Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αναβρασμός στην Υγεία


Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ http://www.adesmeytos.gr

Θερμή…αποδεικνύεται για την Υγεία η εβδομάδα που διανύουμε, παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό έχουν ανεβάσει «το θερμόμετρο», διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις τραγικές μισθολογικές μειώσεις που όπως λένε τους αφήνουν πλέον χωρίς τα προς το ζην, όσο και για τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και τις υπουργικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας.

Η κατάσταση που βιώνουν πολλοί από τους εργαζόμενους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι απογοητευτική, αποτελώντας δυστυχώς μικρογραφία ενός συνολικότερου πληθυσμού . είτε εργάζεται στον τομέα της περίθαλψης, είτε όχι. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι μαρτυρίες ανθρώπων που δουλεύουν στο «Τζάνειο» του Πειραιά, οι οποίοι χθες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους στο χώρο του νοσοκομείου κρατούσαν τα εκκαθαριστικά τους, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κάτι παραπάνω από 10 ευρώ εξαιτίας των αναδρομικών κρατήσεων μετά και την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου…

Οι κινητοποιήσεις

Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), έχει εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας (3μμ), ενώ στις 12 έχει προγραμματίσει και συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.
«Κόκκινο πανί» για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ αποτελεί αφενός το νομοσχέδιο περί εκπαίδευσης των γιατρών και αφετέρου στο θέμα της χρηματοδότησης και της έγκαιρης καταβολής των εφημεριών, η οποίες σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν για πολλούς μήνες.
Εν τω μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Εκεί, οι εργαζόμενοι από χθες μέχρι και την Πέμπτη αποφάσισαν καθημερινές συγκεντρώσεις στα επείγοντα (στις 8 το πρωί), μπλοκάρισμα των απογευματινών ιατρείων και των ταμείων για τη μη καταβολή του «πεντάευρου».
Σήμερα, δε, θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση στη Β. Σοφίας – Κηφισίας και Αλεξάνδρας, σε συντονισμό με τα γειτονικά νοσοκομεία (ΝΙΜΤΣ, «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο»), ενώ στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στα επείγοντα και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας.
Στον «Άγιο Σάββα», σε πρόσφατη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η πραγματοποίηση καθημερινών καθιστικών διαμαρτυριών στο προαύλιο του νοσοκομείου και μπλοκάρισμα όλων των Ταμείων μεταξύ 8-11 το πρωί, ώστε να μην πληρώνουν οι προσερχόμενοι ασθενείς.
«Λουκέτο» επίσης θα υπάρχει μέχρι και την Πέμπτη 2/2/2012 και στο «Τζάνειο», αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή τους στο νέο μισθολόγιο, καθώς και τη μη καταβολή εφημεριών και αργιών του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου