Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σενάρια και… σενάρια

Του ΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
tasosev@yahoo.gr


Τα σενάρια και οι συνωμοσίες αποτελούν το αγαπημένο χόμπι μας. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε τα παραπολιτικά κυριαρχούν σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα.
Το κακό όμως είναι ότι τελικά τα σενάρια, οι συνωμοσιολογίες και τα παραπολιτικά είναι αυτά που επιβεβαιώνονται. Αλλωστε η ρήση πως «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» δική μας είναι.
 
Ακούγοντας την πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μέγιερ για τη δημιουργία του Geuro, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις εσωτερικές συναλλαγές, μου ήρθε στο μυαλό ένα σενάριο το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα».
Πότε; Τον Μάρτιο του 2010. Το σενάριο αυτό, που τότε είχε χαρακτηριστεί ως ευφάνταστο και συνωμοσιολογικό, είχε καταρτιστεί από ένα αμερικανικό think tank.
Αποκαλύφθηκε από το περιοδικό την περίοδο που ετοίμαζαν κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι… σοσιαλιστές την επέλαση του ΔΝΤ και της Τρόικας στη χώρα μας.
Τι έλεγε; Οτι και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής Τράπεζας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νομίσματος που θα χρησιμοποιείται στις εσωτερικές συναλλαγές ώστε να επιτευχθεί η πολυθρύλητη υποτίμηση
.  
Στο ίδιο δημοσίευμα τονιζόταν ότι το εν λόγω think tank συνεργάζεται και με το Eurogroup ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είχαν γραφτεί πριν από το Μνημόνιο.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται δεν είναι αν ο εν λόγω οικονομολόγος απλώς ανέσυρε το σενάριο από το συρτάρι αλλά το κατά πόσο κάποιοι εκ των εταίρων μας έχουν βαλθεί να μας πετάξουν στον Καιάδα ό,τι και να γίνει.
Διότι αν όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, τότε το να συζητούμε για τα διλήμματα περί ευρώ η δραχμής είναι τραγελαφικό.

Τουλάχιστον δίνουν απάντηση στα διλήμματα οι ξένοι φίλοι μας. Ευρώ ή δραχμή, μα Ευρωδραχμή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου