Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη


Αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου
Ενα νέο φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη φαίνεται ότι προσφέρει μια πολύ σημαντική χείρα βοηθείας στην αντιμετώπιση της νόσου. Η προσφορά του πειραματικού φαρμάκου με την κωδική ονομασία MDV3100 χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως εξίσου σημαντική με εκείνη του Herceptin για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  FBD33A9F0CA413CC3C82584B24506D78.jpg Εμφανίσεις:  6 Μέγεθος:  32,9 KB 

Ο καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο από το βρετανικό Ινστιτούτο για την Ερευνα στον Καρκίνο και το Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο ανακάλυψε μέσα από κλινικές δοκιμές ότι το MDV3100 χαρίζει περίπου πέντε επιπλέον μήνες ζωής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Για την ακρίβεια, αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ που βρισκόταν σε εξέλιξη έδειξαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο έζησαν κατά μέσο όρο 4,8 μήνες περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν εικονική θεραπεία.

Πρόωρη διακοπή της δοκιμής

Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα ανάγκασαν μάλιστα τους ερευνητές να προχωρήσουν σε πρόωρη διακοπή της δοκιμής με τον τίτλο AFFIRM προκειμένου να χορηγήσουν τη δραστική ουσία και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ντε Μπόνο «πρόκειται για τεράστια εξέλιξη στο πεδίο της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη».

Μέχρι πρόσφατα οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη οι οποίοι εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες θεραπείες δεν είχαν θεραπευτικές επιλογές. Σήμερα υπάρχουν κάποια φάρμακα, τα οποία όμως δεν έχουν δώσει θεαματικά αποτελέσματα.

Τεράστια οφέλη

«Τώρα όμως ξεκινά μια χρυσή εποχή σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη» είπε ο καθηγητής ντε Μπόνο και προσέθεσε: «Πέντε επιπλέον μήνες ζωής σε αυτούς τους άνδρες που έπασχαν από νόσο τελικού σταδίου μεταφράζεται σε τεράστια οφέλη, αντίστοιχα με εκείνα του μονοκλωνικού αντισώματος Ηerceptin για τις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού».

Η κλινική δοκιμή του MDV3100 που διεξήχθη σε διαφορετικά κέντρα ανά τον κόσμο περιελάμβανε 1.200 άνδρες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Ολοι οι εθελοντές έπασχαν από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε αποδειχθεί ανθεκτικός στη θεραπεία ανδρογονικού αποκλεισμού που θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» στις περιπτώσεις της μεταστατικής μορφής της νόσου.

Μπλοκάρισμα της τεστοστερόνης

Ο καρκίνος του προστάτη «πυροδοτείται» από την τεστοστερόνη η οποία παράγεται κατά κύριο λόγο από τους όρχεις. Ετσι οι ογκολόγοι προσπαθούν να νικήσουν την ασθένεια μειώνοντας τις ποσότητες τεστοστερόνης στον οργανισμό των ασθενών ή εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα από το να προσλαμβάνουν την ανδρική ορμόνη. Το MDV3100 δρα ως έναν βαθμό μπλοκάροντας τους υποδοχείς τεστοστερόνης των καρκινικών κυττάρων.

Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένεται να παρουσιαστούν σε συνέδριο για τον καρκίνο στις αρχές του επόμενου έτους. Εάν τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τα τόσο ενθαρρυντικά ενδιάμεσα ευρήματα, η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Astellas Pharma US θα υποβάλει αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Τζος Σάφερ, αντιπρόεδρο της παγκόσμιας ογκολογικής στρατηγικής της εταιρείας.

Ο καθηγητής ντε Μπόνο ανέφερε μάλιστα ότι πιθανότατα θα διεξαχθούν μελλοντικά και κλινικές δοκιμές οι οποίες θα διερευνήσουν την επίδραση του MDV3100 και στον πρώιμο καρκίνο του προστάτη.

Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου