Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Περιμένοντας να σκάσει η κινεζική φούσκα


Η κινεζική οικονομία έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας, και σύντομα θα ξεφουσκώσει. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εταίροι της θα πρέπει να προετοιμάζονται για την εποχή που η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας θα αρχίσει να επιβραδύνεται.
Η κινεζική  ανάπτυξη έχει τονωθεί από το 2008, οπότε και η χώρα εστίασε στις κεφαλαιακές επενδύσεις μέσω ενός προγράμματος επενδυτικών κινήτρων ύψους $618 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη των υποδομών, με αποτέλεσμα όμως να υπάρχουν σήμερα αρκετά εργοστάσια, που δεν μπορούν να κερδοφορήσουν. Οι επενδύσεις αποτελούν το 48% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες ασιατικές χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα υπερεπένδυσης πριν από τη κρίση του 1997-98.
Τα χρήματα από το περίσσευμα των καταθέσεων τροφοδοτούν μια φούσκα ακινήτων. Οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τον τραπεζικό δανεισμό βάζοντας εμπόδια, αλλά εις μάτην. Ο πληθωρισμός στοιχειώνει την οικονομία. Το κινεζικό νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, έχει τα χέρια του δεμένα. Η Κίνα δεν μπορεί να αυξήσει αρκετά τα επιτόκια, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον πληθωρισμό. Μια ανατίμηση του RMB εμπεριέχει ρίσκα, και πιθανά να προκαλέσει ένα σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπάρχουν τρία σενάρια: Πρώτον, η Κίνα μπορεί τα επόμενα δυο χρόνια να δει μια οικονομική επιβράδυνση, που θα ακολουθηθεί από μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης (4%). Το δεύτερο σενάριο αφορά επίσης μια οικονομική επιβράδυνση που θα οφείλεται στο σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και της πίστωσης. Αυτό θα ακολουθηθεί από μια ταχεία ανάκαμψη χάρη σε οικονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη θα φτάσει στο 6-7%. Ένα τρίτο σενάριο έχει να κάνει με μια ήπια αναπροσαρμογή, και μια αργή πλην όμως σταθερή επαναφορά της οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης 7-8% για μερικά χρόνια.
Το πιο πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο. Το πρώτο ίσως. Το τρίτο είναι και το καλύτερο.
Έχει γίνει πλέον κλισέ να μιλάμε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της κινεζικής οικονομίας. Αυτό ήδη συμβαίνει. Η κατανάλωση συνεχώς αυξάνεται. Το ίδιο και τα ημερομίσθια. Τα προγράμματα επενδύσεων είχαν σκοπό να διατηρηθεί σταθερή η οικονομία της χώρας, μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η πραγματική ατμομηχανή που είναι οι εξαγωγές. Η ύφεση στη Δύση τις προκάλεσε δυσχέρειες. Και η ζήτηση των προϊόντων της παραμένει αναιμική. Χωρίς την ανάκαμψη της Δύσης, που θα πάνε όλα τα κινεζικά προϊόντα που κατασκευάζονται στα νέα εργοστάσια; Σίγουρα, η Κίνα άρχισε ήδη να εξάγει και στις αναδυόμενες αγορές, αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραμένουν ο Νο1 προορισμός των προϊόντων της.
Η Κίνα δεν κινδυνεύει από τυχόν μεταδοτικότητα μιας παγκόσμιας κρίσης, αφού η οικονομία της είναι σχετικά απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν όμως καταρρεύσει για παράδειγμα το Χόνγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν τοποθετημένα πολλά κινεζικά κεφάλαια, τότε όντως υπάρχει κίνδυνος.
Η πρώτη αναμενόμενη επίπτωση από κάτι τέτοιο θα ήταν η σημαντική πτώση στις τιμές των αγαθών, που θα επηρεάσει αρνητικά τις χώρες εξαγωγείς. Μια δεύτερη επίπτωση θα ήταν η μείωση των εξαγωγών των βιομηχανικών κρατών, όπως είναι η σημερινή ατμομηχανή της ΕΕ, η Γερμανία.
Προς το παρόν, η ΕΕ και η Αμερική εστιάζουν στις πιέσεις προς τη Κίνα σχετικά με το υποτιμημένο νόμισμά της και τις επιπτώσεις του στη παγκόσμια οικονομική ισορροπία. Το να θα πετύχουν αυτό που θέλουν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ίδιες τις κινεζικές αρχές. Όσο αυξάνεται ο πλούτος της Κίνας, τόσο το εμπόριό της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα εξαρτάται από την ποιότητα και τη ποικιλία των προϊόντων της.
Η Αμερική και η Ευρώπη έχουν ρίξει πολλά λεφτά στις οικονομίες τους. Αυτό θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Όσο παλεύουν με τα ελλείμματα και τα χρέη τους, καλά θα ήταν να εμπλέξουν και την Κίνα στην όποια νέα στρατηγική τους. Θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρχές του Πεκίνου σε ζητήματα τυποποίησης, περιβάλλοντος, κλπ.  Παράλληλα, οι Κινέζοι θα πρέπει να γίνουν πιο ανοιχτοί σε δυτικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, κλπ.
Ένα τελευταίο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι να απομακρυνθούν οι προστατευτισμοί της Δύσης που στοχοποιούν τα φτηνά εξαγωγικά προϊόντα της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου