Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Θεραπεία δισκοπάθειας και δισκοκήλης με ενδοδισκικό gel


back-pain-illustration

Οκτώ στους δέκα ενήλικες βιώνουν, μόνιμα ή περιστασιακά, οδυνηρούς πόνους στη μέση, τον αυχένα ή σε κάποιο από τα άκρα, ως συνέπεια τραυματισμών, απότομων κινήσεων και μηχανικών βλαβών που καταστρέφουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Η χειρουργική αντιμετώπιση μιας τέτοιας βλάβης ήταν και παραμένει η βασική λύση εκλογής, εντούτοις η εμπειρία από επώδυνα, με μακρά περίοδο ανάρρωσης, ή ακόμη και αποτυχημένα χειρουργεία, αποτρέπει τους περισσότερους ασθενείς από την απόφαση να υποβληθούν σε επέμβαση.
Εναλλακτική λύση, όμως, υπάρχει. Είναι μη χειρουργική, εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη, και- αν και καινούργια- εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρόκειται για την δισκοπλαστική με έγχυση ενδοδισκικού gel, το οποίο εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης.
Όπως επεσήμανε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο ορθοπαιδικός χειρουργός της σπονδυλικής στήλης κ. Νικόλαος Μπενάρδος, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος που αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα.
Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο. Όταν, όμως, καταστραφεί αυτή η δομή και η σχέση μεταξύ τους, ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, αλλάζει κατά κάποιο τρόπο μορφή και πολλές φορές δημιουργεί τις γνωστές μας δισκοκήλες.
«Όλη αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για πόνους στη μέση, τον αυχένα ή σε κάποιο χέρι ή πόδι», εξήγησε ο κ. Μπενάρδος, για να αναφερθεί, ακολούθως, στην πρωτοποριακή μέθοδο της δισκοπλαστικής με ενδοδισκικό gel, η οποία ήδη εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα.
«Το ενδοδισκικό gel τοποθετείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας. Το υλικό, δρώντας με ωσμωτική πίεση, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή…
…Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα, σαφώς πολύ καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες. Γίνεται ανάπλαση του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο, αφού το τμήμα που το πιέζει έχει επανέλθει στην αρχική του θέση…».
Η βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς είναι εντυπωσιακή, καθώς σταματά ο πόνος στο άκρο (ισχιαλγία, μηραλγία κ.λ.π.).
«…Με την αναδιοργάνωση του πηκτοειδούς πυρήνα σταματά και ο εντοπισμένος πόνος που οφείλεται στην δισκοπάθεια, δηλαδή η οσφυαλγία…», υπογράμμισε ο κ. Μπενάρδος, διευκρινίζοντας ότι η μέθοδος είναι απολύτως φιλική για τον ασθενή, καθώς η διαδικασία εφαρμογής της διαρκεί, κατά μέσο όρο, μόλις 20 λεπτά. Τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια έως 5 εβδομάδες, ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου