Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το κινητό σαν πιστωτική κάρτα



Η Google άρχισε τη διάθεση στο κοινό μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, του «πορτοφολιού» της (Google Wallet), που επιτρέπει στους κατόχους «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) να το χρησιμοποιούν σαν πιστωτική κάρτα για να πληρώνουν τις κάθε είδους συναλλαγές τους στα συνεργαζόμενα καταστήματα. Η ίδια η εταιρία μιλά ήδη για την αυγή μιας νέας εποχής στο εμπόριο, ενώ άλλοι εκφράζουν κιόλας επιφυλάξεις ότι η νέα τεχνολογία, πέρα από την χρηστικότητά της, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση, τη σπατάλη και την υπερχρέωση των -ήδη χρεωμένων- καταναλωτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Με το «Google Wallet» (http://www.google.com/wallet/) οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν οτιδήποτε, απλώς ακουμπώντας το κινητό τους σε ειδικά μηχανήματα της Mastercard που θα υπάρχουν στα ταμεία χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάποια πιστωτική κάρτα, αν και θα χρειάζεται να πληκτρολογούν ένα κωδικό ΡΙΝ (σύστημα PayPass). Με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας «επικοινωνίας εγγύς πεδίου», τα τηλέφωνα θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά «τσιπάκια» και οι χρήστες απλώς θα κουνάνε από απόσταση το κινητό τους πάνω από τα ειδικά τερματικά στα ταμεία. Εκτός από τις πιστωτικές κάρτες του χρήστη, οποιεσδήποτε εταιρικές κάρτες ή εκπτωτικά κουπόνια (π.χ. από σούπερ-μάρκετ ή πολυκαταστήματα) θα αποθηκεύονται στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» του κινητού. Η ίδια η συσκευή θα εξαργυρώνει τις προσφορές, θα προσθέτει τους νέους «πόντους» που κέρδισε ο καταναλωτής κ.α. Εν καιρώ, ακόμα και κάρτες επιβίβασης και ηλεκτρονικά εισιτήρια (π.χ. αεροπορικών ταξιδιών), ταυτότητες και κάρτες-κλειδιά (π.χ. δωματίων ξενοδοχείων) θα μπορούν να αποθηκεύονται στο κινητό «πορτοφόλι» Εννοείται ότι η εξάπλωση της νέας υπηρεσίας εξαρτάται από το κατά πόσο οι εταιρίες πιστωτικών καρτών και οι έμποροι θα συνεργαστούν με τη Google (κάτι που δεν είναι εγγυημένο), καθώς και σε ποιο βαθμό οι καταναλωτές θα είναι όντως διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το κινητό τους ως πορτοφόλι.

Αρχικά, η νέα υπηρεσία προσφέρεται μόνο με τη συσκευή Nexus S 4G της ίδιας της Google (σε συνεργασία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Sprint), αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα κινητά που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Android, επίσης της Google. Ο χρήστης «κατεβάζει» απλώς την ειδική εφαρμογή για το Google Wallet και την εγκαθιστά στο κινητό του.

Ήδη σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 300.000 σημεία που έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα PayPass και επιτρέπουν τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αρχικά, πάνω από 124.000 καταστήματα στις ΗΠΑ και 311.000 διεθνώς θα δέχονται το νέο σύστημα. Στην Ευρώπη, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι δοκιμές στη Γαλλία της τεχνολογίας «επικοινωνίας εγγύς πεδίου». Οι αρχικές δοκιμές, με συνεργασία της Google, της Mastercard και της Citibank, άρχισαν τον Μάιο. H Visa και η American Express ήδη συνεργάζονται με τη Google για να προστεθούν και οι δικές τους κάρτες στις μελλοντικές εκδόσεις του Google Wallet. Έχουν εξάλλου κυκλοφορήσει φήμες ότι το νέο μοντέλο iPhone 5 της Apple θα διαθέτει και αυτό «τσιπάκι» για ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου