Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σιβηρία η Ελλάδα!


Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ http://www.adesmeytos.gr/

Σε… Σιβηρία μετατρέπεται από σήμερα η χώρα μας, η οποία θα παραμείνει στην «κατάψυξη» για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμη. Ο υδράργυρος κατρακυλά σημειώνοντας θερμοκρασίες ρεκόρ με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για δριμύ κύμα ψύχους που θα «σκεπάσει» ολόκληρη τη χώρα.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στα πελάγη, ισχυρός παγετός και σφοδρές χιονοπτώσεις θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού, ενώ στα λευκά θα «ντυθούν» ακόμη και οι παραθαλάσσιες περιοχές. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που σε πολλές περιοχές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Για σήμερα Δευτέρα, ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν, εκτός από την Μακεδονία και στις ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ χιονόνερο θα πέσει στην ανατολική Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο. Σταδιακή επέκταση του χιονιά αναμένεται από την Τρίτη, με τις χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες αλλά και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στα λευκά θα «ντυθούν» από την Τετάρτη και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να παραμένει «κολλημένος» αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν. Ίδιο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, με τη θερμοκρασία ωστόσο να σημειώνει μικρή άνοδο από την Παρασκευή και μετά, κυρίως στις νότιες περιοχές.
Τέλος, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χιόνια θα πέσουν και στην Αττική, ενώ είναι πολύ πιθανόν οι νιφάδες να κάνουν την επίσκεψη τους ακόμη και στο Κέντρο της πρωτεύουσας, όπου ο υδράργυρος καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα «φλερτάρει» με τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Εκτακτα μέτρα για την προφύλαξη των αστέγων της πόλης έλαβε ο Δήμος Αθηναίων λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας, μετατρέποντας χώρους του Δήμου σε «καταφύγιο» για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που βρίσκονται δρόμο.
Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, και με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Φορέων, θα παραμείνουν ανοιχτοί για όσο χρειαστεί οι εξής χώροι: Ο Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας), δυο Λέσχες Φιλίας (η Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6 και η Λέσχη Φιλίας Κίου 5, στην Κυψέλη) καθώς και το κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ (Πειραιώς και Εχελίδων 69).
Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στους αριθμούς 210-5246515 και 210-523946, ενώ κλήσεις θα δέχεται σε 24ωρη βάση και ο τετραψήφιος αριθμός 1960.
Επιπλέον, επιστήμονες και εθελοντές του ΚΥΑΔΑ, θα κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας ώστε να ενημερώνουν τους αστέγους για την δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντάς τους επιτόπου κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα και ζεστά ροφήματα.
Την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων ενισχύουν και υποστηρίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, PRAXIS, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΣΙΣ, ΚΕΘΕΑ, Εξέλιξις, CARITAS Αθήνας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου