Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν ήταν αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη»



Της ΛΩΡΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν με τρόπο ανάγλυφο ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη, του υψηλόβαθμου στελέχους της Vodafone που βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στις 9 Μαρτίου του 2005, δεν ήταν αυτοκτονία και όθεν υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια» με τη γνωστή υπόθεση υποκλοπών, έχουν στην κατοχή τους οι δικηγόροι της οικογενείας του άτυχου άνδρα.

Μετά τη νέα τροπή που δείχνει να παίρνει η υπόθεση των υποκλοπών και τη δίωξη που ασκήθηκε προσφάτως, κατόπιν διαβήματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι δικηγόροι της οικογένειας του Κώστα Τσαλικίδη έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο άλλα και τη συσχέτιση του θανάτου του με τη δίωξη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται δε να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη επίσημες γνωματεύσεις από ιατροδικαστές της Ελλάδας και του εξωτερικού, εγνωσμένου κύρους, σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιείται ότι τα στοιχεία της δικογραφίας, έτσι όπως συγκεντρώθηκαν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αρχείο της Εισαγγελίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δημιουργήσουν πεποίθηση περί αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη, αλλά αντίθετα εισφέρουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι και μόνο ο κόμπος της θηλιάς με την οποία φέρεται να έγινε ο απαγχονισμός είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και δεν θα μπορούσε να γίνει από τον Τσαλικίδη που δεν είχε καμία ανάλογη τεχνική γνώση.

Ακολούθως, το χρώμα του νεκρού, η γενικότερη εικόνα του προσώπου του ήταν εντελώς ασύμβατη ιατροδικαστικά με εκείνη που παρουσιάζουν οι νεκροί μετά τον απαγχονισμό.

Σοβαρές υπόνοιες δημιουργεί, ακόμη, το γεγονός ότι υπήρχε πλήρης απουσία αιμορραγικών στίξεων στον νεκρό και συγκεκριμένα απουσία κακώσεων στην περιοχή του λάρυγγα. Συνεπώς, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν τους καταρτισμένους ιατροδικαστές στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται διερεύνηση το ενδεχόμενο δολοφονίας και μάλιστα όχι της ερασιτεχνικής δολοφονίας, αλλά εκείνης μέσα από οργανωμένο τρόπο δράσης.

Επιπροσθέτως, ειδική μνεία έγινε και στις σημαντικές εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες στοιχειοθετούν «πρωτόγονες συνθήκες διερεύνησης». Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε στην αίθουσα το σχοινί με το οποίο φέρεται πως αυτοκτόνησε ο Τσαλικίδης, και το οποίο βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας και όχι ως πειστήριο στη δικογραφία. Αυτό αποδεικνύει ότι ουδέποτε έγινε η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ούτε αναλύθηκαν πειστήρια ή άλλα ευρήματα.

«Η Βουλή θα μπορούσε να έχει δώσει την ηθική ικανοποίηση στην οικογένεια Τσαλικίδη αλλά και να θωρακίσει το δημόσιο συμφέρον είτε αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας είτε ζητήματα δημοκρατίας, καθώς έχει ανακριτικές αρμοδιότητες», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κακλαμάνης γνωστοποίησε ότι το θέμα των υποκλοπών θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.



www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου