Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μπανάνα - τι περιέχει.



Δεν είναι μυστικό ότι οι μπανάνες - τα πιο κοινά φρούτα στον κόσμο. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και σε προσιτές τιμές. Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν καν το πώς θα είναι χρήσιμα. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο του καλίου.

Οι μπανάνες περιέχουν ως επί το πλείστον διάφορα σάκχαρα - φρουκτόζη, γλυκόζη, κ.λπ. Επιπλέον, έχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι μελέτες δείχνουν ότι στον τομέα της μπανάνας περιέχουν επίσης σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη - ορμόνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα ακόμη μυστικό της μπανάνας: που προστατεύουν από τα γαστρικά έλκη με την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Ως εκ τούτου, είναι πολύτιμη στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Οι μπανάνες έχουν βρει ειδικές ουσίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Αυτό το φρούτο μπορεί να προστατεύσει ακόμη και ενάντια σε ανοσοανεπάρκεια. Όπως ανέφεραν  Αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan. Ειδικότερα, οι μπανάνες περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι αναστολείς  ακόμα και στην HIV λοίμωξη. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης,ο καθηγητής Βιολογικής Χημείας Erwin Goldstein, είπε ότι βρήκε την καλύτερη μέθοδο  από μπανάνα 
(ζάχαρη-σύνδεση με τις πρωτεΐνες ) μια ουσία την λεκτίνη.
 
Η ουσία αυτή έχει ένα μοναδικό αντι-ιικό αποτέλεσμα. Μόλις , οι λεκτίνες  συνδεθούν με το σώμα των επικίνδυνων βακτηρίων,τα  δεσμεύουν σε μοριακό επίπεδο και  αποφεύγεται η διείσδυση τους σε ζωτικά όργανα. 

Η αποτελεσματικότητα των λεκτίνων μπορεί να συγκριθεί με τα δύο πιο ακριβά φάρμακα αναστολείς. Οι επιστήμονες λένε ότι είναι δυνατή η χρήση λεκτίνων που προέρχεται από τις μπανάνες, ακόμη και ενάντια σε κολπικές μικροβιακές λοιμώξεις για να μειώσει τον κίνδυνο όχι μόνο από τον ιό HIV, αλλά και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.Η λεκτίνη είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα ,χαμηλό κόστος των φαρμάκων στην οποία ανήκει. Με αυτό στο εγγύς μέλλον θα είναι δυνατόν να εμποδίσει την εξάπλωση του AIDS, όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου