Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Εμπλέκεται ο τότε πρέσβης Τόμας Μίλερ, που είχε προσωπικό ενδιαφέρον για το C4I



ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα ανακύπτει μετά τις αποκαλύψεις -μέσω της εισαγγελικής έρευνας- ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εμπλέκεται άμεσα στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα μας την περίοδο 2004-2006.

Οι εξελίξεις προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αφενός διότι για πρώτη φορά στα χρονικά των τελευταίων 50 χρόνων ελληνική αρχή διατυπώνει μια τόσο σοβαρή κατηγορία σε βάρος των ΗΠΑ, και αφετέρου διότι η δικαιοσύνη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε κοινό μυστικό: ότι οι Αμερικανοί υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κ. Καραμανλή διότι η πολιτική που ακολουθούσε σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, Σκοπιανό κ.ά.) δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον. Άλλωστε ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν έκρυψε ότι ήταν αυτός ακριβώς ο λόγος που οι Αμερικανοί «μεθόδευσαν» τη φθορά και την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ. «Μ' έριξαν οι γείτονες» φέρεται να λέει χαρακτηριστικά καθισμένος στο γραφείο του επί της οδού Π. Κυριακού, έχοντας στα δεξιά του την πρεσβευτική κατοικία και στα αριστερά του την αμερικάνικη πρεσβεία. Θεωρεί δε ότι δύο ήταν τα θέματα που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον: Η διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, με αποκορύφωμα τις συμφωνίες που υπέγραψε με τον Βλ. Πούτιν στον τομέα της ενέργειας, και βασικά τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης που πάγωσε μόλις ανέλαβε ο Παπανδρέου, αλλά και το «βέτο» στο Βουκουρέστι που μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αλλά και για τη στήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου στο «όχι» του στο Σχέδιο Ανάν. Βουλευτές της ΝΔ που διατηρούν στενή επαφή με τον τέως πρωθυπουργό εξέφραζαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από πλευράς κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι δικαστικές εξελίξεις στη χώρα μας προκάλεσαν αναστάτωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ωστόσο απέφυγε να πάρει θέση, ενώ έδωσε εντολή να αποφευχθούν σχόλια ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς της πρεσβείας στην Αθήνα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να διακριβώσουν πώς η δικαστική έρευνα κατέληξε στα συγκεκριμένα αποτελέσματα (ευρήματα). Παράλληλα εκφράζουν την... ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέμεινε εντελώς αμέτοχη στην υπόθεση και για τη χαμηλή προβολή που είχε το θέμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρέσβης ήρθε σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στους οποίους επισήμανε τον κίνδυνο το συγκεκριμένο ζήτημα να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κι αυτό ενώ ο αρμόδιος Εισαγγελέας έδωσε εντολή για άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου και ο ανακριτής που θα χειρισθεί την υπόθεση θα κάνει στη συνέχεια την ταυτοποίηση. Όπως και το 2006, όταν «έσκασε» το σκάνδαλο, έτσι και τώρα η αμερικανική πλευρά θεωρείται βέβαιο ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε συνδρομή για την πλήρη διελεύκανσή του, ενώ οι «εμπλεκόμενοι» στην υπόθεση υπάλληλοι της πρεσβείας καλύπτονται από διπλωματική ασυλία και δεν πρόκειται να διωχθούν ή να υποστούν οποιαδήποτε συνέπεια.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, ένα από τα καρτοκινητά-σκιές που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή συνομιλιών του τότε πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησής του κ.ά. βρέθηκε στη συνέχεια στην κατοχή υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας και από τον συγκεκριμένο αριθμό έγιναν κλήσεις εντός κι εκτός Ελλάδος.

Από ορισμένες πάντως πλευρές εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο τότε πρέσβης Τόμας Μίλερ εκμεταλλεύθηκε τον μηχανισμό των υποκλοπών προκειμένου να πληροφορηθεί τα σχέδια του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης ως προς το C4Ι. Αν δηλαδή επρόκειτο να υλοποιήσουν τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με το ΠΑΣΟΚ ή να την ακυρώσουν. Ο κ. Μίλερ είχε και προσωπικό ενδιαφέρον για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στην ιδιοκτήτρια εταιρεία προσελήφθη τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστική έρευνα είχε διεξαχθεί και το 2006, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, αλλά δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο. Το γεγονός είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες, καθώς ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία. Άλλωστε αυτήν είχαν δείξει τότε και οι τρεις υπουργοί (Βουλγαράκης, Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος) στην περίφημη συνέντευξη όπου επιβεβαίωσαν τις παρακολουθήσεις και τις «σκιές». Ερωτήματα είχαν διατυπωθεί τότε για το ότι η κυβέρνηση δεν επέμεινε στην περαιτέρω διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης, αλλά και για το ότι οι δικαστικές αρχές έδειξαν να βιάζονται να κλείσουν την υπόθεση. Το πλέον χαρακτηριστικό: Κανείς δεν πληροφορήθηκε με πλήρη ακρίβεια το περιεχόμενο του πορίσματος που συντάχθηκε. Οι τωρινές εξελίξεις πρέπει να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στην επιμέλεια, στην επιμονή αλλά και στο θάρρος του Εισαγγελέα Εφετών Δ. Δασούλα.

http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου