Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Υπέρ του αγωγού τώρα η Βουλγαρία

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη» μετά την έγκριση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας στην έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας «The Sofia Echo».
Για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» που «δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», έκανε λόγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Μανιάτης. «Η θετική αυτή αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί προ πολλού (27.7.2010) η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Η σημαντική αυτή εξέλιξη, μετά μάλιστα από την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως έργο εθνικής σημασίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου. Με την ίδια προσήλωση στο στόχο θα συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης.
Ωστόσο, η εν λόγω αξιολόγηση δεν σηματοδοτεί την τελική έγκριση για την κατασκευή του και την άρση όλων των εμποδίων, καθώς απομένει η διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τις τοπικές κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Παράλληλα, το βουλγαρικό υπουργείο επισημαίνει ότι… «σε εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών ανάμεσα στη βουλγαρική και στην ελληνική πλευρά, η διοργάνωση παράλληλων δημόσιων διαβουλεύσεων στις δύο χώρες μπορεί να αρχίσει μόνο κατόπιν της επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας ότι υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Sofia Echo», πριν τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης, το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει την περιβαλλοντολογική μελέτη τρεις φορές στην κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να την αναθεωρήσει. Η αιτία των προηγούμενων απορρίψεων εστιάζεται στο ότι η εταιρεία διερευνούσε μόνο την εκδοχή για εκφόρτωση του αργού πετρελαίου σε πλωτό τερματικό στον κόλπο του Μπουργκάς, ενώ στην εγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνεται πλέον και η εναλλακτική λύση για εκφόρτωση του πετρελαίου στο λιμάνι του Μπουργκάς κατόπιν σχετικής υπόδειξης του βουλγαρικού υπουργείου. Σημειώνεται ότι, στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στη Σόφια, το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο γ.γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Κ. Μαθιουδάκης και συμμετείχαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Ν. Τολέρης, και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Χ. Πίππος.

ΕΡΗ ΤΣΑΚΩΝΑ - AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου