Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το 2015 θα είναι έτοιμο το Μετρό Θεσσαλονίκης


Συνολικά 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να στοιχίσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το βασικό δίκτυο του οποίου αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο σταθμό της Αγίας Σοφίας.
Το τελικό σχέδιο του έργου θα είναι έτοιμο τις προσεχείς ημέρες και όσον αφορά στο κόστος, ο κύριος άξονας των 9,6 χλμ από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Πυλαία θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σε 620 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επέκταση προς την Καλαμαριά, με την προμήθεια και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Σε άλλα 620 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της επέκτασης προς τη δυτική πλευρά της πόλης.
Ο κ. Μαγκριώτης είπε πως οι εξασφαλισμένοι πόροι φτάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ και στόχος είναι το υπόλοιπο ποσό να καλυφθεί από το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο θα «ανοίξει» από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ο υφυπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι το 2015 θα τρέξουν συρμοί στον βασικό άξονα των 9,6 χλμ και ένα χρόνο αργότερα, θα λειτουργήσουν οι γραμμές προς την Καλαμαριά και τη δυτική πλευρά.
Το συνολικό πλάνο προβλέπει δίκτυο 33 χλμ που περιλαμβάνει μια δεύτερη γραμμή προς τα Δυτικά, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Ελευθέριο-Κορδελιό και Εύοσμο, σε συνδυασμό με τη γραμμή από το Πανεπιστήμιο προς Τούμπα, Χαριλάου και Νέα Ελβετία και την επέκταση από τη Μίκρα Καλαμαριάς προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι το 2011 ήταν πολύ παραγωγικό για την πρόοδο του έργου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ζήτημα με το Παπάφειο θα κλείσει οριστικά, ύστερα και από την επαφή που είχε με τον Μητροπολίτη Άνθιμο.
Για το 2012 προβλέπεται να δημοπρατηθεί και να αρχίσει η κατασκευή της επέκτασης προς την Καλαμαριά, όπως επίσης και να προκηρυχθούν και να γίνουν οι μελέτες για τη δυτική επέκταση του Μετρό από την Πλατεία Δημοκρατίας, την οδό Λαγκαδά, μέχρι την Ευκαρπία και τα Νοσοκομεία.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των καταστηματαρχών που έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την έναρξη των εργασιών το 2007, κ. Μαγκριώτης προανήγγειλε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του σχετικού μνημονίου για να αρχίσει η καταβολή τους. Οι αποζημιώσεις θα δίνονται από φέτος και αφορούν σε ρυθμίσεις οφειλών των ενδιαφερομένων με υπηρεσίες όπως ασφαλιστικά ταμεία και άλλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου