Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ύποπτος ο ιός HPV για εμφράγματα ή εγκεφαλικά στις γυναίκες


              

  Πατήστε για μεγέθυνση


Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά βρήκε ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στην εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος στις γυναίκες. Όσες φέρουν τον ιό HPV, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.




Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί στο μέλλον, ανοίγει μια νέα προοπτική έρευνας σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, που δεν έχουν άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Με άλλα λόγια, μπορεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί αρκετοί άνθρωποι (σχεδόν ένας στους πέντε) παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μολονότι δεν εμφανίζουν κανένα από τους συνηθισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή χοληστερίνη, πίεση κ.ά.).




Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «New York Times», μελέτησαν 2.500 γυναίκες ηλικίας 20-59 ετών, εκ των οποίων περίπου το 45% είχαν τον ιό HPV (και από αυτές, το 23% είχαν στελέχη που προκαλούν καρκίνο). Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήtαν θετικές στον ιό, είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό προβλήματα με την καρδιά τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φορείς του ιού ήταν 2,3 φορές πιθανότερο (σε σχέση με όσες δεν ήταν φορείς) να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ όσες έχουν καρκινογόνο στέλεχος του ιού, έχουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες (2,8) για πρόβλημα στην καρδιά τους.




Πάντως, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, οι ενδείξεις δεν αποτελούν ακόμη αποδείξεις ότι ο ιός όντως είναι υπεύθυνος για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι καρδιοπαθείς να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ή κάποιος τρίτος, άγνωστος ακόμη, παράγων μπορεί να προδιαθέτει ευνοϊκά μια γυναίκα τόσο για μόλυνση από τον ιό όσο και για καρδιαγγειακά προβλήματα.




Ο ιός HPV (με τουλάχιστον 40 διαφορετικά στελέχη) είναι μια από τις πιο ευρέως σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων και του λαιμού ή κονδυλώματα, αν και συνήθως δεν επιφέρει κανένα σύμπτωμα. Περίπου ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς άνδρες και γυναίκες θα κολλήσουν κάποια στιγμή τον ιό, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών το 80% των γυναικών είναι φορέας του ιού. Συχνά ο ίδιος ο οργανισμός «καθαρίζει» τη μόλυνση μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μερικές φορές ο ιός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινικών όγκων, απενεργοποιώντας δύο γονίδια (τα p53 και pRb) που κανονικά καταστέλλουν τους όγκους.




Όμως το ένα γονίδιο (p53) ρυθμίζει επίσης τη διαδικασία που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που έδωσε την ιδέα στους επιστήμονες για την πιθανή ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην ιό και την καρδιά. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πράγματι στενή σχέση ανάμεσα στις καρκινογόνες μορφές του ιού HPV και στις καρδιαγγειακές νόσους. Οι μελλοντικές έρευνες θα επιδιώξουν να ρίξουν περισσότερο φως στο πώς η μόλυνση με τον ιό σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρωση.




Αν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, τότε θα έρθει να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντες, όπως η υψηλή πίεση και χοληστερίνη, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα σταματά την απενεργοποίηση του γονιδίου p53. Στο μεταξύ, οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν και καρδιολογικά τους ασθενείς με ιό HPV ύποπτο για καρκίνο, ώστε να αποφύγουν ένα πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό στο μέλλον.


                  

www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου