Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Το άγχος αυξάνει τη χοληστερίνη

Ξέραμε ότι το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιοπάθειες και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες οφείλεται και για τα αυξημένα επίπεδα της "κακής χοληστερίνης"
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιοπάθειες και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλέον, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει και τη χοληστερίνη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μετά από τριετή έρευνα η επιστημονική ομάδα από το University College του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ. 'ντριου Στέπτοου. Οι επιστήμονες από το Λονδίνο, όπως αναφέρει το Health Psychology, μελέτησαν τις περιπτώσεις 199 ανθρώπων, στους οποίους στα τρία χρόνια της έρευνας έκαναν τεστ άγχους και τεστ χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, πως τα επίπεδα άγχους που παρουσίαζαν οι ασθενείς, είχαν άμεση σχέση με τα επίπεδα χοληστερίνης. Φυσικά στη μελέτη συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως το πέρασμα του χρόνου, η ηλικία, το φύλο και φυσικά αν οι ασθενείς κάπνιζαν ή κατανάλωναν αλκοόλ.

Ανησυχητικά ευρήματα

Οι επιστήμονες τονίζουν, πως η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν και από χοληστερίνη και συνεπώς από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, σε όσους αυξήθηκαν τα επίπεδα της LDL, ή αλλιώς της "κακής χοληστερίνης" αυξήθηκαν ταυτόχρονα τρεις φορές οι πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος αυξάνει τη χοληστερίνη επειδή το στρες κάνει το σώμα να παράγει περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και λιπαρών οξέων. Για να μεταφερθούν στο σώμα οι ουσίες αυτές, μέσω των ιστών, χρειάζονται την LDL, κάτι που σημαίνει αύξηση της "κακής χοληστερίνης".
'λλη μία εκδοχή είναι ότι το άγχος εμποδίζει τον οργανισμό να "ξεφορτώνεται" την επιπλέον χοληστερίνη.
Επίσης, το άγχος ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη διεργασία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη χοληστερίνη.
Πάντως ο καθηγητής Στέπτοου επισημαίνει, ότι οι αυξήσεις που παρουσίασαν ορισμένοι ασθενείς όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερίνης δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά αρκετά ανησυχητικές ώστε να ληφθούν υπ΄ όψη.
Κλειδί στην καταπολέμηση της χοληστερίνης είναι η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση.
Πηγή : BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου