Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Λέιζερ εντοπίζει το ουίσκι «μαϊμού»!

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  51092.jpg Εμφανίσεις:  6 Μέγεθος:  121,4 KB

Η νέα μέθοδος αναλύει το φασματικό αποτύπωμα του ποτού και μπορεί να αποκαλύψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν είναι γνήσιο ή «μαϊμού».
Μια και μόνο σταγόνα του ποτού είναι αρκετή για να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Η σταγόνα τοποθετείται πάνω σε ένα διάφανο τσιπ και στη συνέχεια πάνω στο τσιπ πέφτει μια ακτίνα φωτός λέιζερ πιο λεπτή από ανθρώπινη τρίχα.

Η ακτίνα λέιζερ ξεκινά από μια οπτική ίνα και μετά την επαφή της με το τσιπ η ακτίνα «συλλέγεται» από μια άλλη οπτική ίνα. Με βάση το γεγονός ότι κάθε μόριο εκπέµπει ένα χαρακτηριστικό φάσµα που είναι µοναδικό, σαν το δακτυλικό αποτύπωµα, η φασματική ανάλυση που γίνεται με τη νέα μέθοδο αποκαλύπτει την ταυτότητα του ποτού. Η μέθοδος εξακριβώνει την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που περιέχει το ποτό.

Έχει όμως και άλλες δυνατότητες αφού μπορεί να μελετά το χρώμα, την υφή και τη γεύση του ποτού και να αναγνωρίζει μια σειρά από στοιχεία όπως το είδος και την ηλικία του. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η μέθοδος μπορεί να κάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες αναλύσεις δείχνοντας τη μάρκα ενός ποτού ή το βαρέλι στο οποίο βρισκόταν. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η τεχνική αναπτύχθηκε στη Σκοτία όπου κυκλοφορούν συχνά κακές αντιγραφές των καλών και ακριβών ουίσκι…
--------------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου