Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η ρωσική αστυνομία σταμάτησε φορτίο με αυτοκίνητα από την Ιαπωνία επειδή εξέπεμπαν υψηλή ραδιενέργεια



Η ρωσική αστυνομία επέστρεψε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που είχαν φθάσει από την Ιαπωνία επειδή ήταν μολυσμένα με ραδιενεργά ισότοπα, πιθανόν από το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Έξι από ένα φορτίο 170 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που είχε σταλεί από το ισπανικό λιμάνι Τογιάμα στο ρωσικό λιμάνι Μαγκαντάν, εξέπεμπαν ραδιενέργεια δύο ως τρεις φορές υψηλότερη από τα αποδεκτά επίπεδα, δήλωσε ρώσος τελωνειακός.

Εργαστηριακά τεστ στα έξι αυτοκίνητα έδειξαν ότι ήταν μολυσμένα με καίσιο-134 και καίσιο-137, δήλωσε ο Γιούρι Κισίνσκι, υποδιευθυντής των τελωνείων του Μαγκαντάν.

Τα δύο ισότοπα του καισίου περιλαμβάνονται στα ραδιενεργά στοιχεία που είναι γνωστό ότι διέρρευσαν στη Φουκουσίμα λόγω των ζημιών που υπέστη ο σταθμός από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Δεν έγινε αμέσως σαφές πώς τα αυτοκίνητα μολύνθηκαν με ραδιενέργεια, όμως δεν θα μείνουν στη Ρωσία, δήλωσε ο Κισίνσκι.

"Τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε πλοίο και επιστρέφουν στην Ιαπωνία. Σίγουρα δεν επρόκειτο να τα καθαρίσουμε εδώ από τη ραδιενέργεια", πρόσθεσε.

Μια εταιρεία με έδρα το Μαγκαντάν είχε παραγγείλει τα αυτοκίνητα με πρόθεση να τα μεταπωλήσει στη ρωσική αγορά, σύμφωνα με το Ίντερφαξ.

Ο Κισίνσκι δήλωσε πως τελωνειακοί αξιωματούχοι στην επαρχία αυτή της ρωσικής άπω ανατολής σταμάτησαν τους δύο τελευταίους μήνες την εισαγωγή περίπου 50 αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, επειδή είχαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα συνήθη.

Το "μεγαλύτερο μέρος" τους καθαρίσθηκε από τη ραδιενέργεια και τα αυτοκίνητα μεταβιβάστηκαν με ασφάλεια στους ιδιοκτήτες τους. Όμως μερικά οχήματα αποδείχθηκαν τόσο μολυσμένα ώστε χρειάστηκε να επιστραφούν, πρόσθεσε ο Κισίνσκι.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου