Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κατά της ανέγερσης μιναρέδων Ολλανδός πολιτικός



Ο Ολλανδός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς δήλωσε χθες ότι θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ολλανδία για να απαγορευθεί να ανεγείτονται μιναρέδες, μετά τη λήψη του μέτρου αυτού από τις Αρχές της Ελβετίας.


Ο Βίλντερς είπε στη Βουλή ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους μιναρέδες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ελβετία απαγόρευσε την ανέγερση νέων μιναρέδων σε τεμένη το 2009, μέτρο που είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή την εποχή εκείνη.

Η φήμη της Ολλανδίας ως μιας χώρας με σχετικά χαλαρό νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες και μεγάλη ανοχή γι’ αυτούς έχει μεταβληθεί την τελευταία δεκαετία, εν μέρει λόγω και των ανησυχιών σε μέρος της κοινής γνώμης για τους μουσουλμάνους μετανάστες, κυρίως από το Μαρόκο και από την Τουρκία.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μαντίλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο διότι αντίκεινται στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό της Ολλανδίας και καθιστά δυσκολότερη την αναγνώριση σε δημόσιους χώρους.

Το νέο μέτρο αντανακλά την επιρροή που έχει αποκτήσει ο Βίλντερς και το κόμμα του, αυτό της Ελευθερίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη βουλή και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το Κόμμα της Ελευθερίας εκφράζει θέσεις εναντίον του Ισλάμ και της μετανάστευσης.

Λίγες γυναίκες στην Ολλανδία φορούν νικάμπ (μαντίλες αραβικού στιλ που αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια), ή μπούρκες (που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο όσο και το σώμα των γυναικών). Μελετητές υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 100 ως 400. Πολύ πιο συνηθισμένες είναι οι μαντίλες που αφήνουν να φαίνεται το πρόσωπο.






REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου