Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Χρέη για φάρμακα 1,5 δισ. ευρώ από νοσοκομεία - ΙΚΑ


Εκτός ελέγχου βγαίνουν πάλι τα χρέη του δημόσιου τομέα της Υγείας.

Τα νοσοκομεία οφείλουν 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ στους προμηθευτές μόνον για φάρμακα. Η συνολική οφειλή για φάρμακα ανέρχεται στο 1,5 δισ. εάν συνυπολογιστεί και το χρέος που έχει το ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι οφειλές έχουν αποκτήσει χρόνιο χαρακτήρα, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν πληρώσει επί 12 μήνες. Ανάλογες είναι οι καθυστερήσεις και από το ΙΚΑ.

Η άτυπη αυτή στάση πληρωμών από το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, προκαλεί εμπλοκές στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο Οργανισμός πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του (από την 1η Νοεμβρίου υποτίθεται) 'καθαρός'΄από χρέη.

Με δεδομένες τις οφειλές του ΙΚΑ, το οποίο συμμετέχει στον ΕΟΠΥΥ, καθίσταται σαφές ότι ο νεοσύστατος Οργανισμός καρκινοβατεί.

Γιατροί

Τα χρέη, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) αντιδρούν έντονα σε θέματα που αφορούν τους όρους παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η '...κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει με πρόχειρο και ατελέσφορο τρόπο τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, που αφήνει τους ασφαλισμένους ξεκρέμαστους και τους ιατρούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...'.

Ο ΠΙΣ διοργανώνει έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα εξεταστούν, επίσης, οι προτάσεις του υπουργού Υγείας για εργασιακές εφεδρείες ιατρών, κατάργηση οργανικών ιατρικών θέσεων μονάδων υγείας, συνενώσεις νοσοκομειακών τμημάτων.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο CrownPlaza, αίθουσα Socrates.

ΙΣΑ

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το αίτημα του ΙΣΑ να μην προχωρήσει ακόμα ο ΕΟΠΥΥ στην πλήρη λειτουργία του, καθώς δεν έχουν λάβει χώρα σημαντικές ενέργειες που θα επέτρεπαν την παροχή υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με εξώδικη διαμαρτυρία, ο ΙΣΑ επεσήμανε την έλλειψη νομιμότητας της εντολής για συνταγογράφηση στα βιβλιάρια του ΙΚΑ από ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Για τους λόγους αυτούς, ζητεί από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γεράσιμο Βουδούρη να προβεί σε αναστολή της αναγγελθείσας από 1η Νοεμβρίου 2011 δράσης του ΕΟΠΥΥ και να ανακαλέσει την οδηγία – εγκύκλιο που απεστάλη σε φαρμακεία και ιατρούς για εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου