Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Παγωτά














Αρθρο: 137



Ημ/νία: 10.06.2005



Περιγραφή όρου θησαυρού: ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ






Τίτλος Αρθρου
Παγωτά



Σχόλια
-Το παρόν άρθρο τροποποιήθηκε με τις αποφάσεις του ΑΧΣ 885/72 (ΦΕΚ Β΄ 397/1972), 1415/76 (ΦΕΚ Β΄ 1005/1976), 1229/83 (ΦΕΚ Β΄ 358/1983), 2544/1982 (ΦΕΚ Β΄ 579/1984), 2856/84 (ΦΕΚ Β΄ 44/1985), 1530/85 (ΦΕΚ Β΄ 719/1985), 980/87 (ΦΕΚ Β΄ 602/1987), 1120/91 (ΦΕΚ Β΄ 9/14.1.1992), 782/94 (ΦΕΚ Β΄ 620/14.7.1995), 775/1994 (ΦΕΚ Β΄ 702/9.8.1995), 145/1996 (ΦΕΚ Β΄ 485/25.6.1996), 142/97 (ΦΕΚ Β΄ 579/14.7.1997), 240/1997 (ΦΕΚ Β΄ 597/17.7.1997), 412/1999 (ΦΕΚ Β΄ 1964/1.11.1999) και 548/2000 (ΦΕΚ Β΄ 1476/4.12.2000).-Η δεύτερη περίοδος του εδ. α της παρ. 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την ΑΧΣ 81/2005 (ΦΕΚ Β΄ 786/10.6.2005).









Κείμενο Αρθρου


1. (α) "Παγωτά", νοούνται προϊόντα που παρασκευάζονται με ανάμιξη είτε γάλακτος από τα είδη και κατηγορίες που αναφέονται στα άρθρα 79 και 80 του Κώδικα Τροφίμων και σε συνδυασμό μεταξύτους, είτε χυμού φρούτων με φυσική γλυκαντική ύλη και άλλες ύλες που ρητά διαλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο, μετά από πήξη με ψύξη της μάζας αυτής που έχει ομοιογενοποιηθεί.


"Παγωτά με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα επιτρέπεται να περιέχουν γλυκαντικά (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 950, Ε 951, Ε 954, Ε 955, Ε 957, Ε 959, Ε 962) σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων."


(β) Γάλα σε σκόνη επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στις ρητά κατονομαζόμενες περιπτώσεις, που διαλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.


(γ) Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παγωτών, πρέπει να έχει υποστεί θερμιδική επεξεργασία ή να προέρχεται από πρόσφατο άρμεγμα, καλά βρασμένο.


(δ) Οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες των παγωτών πρέπει να είναι άμεμπτοι και να μη παρέχουν ενδείξεις ατελούς επεξεργασίας ή χρησιμοποίησης, για την παρασκευή τους, μειονεκτικών ή αλλοιωμένων πρώτων υλών.


(ε) Απαγορεύεται η ανάπηξη παγωτού που έχει λυώσει από οποιαδήποτε αιτία. (στ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία μαγειρικού αλατιού ή τεμαχιδίων πάγου.


(ζ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία βαριών μετάλλων, όπως αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, βαρίου, χαλκού κ.λ.π.


(η) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία κάθε ουσίας που δεν προέρχεται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. (θ) Απαγορεύεται η διάθεση στην κατανάλωση παγωτών που δεν πληρούν τους όρους υγιεινού τροφίμου, όπως καθορίζεται αυτό από τις Υγειονομικές Διατάξεις. (ι) Επιτρέπεται ο αρωματισμός των παγωτών με αβλαβείς αρωματικές ύλες, εφόσον αυτές δεν είναι ικανές να προκαλέσουν τεχνητή χρώση αυτών ή δεν προστίθενται με τον σκοπό κάλυψης μειονεκτικής οσμής, προερχομένης από οποιαδήποτε αιτία.


(ια) Επιτρέπεται η χρώση με τις χρωστικες και τους όρους του παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων καθώς και με τη χρωστική Ε 160β Ανάττο σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου. (ιβ) Απαγορεύεται η προσθήκη στα παγωτά κάθε ξένης προς το λίπος του γάλακτος λιπαρής ύλης, με εξαίρεση την φυσικώς ενυπάρχουσα στον κρόκο των αυγών, το κακάο, τη σοκολάτα και τον καφέ, εφόσον αυτά χρησιμοποιήθηκαν. (ιγ) Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση καφέ, κακάο και σοκολάτας, τα οποία πληρούν τους όρους των σχετικών Κεφαλαίων του παρόντος Κώδικα, για την παρασκευή ορισμένων ειδών παγωτών, τα οποία ρητώς κατονομάζονται στο παρόν άρθρο. (ιδ) Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος Ι του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis.


Επίσης επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους αντίστοιχους όρους.


- Φωσφορικά Ε 338, Ε 339, Ε 340, Ε 341, Ε 343, Ε 450, Ε 451, Ε 452 - Αλγινική προπανοδιόλη - 1,2 Ε 405 σε παγωτά με βάση το νερό. Πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) Ε 432, Ε 433, Ε 434, Ε 435, Ε 436. Πολυόλες Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967


- Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε 473, σακχαρογλυκερίδια Ε 474 - Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη - 1,2 Ε 477.


- Σορβιτάνες Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495


- Πυριτικά Ε 551, Ε 552, Ε 553α, Ε 553β, Ε 554, Ε 555, Ε 556, Ε 559 σε προϊόντα σε σκόνη για παρασκευή παγωτών.


(ιε) Κάθε είδος παγωτού πρέπει να παρασκευάζεται αυτούσιο. (ιστ) Τα παγωτά διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:


1) Παγωτό Κρέμα


2) Παγωτό Γάλακτος


3) Παγωτό Καϊμάκι


4) Παγωτό Φρούτων-Γρανίτες


5) Παγωτά ειδικού τύπου (κασσάτα, σπέσιαλ, παρφέ κ.λ.π.)


6) Παγωτά στιγμιαίας παρασκευής (χωνάκι)


7) Παγωτά σε ξυλάκια ή πλαστικά στηρίγματα


8) Παγωτά μέσα σε ζαχαρούχα δίπυρα (σε κώνους, σάντουίτς κ.λ.π).


2. (α) "Παγωτό Κρέμα", νοείται το προϊόν που παρασκευάζεται από ομοιογενοποιηθέν γάλα (όπως αναφέρεται στον ορισμό), με την προσθήκη ζάχαρης και αυγών και μετά πήξη με ψύξη του προϊόντος.


(β) Το παγωτό κρέμα πρέπει να περιέχει λίπος 4% τουλάχιστον, όπως έχει. (γ) Το παγωτό κρέμα πρέπει να περιέχει ένα τουλάχιστον αυγό ανά 1.000 γραμμάρια έτοιμου προϊόντος περίπου.


(δ) Απαγορεύεται η προσθήκη στη μάζα του "παγωτού κρέμα" χυμών ή σιροπιών φρούτων ή σπασμένων ξερών καρπών, τα οποία όμως επιτρέπεται να προστίθενται στην επιφάνεια της μάζας του παγωτού.


3. (α) "Παγωτό Γάλακτος", νοείται αυτό που παρασκευάζεται από ομοιογενοποιηθέν γάλα (όπως αναφέρεται στον ορισμό), με την προσθήκη ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών και μετά πήξη με ψύξη του προϊόντος.


(β) Το παγωτό γάλακτος πρέπει να περιέχει λίπος 3% τουλάχιστον όπως έχει. (γ) Επιτρέπεται ο αρωματισμός του παγωτού γάλακτος με αβλαβείς αρωματικές ύλες (καθώς και ροδόσταγμα).


(δ) Σε περίπτωση αρωματισμού με βανιλλίνη, το παγωτό γάλακτος θα φέρεται στην κατανάλωση με την ονομασία "παγωτό βανίλλια".


(ε) Στα παγωτά γάλακτος δεν επιτρέπεται η προσθήκη αυγών. (στ) Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση νωπών ή ξερών καρπών στα παγωτά γάλακτος. 4. (α) "Παγωτό Καϊμάκι", νοείται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από ομοιογενοποιηθέν γάλα (όπως αναφέρεται στον ορισμό), αφρόγαλα (καϊμάκι), ζάχαρη και μετά πήξη με ψύξη του προϊόντος.


(β) Το παγωτό καϊμάκι πρέπει να περιέχει λίπος γάλακτος 8% τουλάχιστον όπως έχει.


(γ) Απαγορεύεται η προσθήκη στη μάζα του "παγωτού καϊμάκι", χυμών φρούτων ή σιροπιών τους ή σπασμένων ξερών καρπών, επιτρέπεται όμως να προστίθενται αυτά στην επιφάνεια της μάζας του παγωτού.


(δ) Απαγορεύεται η προσθήκη αυγών στο "παγωτό καϊμάκι".


5. (α) "Παγωτό φρούτων", νοείται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από χυμούς διαφόρων καρπών και ζαχαρούχων γλυκαντικών υλών και μετά πήξη με ψύξη του προϊόντος.


(β) Επιτρέπεται ο αρωματισμός των παγωτών φρούτων αποκλειστικά με φυσικά αβλαβή αρώματα.


(γ) (Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(δ) Τα παγωτά φρούτων πρέπει να προσφέρονται στην κατανάλωση με ονομασίες που δηλώνουν σαφώς την προέλευση του χυμού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους π.χ. "παγωτό λεμόνι", "παγωτό φράουλα" κ.λπ.


(ε) Τα "παγωτά φρούτων" που έχουν πήξει ατελώς μπορούν να προσφέρονται στην κατανάλωση με την ονομασία "παγωτό γρανίτα" ή απλά "γρανίτα", που θα ακολουθείται από το χαρακτηριστικό όνομα του παγωτού, π.χ. "παγωτό γρανίτα, λεμόνι" ή "γρανίτα λεμόνι".


(στ) Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, αυτοί πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του παρόντα Κώδικα για κάθε είδος αυτών.


(ζ) Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τεχνητών σιροπιών φρούτων για την παρασκευή παγωτών φρούτων.


6. (α) Εκτός από τα αναφερόμενα στις πιο πάνω παραγράφους, μπορούν να παρασκευάζονται και να διατίθενται στην κατανάλωση, με ειδική συνταγή για το καθένα και παγωτά ειδικού τύπου, τα οποία πρέπει να δηλώνονται με ιδιαίτερη ονομασία (κασσάτα, σπέσιαλ, παρφέ κ.λ.π.).


(β) Για την παρασκευή των παγωτών αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι πρώτες και πρόσθετες ύλες που κατονομάζονται ρητά από τις διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού, με εξαίρεση τη σκόνη γάλακτος.


(γ) (Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(δ) Τα παγωτά αυτά μπορούν να προσφέρονται στην κατανάλωση με ονομασία που να δηλώνει τη χαρακτηριστική τους γεύση, π.χ. "παγωτό καφέ", "παγωτό Mocca", "παγωτό σοκολάτα", ή τον τρόπο παρασκευής τους, π.χ. "παγωτά κασσάτα" ή με ειδική επωνυμία, π.χ. Σικάγο, Αλάσκα, Σπέσιαλ κ.λ.π.


(ε) Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των παγωτών αυτών, πρέπει να πληρούν τις σχετικές διατάξεις του παρόντα Κώδικα. (στ) (Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(ζ) Επιτρέπεται ο τεχνητός αρωματισμός τους με αβλαβείς αρωματικές ύλες. (η) Στα παγωτά ειδικού τύπου επιτρέπεται η προσθήκη προζελατινοποιημένου αμύλου σε μέγιστο ποσοστό 1% κατά βάρος στο έτοιμο προϊόν.


7. α) "Παγωτά στιγμιαίας παρασκευής" (χωνάκι) νοούνται ιδιαίτεροι τύποι παγωτών, που προσφέρονται στον καταναλωτή αμέσως μετά την παρασκευή τους από ειδικό μηχάνημα αυτόματης ψύξης και παρασκευάζονται από ανάμιξη γάλακτος, όπως αναφέρεται στο εδάφιο α της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου ή χυμών φρούτων με ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες.


(β)(Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(γ) Το ποσοστό λίπους στα παγωτά αυτά πρέπει να ανέρχεται στο 3% τουλάχιστον, όπως έχει.


(δ) Απαγορεύεται η διαφήμιση του στιγμιαίου παγωτού γάλακτος σαν "παγωτό κρέμα" ή "παγωτό καϊμάκι".


(ε) Τα χρησιμοποιούμενα σκεύη για τα παγωτά στιγμιαίας παρασκευής και οι αυτόματες μηχανές πήξης, πρέπει να διατηρούνται σε άμεμπτη καθαριότητα και να πληρούν όλες τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.


στ)(Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(ζ) Επιτρέπεται ο τεχνητός αρωματισμός με φυσικά αβλαβή αρώματα.


8. (α) Επιτρέπεται η παρασκευή τυποποιημένων παγωτών, γενικά μέσα σε ειδικούς τύπους (μήτρες) που στηρίζονται σε ξύλινα ή πλαστικά στηρίγματα, με τον σκοπό να χρησιμοποιηθούν με το χέρι, καθώς επίσης μέσα σε κύπελλα, κώνους από δίπυρα και άλλες συσκευασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι συσκευασίες οικογενειακού τύπου, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι όροι του είδους παγωτού που δηλώνεται. Σε όλα τα είδη των τυποποιημένων παγωτών επιτρέπεται η χρήση σκόνης πλήρους γάλακτος και σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος σε συνδυασμό με το ανάλογο βούτυρο γάλακτος.


(β) Τα δίπυρα πρέπει να παρασκευάζονται από πρώτες ύλες που πληρούν τους όρους των σχετικών διατάξεων του παρόντα Κώδικα.


(γ) Τα παγωτά σε ξύλινα ή πλαστικά στηρίγματα, κώνους κ.λ.π. (εκτός από κύπελλα), πρέπει να έρχονται στην κατανάλωση μέσα σε σακκίδια από αδιάβροχο χαρτί.


(δ) Τα ξύλινα ή πλαστικά στηρίγματα ή κύπελλα που χρησιμοποιούνται, καθώς και το αδιάβροχο χαρτί των προστατευτικών σακκιδίων, πρέπει να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και καθαριότητας, ενώ τα πλαστικά στηρίγματα και πλαστικά κύπελλα, τις σχετικές αποφάσεις για τα πλαστικά, του ΑΧΣ.


(ε)(Παραλείπεται ως μη ισχύον.)


(στ) Για τα "παγωτά γάλακτος" και "παγωτά κρέμα", σε ξύλινα ή πλαστικά στηρίγματα, επιτρέπεται η επικάλυψή τους με ειδικό τύπο σοκολάτας, η οποία πρέπει να πληροί τους όρους του παρόντα Κώδικα για τη σοκολάτα, κατ' εξαίρεση όμως αυτή μπορεί να περιέχει κατ' ανώτατο όριο 5%, στο βάρος της σοκολάτας, κοκκόλιπος ή υδρογονωμένη φυτική ύλη, που έχει σημείο τήξης όχι μεγαλύτερο από 42°C.


(ζ) Αντί για την επικάλυψη, όπου αναφέρεται πιο πάνω, με σοκολάτα ειδικού τύπου, αυτή μπορεί να αντικατασταθεί, με επέκτασή της σε όλα τα είδη, γενικά, παγωτών, με ειδικά ζαχαρούχα δίπυρα (μπισκότα).


(η) Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση των γενικών διατάξεων του Κεφαλαίου αυτού, η χρησιμοποίηση χυμών φρούτων ή σιροπιών ή ξηρών καρπών, καθώς και η χρησιμοποίηση αβλαβών αρωματικών υλών.


(θ) Επιτρέπεται η επικάλυψη των παγωτών με προϊόντα απομίμησης σοκολάτας, τα οποία πληρούν τις διατάξεις του άρθρου 57 του Κώδικα Τροφίμων. Στη συσκευασία και σε εμφανές σημείο πρέπει να αναγράφεται με γράμματα ευανάγνωστα, ευδιάκριτα και ανεξίτηλα η φράση "Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ".


9. Επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση σκευασμάτων σε σκόνη ή άλλη μορφή για την παρασκευή παγωτών σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν πρώτες και πρόσθετες ύλες από τις επιτρεπόμενες, κατά περίπτωση, για την παρασκευή παγωτού.


Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται και ελληνικά όλες οι ενδείξεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, λεπτομερείς οδηγίες χρήσης και το είδος του παγωτού που θα παρασκευαστεί.


10. Επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση παγωτών ή γρανιτών με άρωμα φρούτων. Αυτά είναι σκευάσματα, που έχουν την όψη των αντίστοιχων παγωτών ή γρανιτών, δεν είναι όμως παρασκευασμένα από χυμούς φρούτων αλλά από νερό, ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες, αιθέρια έλαια των αντίστοιχων φρούτων και χρωστικές του παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και χρωστική Ε 160β, σύμφωνα με τους όρους των παραρτημάτων αυτών.


Τα παγωτά αυτά πρέπει να δηλώνονται με το χαρακτηριστικό άρωμα που περιέχουν, π.χ. "παγωτό με άρωμα λεμονιού", ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κατευθείαν του ονόματός του φρούτου, π.χ. "παγωτό λεμόνι", προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.


11. Ολα τα είδη παγωτών και γρανιτών θεωρούνται ευαλλοίωτα.


12. Στη συσκευασία των έτοιμων παγωτών, πρέπει να αναγράφονται όλες οι ενδείξεις που προβλέπονται από το άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων.













πηγή :
http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%A9%CE%9D%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%A9%CE%9D/tabid/357/language/el-GR/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου