Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Υπό διάλυση και τα νοσοκομεία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σε «αιφνίδιο θάνατο» οδηγείται η δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας, μετά την περίεργη απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εντάξει στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, λόγω των τρομερών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, είχε εξαιρεθεί -και δικαίως- του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Με πονηρή διάταξη που προστέθηκε στο Νομό 4038/2012 χιλιάδες νοσοκόμες, οδηγοί ασθενοφόρων, τραυματιοφορείς, μικροβιολόγοι, παρασκευαστές, κλινικοί διαιτολόγοι κ.ά. μπαίνουν… στο ράφι. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καταργείται το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.
Την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μανώλης Αγγελάκας καταγγέλλει ότι το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους, ενώ ο ίδιος εκφράζει μιλώντας στον «Α.Τ.» έντονους φόβους ότι πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα θα (εξ)αναγκασθούν λόγω των υπέρογκων οφειλών προς τους προμηθευτές και το προσωπικό τους να βάλουν λουκέτο.
Οπως χαρακτηριστικά λέει… «τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη εισπράξει το 40-50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους και είμαστε ακόμη στο Μάρτιο». Και αναρωτιέται πώς «θα λειτουργήσουν αυτά μετά τον Ιούλιο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι προβλεπόμενες πηγές εσόδων».
Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα τελευταία δυο χρόνια η δημόσια υγεία καρκινοβατεί, κάτι που το βλέπει κανείς στα εξωτερικά ιατρεία, όπου ο χρόνος αναμονής φτάνει και… τις πέντε ώρες. Ακόμη και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καθυστερούν σημαντικά ή και ματαιώνονται κιόλας γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικά, καθώς οι προμηθευτές σταμάτησαν -εδώ και καιρό- να τα διαθέτουν καθώς ήδη τους οφείλονται πολλά εκατ. ευρώ.

Δεν λειτουργεί τίποτε

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκα πολλοί αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι δεν λειτουργούν, αφού οι συμβεβλημένες εταιρείες δεν τους συντηρούν εξαιτίας των χρεών που έχουν συσσωρευτεί προς αυτές. Σε απλά ελληνικά η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Το χειρότερο είναι ότι στον Προϋπολογισμό το 2012 προβλέπεται νέα περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες κατά 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2011.
Παράλληλα εντείνονται οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Σε δήλωσή του ο κ. Αγγελάκας σημειώνει: «Η τριτοβάθμια περίθαλψη ζει τραγικές ώρες. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη διάλυση, κάτι που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά όσοι τα επισκέπτονται κατά τις ημέρες εφημεριών. Οι χρόνοι αναμονής και οι συνθήκες περίθαλψης υποβαθμίζονται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων».
Για τον ίδιο «οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και δη του προϊσταμένου της Ανδρέα Λοβέρδου είναι τεράστιες». Οπως εξηγεί, με νοικοκύρεμα και σεβασμό των χρημάτων του ελληνικού λαού μπορεί να δοθεί λύση και προαναγγέλλει επισκέψεις στελεχών της Ν.Δ. στα νοσοκομεία της Αθήνας.

---------------------------------------------------------------------------

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Εβδομάδα των παθών… αναμένεται να είναι και αυτή που διανύουμε για χιλιάδες ασθενείς, αφού τα νέα επαχθή μέτρα που έχουν ληφθεί για γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, αλλά και υγειονομικό προσωπικό έχουν «πυροδοτήσει» μία σειρά κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.
Χθες, οι ειδικευόμενοι στον Ευαγγελισμό, οι οποίο βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μία εβδομάδα, βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να δηλώσουν την αγανάκτησή τους. Ανάρτησαν μία επιγραφή όπου αναγραφόταν: «Ενοικιάζεται ειδικευόμενος γιατρός, με 3 ευρώ την ώρα. Έλληνας, με πτυχίο Πανεπιστημίου ζητεί δουλειά σαν γραμματέας, κλητήρας, τραυματιοφορέας, νοσηλευτής, σεκιούριτι και ιατρός».
Με το συμβολικό αυτό τρόπο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις σε προσωπικό που τους αναγκάζει κατά τις ώρες εργασίας τους να αναλαμβάνουν πολλαπλά πόστα, αλλά κυρίως για το εξευτελιστικό ποσό, όπως λένε, των τριών ευρώ που είναι το ωρομίσθιο το οποίο αναλογεί στην εφημερία τους.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση, αναμένοντας να δουν αν θα υλοποιηθεί στην πράξη η δέσμευση για αποπληρωμή -τουλάχιστον- των εφημεριών του Δεκεμβρίου και με τις αποδοχές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να είναι ακόμα άγνωστο το πότε θα τις λάβουν.

Νέες κινητοποιήσεις

Η ταλαιπωρία των πολιτών, ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στις επόμενες μέρες, αφού ήδη ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, αύριο, Πέμπτη 29 Μαρτίου.
Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στην 4ωρη στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 29 του μήνα (11.30 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας), ενώ παράλληλα θα μετέχουν και στην προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Μαβίλη (12 το μεσημέρι).
Χάος αναμένεται να επικρατήσει την Πέμπτη, ωστόσο, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και Προνοιακές Μονάδες όλης της χώρας εξαιτίας της νέας 5ωρης στάσης εργασίας των μελών της ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή νοσηλευτών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 10.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν και πορεία προς τα συναρμόδια υπουργεία.
Στο… χορό των κινητοποιήσεων, τέλος, μπήκαν και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ (ΠΟΥΓΥ - ΕΟΠΥΥ), ανακοινώνοντας συμμετοχή στη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ (11.30 π.μ. - λήξη βάρδιας) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας.


Πηγή : http://www.adesmeytos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου