Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν την κατάντια μας: ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ... ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Ποιες σχολές δημοσιογραφίας τα έπιαναν...


ΜΕ υποτιμητικό, σχεδόν προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα τους έλληνες δημοσιογράφους, παρά το γεγονός ότι -όπως παραδέχεται- προσπαθεί διαχρονικά να στρατολογήσει ορισμένους εξ αυτών για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Αυτά προκύπτουν σαφώς από απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας που αποκάλυψε ο γνωστός ιστότοπος WikiLeaks, προκαλώντας αίσθηση, αν και τα Μέσα Ενημέρωσης στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ντοκουμέντων, ενώ η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε λέξη. Πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον οι δημοσιογράφοι περιγράφονται ως «ένα μάτσο κακοπληρωμένων που συνήθως έχουν πολλές δουλειές προκειμένου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους».

Ακόμη ότι «δεν είναι ασύνηθες ένας δημοσιογράφος να εργάζεται στο γραφείο Τύπου του υπουργείου που καλύπτει», ενώ με ειρωνική διάθεση σχολιάζουν ότι «γνωρίζουν πολύ καλά τους αφέντες που υπηρετούν». Επίσης ότι «είναι αποδεκτό να λαμβάνουν δώρα ή χρήματα» και ότι «η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν διαβόητη για την πληρωμή δημοσιογράφων προκειμένου αυτοί να γράφουν αρεστές ιστορίες».

Το ακόμη πιο... απαξιωτικό καταγράφεται σε τηλεγράφημα που έστειλε το 2008 ο τότε πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ όπου εμφανίζει τους έλληνες δημοσιογράφους έτοιμους να συνεργαστούν με την πρεσβεία, έναντι ανταλλαγμάτων προφανώς, για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Προσθέτει μάλιστα ο κ. Σπέκχαρντ ότι «δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που είχαμε μέχρι σήμερα, σχεδιάζουμε να μοχλεύσουμε πολλαπλασιαστικά αυτήν την έκθεση της επόμενης γενιάς ελλήνων δημοσιογράφων σε μοντέλα των ΗΠΑ».

Κάνει ειδική αναφορά στον Αλ. Παπαχελά, τον οποίο επαινεί (!) για την «καλοδιαλεγμένη παρουσίαση των θέσεων των ΗΠΑ», στην επέμβαση στη Γεωργία, ενώ με αφορμή συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ επισημαίνει ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος «είχε σπουδαία συνεισφορά στο να βγει το μήνυμα των ΗΠΑ προς τα έξω στην Ελλάδα».

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η πρεσβεία υλοποιεί «πρόγραμμα στρατολόγησης» εν δυνάμει δημοσιογράφων από νέους που φοιτούν στις σχολές δημοσιογραφίας. Σε έκθεσή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιούλιο του 2006 ο τότε πρέσβης Τσαρλς Ρις αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διαθέτουμε περισσότερους πόρους στις δοσοληψίες μας με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές, ελπίζοντας ότι η επόμενη γενιά δημοσιογράφων μπορεί να είναι πιο ελεύθερη από τις προκαταλήψεις (σ.σ. έναντι της πολιτικής των ΗΠΑ) που χαρακτηρίζουν την παρούσα και τις προηγούμενες γενιές».

Στα τηλεγραφήματά τους οι εκάστοτε πρεσβευτές στην Αθήνα αναφέρονται στο «κλίμα αντιαμερικανισμού» που επικρατεί στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο χαρακτηρίζουν αβάσιμο, αδικαιολόγητο και το αποδίδουν σ' ένα μεγάλο βαθμό στις «θεωρίες συνωμοσίας» που ευδοκιμούν στην ελληνική κοινωνία!

Σε ένα από τα τηλεγραφήματα γίνεται εκτενής αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπου παρατίθενται στοιχεία και πληροφορίες στα όρια... συνοικιακού κουτσομπολιού. Πιο συγκεκριμένα οι αμερικανοί διπλωμάτες σημειώνουν: «Τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Αθήνας ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει η κληρονομήσει περιουσίες από τη ναυτιλία, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τον αθλητισμό, τα πετρέλαια, τις ασφάλειες κ.τ.λ. και που έχουν δεσμούς αίματος, γάμου ή μοιχείας με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους μεγιστάνες των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, ο εφοπλιστής και επενδυτής στο Mega Channel Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι ο καλύτερος φίλος του Χρ. Λαμπράκη, εκδότη των εφημερίδων “Το Βήμα”, “Τα Νέα”, “Athens News” και του in.gr και ο Λαμπράκης έχει συμβόλαια κατασκευής δημοσίων έργων. Τα δύο παιδιά του Βαρδινογιάννη έχουν παντρευτεί με μέλη των οικογενειών Γουλανδρή και Νομικού. Η αδελφή του Ελένη είναι παντρεμένη με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Καραμανλή».

http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου