Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Για έναν... όμορφο χειμώνα



Ο χειμώνας βρίσκεται πλέον προ των πυλών και οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε για τον ερχομό του, καθώς το πολύμηνο καλοκαίρι μας κούρασε λιγάκι. Ωστόσο, αμέσως μόλις τα πρώτα κρύα κάνουν και επίσημα πλέον την εμφάνισή τους, τα σημάδια που αφήνουν πάνω μας είναι εμφανή. Θαμπά και άτονα μαλλιά, δέρμα αφυδατωμένο, αλλά και σκασμένα χείλη και χέρια, είναι μερικά μόνο από όσα ο χειμώνας αφήνει πίσω του ή μάλλον για την ακρίβεια πάνω μας.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το τσουχτερό κρύο, η υγρασία, οι έντονες εναλλαγές από το κρύο στη ζέστη, ο δυνατός και ξερός αέρας έχουν επιπτώσεις στο δέρμα, το σώμα, τα μαλλιά. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι, μικρά μυστικά και συμβουλές που μπορούν να κρατήσουν μακριά τις δυσάρεστες «εκπλήξεις» που κρύβουν οι κρύες ημέρες για την επιδερμίδα μας… γιατί ο χειμώνας μπορεί να είναι όμορφος.

Μαλλιά

Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών σας, αλλά και για ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα:

* Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.

* Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί & βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες και προτιμήστε για το χτένισμα πιρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.

* Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες της τρίχας.

* Να κάνετ

ε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.

* Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα.

* Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα. Σε τέτοια περίπτωση φροντίστε να τα μαζεύετε.

* Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά, αλλά με λυτά.

* Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα και να εμφανίσουν πιτυρίδα.

Χείλη

Το έντονο κρύο και ο αέρας του χειμώνα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ξηρότητα και σκασίματα στα χείλη μας. Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω:



• Χρησιμοποιήστε ένα lip balm χωρίς άρωμα για τα χείλη σας. Αυτό θα διατηρήσει τα χείλια σας ενυδατωμένα.

• Μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με άρωμα.

• Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Πίνετε πολύ νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά.

• Κόψτε ένα αγγούρι σε λεπτές φέτες και τρίψτε το στα χείλη σας.

• Βρέξτε τα χείλη σας με αλατόνερο σε συχνά διαστήματα, καθώς είναι ένα πολύ ισχυρό θεραπεία για την καταπολέμηση του προβλήματος των ξηρών σκασμένα χείλη.

• Χρησιμοποιήστε ένα τζελ με Αλόη (Aloe Vera) στα χείλη σας.

Χέρια

Τα ξηρά, σκασμένα χέρια προκαλούν ερεθισμό ή ακόμη και πόνο πολλές φορές. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να επαναφέρετε τα χέρια σας σε φόρμα και να τα προφυλάξετε από το να ξεραθούν και πάλι.

* Για να φροντίσετε και να εμποδίσετε τα σκασμένα χέρια, προσπαθήστε να αποφεύγετε να τα βρέχετε.

* Χρησιμοποιείστε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή κάνετε άλλες εργασίες που απαιτούν καθαριστικά.

* Έχετε πάντα πρόχειρη μία κρέμα ή λοσιόν για τα χέρια, έτσι ώστε να φροντίζετε τα χέρια σας με την πρώτη ευκαιρία πολλές φορές την ημέρα.

* Φορέστε γάντια τις κρύες μέρες του χειμώνα όταν βγαίνετε έξω.

* Μην πλένετε τα χέρια σας με καυτό νερό γιατί καταστρέφετε έτσι τα επιδερμικά κύτταρα.

* Πάντα να στεγνώνετε τα χέρια σας καλά, ειδικά στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από δακτυλίδια, για να αποφύγετε ερεθισμούς του δέρματος και σκασίματα.





Και φυσικά η διατροφή δεν θα μπορούσε να μην παίζει καθοριστικό ρόλο στη θωράκισή μας απέναντι στα σημάδια του χειμώνα. Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (διευθυντής της ιστοσελίδας www.diatistrofis.gr) κ. Δημήτρης Πέστιος, μιλά στον «Α.Τ.» και δίνει τις δικές του διατροφικές συμβουλές για ένα όμορφο και υγιές δέρμα ακόμη και τις κρύες μέρες του χειμώνα, «γιατί η ομορφιά», όπως επισημαίνει και ο ειδικός, «ξεκινά από μέσα μας».

Πρωτεΐνη: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και αρτιότερη ανάπτυξη της τρίχας, των νυχιών αλλά και του δέρματος. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά.

Βιταμίνη Α: Εξίσου ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο αποτελούν άριστες πηγές αυτής της βιταμίνης. Θεωρείται δε απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών.

Βιταμίνη Ε: Αποδεδειγμένα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Θα τη βρείτε σε πλούσιες ποσότητες στο σολομό, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας για την ανάπλαση του δέρματος (σφριγηλότητα) και των μαλλιών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της καθυστερεί την πρόωρη γήρανσή τους. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών των μαλλιών και του δέρματος (πιθανότατα και των νυχιών), ενώ σε με τη βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, βοηθούν στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών. Το φυλλικό οξύ περιέχεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής κυρίως προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά), ενώ πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Βιοτίνη: Η βιοτίνη (Β5) ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Κυριότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.

adesmeytos-typos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου