Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

GUARDIAN: «ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ»


   
russian_restauran-1-nai



Δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζει την Κύπρο ρωσική αποικία αφού πλέον, όπως υποστηρίζει, η Κύπρος κάνει πλάτες στα ρωσικά συμφέροντα. Iδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη ρωσική παρουσία στην πόλη της Λεμεσού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσφατη αποδέσμευση του πλοίου MS Chariot, από το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο μετέφερε συνολικά 60 τόνους με πυρομαχικά για πυροβόλα AK-47 και αντιαρματικά όπλα, τα οποία είχαν ως προορισμό το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Ο δημοσιογράφος ασκεί έντονη κριτική για την αποδέσμευση του πλοίου από την κυπριακή δημοκρατία, αφού όπως υποστηρίζει, ένα κράτος της ΕΕ θα έπρεπε να κατάσχει το φορτίο. Στόχος δεν ήταν άλλος από το να μην κακοφανιστεί η Ρωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι το οποίο δικαιολογείται και από το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έδωσε δάνειο στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι ζουν στην Λεμεσό. Αναφέρουν επίσης ότι οι κυριότεροι λόγοι που έρχονται στην Κύπρο, είναι οι χαμηλοί εταιρικοί φόροι οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματίες, καθώς και το γεγονός ότι είναι εύκολο να πάρεις βίζα. Ένα τρίτο των συνολικών υπεράκτιων επενδύσεων στην Κύπρο προέρχεται από τη Ρωσία αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Hubert Faustmann, ανέφερε ότι η Ρωσική μαφία χρησιμοποιεί εκτενώς την Κύπρο και ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πλέον η Κύπρος είναι πιο κοντά στη Ρωσία παρά στη Βρετανία. Αυτό γιατί η Βρετανία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογραμμίζεται επίσης ότι γίνεται αναφορά για έντονη παρουσία Ρώσων κατασκόπων στο νησί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου