Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

100.000 προσλήψεις στους δήμους!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων, με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και της κοινωνικής κατάρρευσης, το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει.
Πράγματι, αμετανόητα τα κυβερνητικά στελέχη, που γαλουχημένα επί σειρά ετών με τις αρχές του πελατειακού κράτους ετοιμάζονται να προβούν σε περίπου 55.000 προσλήψεις στους «πράσινους» -κυρίως- δήμους της χώρας. Ηδη προγραμματίζονται 20.000 διορισμοί σε έργα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2012.
Συνολικά σε βάθος τριετίας το σχέδιο είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας» πάνω από 100.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οσο για το ΑΣΕΠ για μια ακόμη φορά θα περιορισθεί στο ρόλο του τροχονόμου των κομματικών ρουσφετιών, αφού παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου της Αρχής Γιώργου Βέη, το συγκεκριμένο όργανο θα εμπλακεί τελικά ως τοποτηρητής στην όλη διαδικασία.
Οι σχετικές προκηρύξεις για την πρώτη «φουρνιά» θα εκδοθούν μέσα στο Νοέμβριο και αρμόδιες για τον καταμερισμό όσων προσληφθούν στους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) πολλές εκ των οποίων έχουν βεβαρημένο παρελθόν, καθώς συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Οι «τυχεροί» που θα επιλεγούν λόγω των γνωριμιών ή των διασυνδέσεων που διαθέτουν με μέλη των ΜΚΟ θα αμείβονται με 625 ευρώ το μήνα για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 135 εργάσιμες ημέρες. Μόλις λήξει ο συγκεκριμένος χρόνος απασχόλησής τους θα απολύονται, χωρίς να λαμβάνουν καμιά αποζημίωση.

Τα κριτήρια πρόσληψης

Αν οι εργασίες που τους ανατέθηκαν ολοκληρωθούν πριν τη συμπλήρωση των πέντε μηνών, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλο έργο του οικείου ΟΤΑ μέχρι του ορίου μεροκάματων που έχει ορισθεί.
Οι ενδιαφερόμενοι θα καταταχθούν ανά ειδικότητα από τον ΟΑΕΔ, σε κυλιόμενους πίνακες κατάταξης ετήσιας διάρκειας. Βασικά κριτήρια για την ένταξή τους στους συγκεκριμένους καταλόγους θα είναι ο χρόνος της εγγεγραμμένης ανεργίας τους, η ηλικία, η οικογενειακή τους κατάσταση και τυχόν ανεργία του/της συζύγου.
Το ΑΣΕΠ θα αναλάβει την έγκριση, μετά από έλεγχο των σχετικών πινάκων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο καθώς και στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν από διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα.
Οσο για τις ΜΚΟ που θα εμπλακούν στη διαδικασία, θα λάβουν περίπου 14 εκατ. ευρώ(!) παρά το γεγονός ότι είναι μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Τα συμπεράσματα δικά σας!

www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου