Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ!




Ποσοστό 99,9% της Βορειοελλαδικής βιομηχανίας Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ (ΜΕΛ), πρόκειται να αποκτήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η τουρκική Kartonsan, που είναι θυγατρική του ομίλου Pak Holdings της γείτονoς χώρας. Αυτό, αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Kartonsan, Μεχμέ Ταλού Ουράϊ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι 220 εργαζόμενοι της Βορειοελλαδικής θα παραμείνουν στις θέσεις τους και η εταιρεία θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της "ως ελληνική", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της τουρκικής εταιρείας, που θα εξαγοράσει τη βορειοελλαδική με χρηματοδότηση από τη μητρική εταιρεία, τον τουρκικό όμιλο Pak Holdings, είναι να καταστεί η εταιρεία ακόμα πιο παραγωγική και φυσικά κερδοφόρα, επεσήμανε ο κ. Ταλού Ουράϊ. Πάντως, δεν θέλησε να αναφέρει το αντίτιμο της αγοραπωλησίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ, Κυριάκος Οικονόμου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τουρκική εταιρεία έχει ήδη καταρτίσει σχετικό Business plan για τη λειτουργία της επιχείρησης και σημείωσε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα διευθετηθούν είναι η πραγματοποίηση θερμικής επένδυσης ύψους 4 εκατ. ευρώ, που προετοίμασε η βορειοελλαδική, αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου μας επεσήμανε ότι οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και εντατικοποιήθηκαν από τον Μάιο, ενώ το Νοέμβριο υπογράφηκε προσύμφωνο για την εξαγορά.

Η απόφασή του να προβεί στην πώληση της εταιρείας, απορρέει, όπως υποστήριξε, από την επιθυμία του να συνεχίσει τη λειτουργίας της, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι ο "ίδιος δεν θα είναι στέλεχός της".

Όσον αφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην κίνηση αυτή, να την πωλήσει δηλαδή, εξήγησε ότι είναι, "η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από Έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης που δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας". Πρόσθεσε δε ότι τη διετία 2010 - 2011 πλήρωσε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και έτσι, όπως είπε, "η πώληση ήταν η μοναδική σωτήρια λύση".

Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964 και πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το 1981. Το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.

Η ετήσια παραγωγική δύναμή εταιρείας ανέρχεται σε 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% πωλείται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.). Ο τραπεζικός δανεισμός της ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, ο τζίρος της το 2011 ανήλθε σε 52 εκατ. ευρώ, αλλά εμφάνισε ωστόσο αποτέλεσμα ζημιογόνο, έναντι κερδών το 2010.

Αναφορικά με τον τουρκικό όμιλο Pak Holdings, επισημαίνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία. Η Kartonsan που ουσιαστικά θα εξαγοράσει την ελληνική ΜΕΛ, είναι η πέμπτη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.


www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου