Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΕΟΦ: Ελλείψεις φαρμάκων λόγω κρίσης


Οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σοβαρών φαρμάκων από την αγορά μετά τις καταγγελίες των εκπροσώπων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Όπως παραδέχεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΦ, στη χώρα μας υπάρχει «έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων», το οποίο και απέδωσε κυρίως στην οικονομική κρίση, και την αναπόφευκτη δυσχέρεια που αυτή έχει προκαλέσει στις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες – φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Ωστόσο, ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα από τα 163 που είναι σε έλλειψη, υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες. Επίσης, για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι αρμόδιοι του ΕΟΦ κάλεσαν για μία ακόμη φορά τις υπεύθυνες εταιρείες και φαρμακαποθήκες να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά, ειδάλλως ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνεται ότι επειδή πολλά από τα φάρμακα που αναφέρονται σε έλλειψη έχουν υποκατάστατα, οι ασθενείς μπορούν -σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους- να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου