Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


orkos-1-nai


















Με ομόφωνη απόφαση το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται, είναι αντίθετη με τη Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο Δικαστήριο προσέφυγε το «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» (οι κ.κ. Παναγιώτης Δημητράς, Γρηγόρης Βαλιανάτος και κα. Ναυσικά Παπανικολάτου), διότι είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν στα δικαστήρια αποκαλύπτοντας τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο, και θέλουν να ορκιστούν στην τιμή και την υπόληψή τους.

Το Δικαστήριο αποφάσισε, ότι η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό της πλαίσιο, για να γίνει συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και να υπάρξουν παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου