Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο εκλογικό νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ πηγή: adesmeytos.gr




Την τακτική που προβλέπει την περικύκλωση των μεγάλων αστικών κέντρων πριν την τελική… επίθεση ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου.

Παρότι ο υπουργός Εσωτερικών Χάρις Καστανίδης διατείνεται ότι το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, αφού ο προκάτοχός του Γιάννης Ραγκούσης τού "άφησε κάποιες σημειώσεις", εν τούτοις αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν διαμορφωθεί τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Ενα από αυτά θα είναι η καθιέρωση της εκλογής με λίστα των βουλευτών, κάτι που βρίσκει σύμφωνους πολλούς μέσα στη Ν.Δ.

Το ίδιο επιθυμούν και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η σειρά εκλογιμότητας του 2009 καθώς φοβούνται νέα περιστατικά αποδοκιμασίας όταν (εξ)αναγκαστικά, θα περιοδεύσουν στις περιφέρειές τους.

Το άλλο στοιχείο είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 που αποτελεί και αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Ν.Δ. για ψήφιση με διαδικασίες-εξπρές ενός μίνι εκλογικού νόμου που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές και όχι στις επόμενες.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί ευσεβή πόθο, πάντως υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.




ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στον νέο εκλογικό νόμο που έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού και τις καινοτομίες στον χωροταξικό χάρτη που επέφερε η εφαρμογή του "Καλλικράτη" διατηρείται το όριο του 3% και το μπόνους των 50 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος 3636/2008, ο οποίος συντάχθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Ετσι εξασφαλίζεται υπό όρους η δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

Και γράφουμε υπό προϋποθέσεις γιατί τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα εξουσίας, παρά τις ανάγωγες, δεν δείχνουν να ξεπερνούν το 60%.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου του 2009 Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν αθροιστικά 77,4%!

Από τότε, όμως, έχουν μεσολαβήσει αρκετά που απαξίωσαν την πολιτική, κυρίως αυτή που ασκεί το "νεοθατσερικό" ΠΑΣΟΚ όπως το Μνημόνιο και οι τραγικές επιπτώσεις του στα νοικοκυριά, η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και οι συνέπειες που τη συνοδεύουν (εγκληματικότητα, παρεμπόριο, πορνεία, ναρκωτικά) και βέβαια η δραματική αύξηση της ανεργίας.

Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, οιαδήποτε στιγμή κι αν γίνουν, θα εκπλήξει δυσάρεστα πολλά κόμματα.

Πράγματι στις υποβαθμισμένες γειτονιές αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων αισθητή είναι η άνοδος άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως της "Χρυσής Αυγής" (είχαμε δείγμα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές), και σχηματισμών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν εφαρμοστεί το σύστημα της λίστας, με βάση τη σειρά εκλογιμότητος του 2009, πολλοί νυν βουλευτές, αλλά κι άλλοι που θέλουν να επανέλθουν, όπως ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, δεν θα δουν την πόρτα του Κοινοβουλίου.

Γιατί ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος και ετοιμάζεται να τους τιμωρήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου