημειώνει ο Σέρτζιο Καρέρα, ένας ειδικός σε θέματα μετανάστευσης.

πηγή :www.defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου