Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η «χαμένη γενιά»

Του ΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
tasosev@yahoo.gr
 
Η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζεται ως τραγική σε ό,τι αφορά την ανεργία. Είναι ενδεικτικό πως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κάνει λόγο για μια γενιά ολόκληρη που είναι στην κυριολεξία «χαμένη».
Και αυτό το στηρίζει στο γεγονός πως δεν θα μπορούν οι άνεργοι που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται να βρουν εργασία για την επόμενη δεκαετία.
Το στοιχείο αυτό αν το υπολογίσει κανείς είναι απίστευτο. Σημαίνει απλά ότι οι σημερινοί άνεργοι δεν μπορούν να έχουν ελπίδα. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι εξίσου τραγικά. Αν και όλοι μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, γνωρίζουν ταυτόχρονα πως αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη.
Δηλαδή δεν πρόκειται να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ειδικά όσοι έχουν οικογένειες και από αυτούς εξαρτάται η επιβίωση των παιδιών τους.
Εκεί έρχονται να επενδύσουν όσοι επιλέγουν τον λαϊκισμό. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το παλέψει κάποιος. Διότι όσοι επενδύουν στην ανέχεια και την αγανάκτηση στοχεύουν στο θυμικό, ενώ όσοι προσπαθούν να πείσουν για το γενικό καλό χάνουν σε πόντους.
Είναι δεδομένο άλλωστε πως οι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ως άνω κατηγορία δεν επιλέγουν κάποιον που τους προσφέρει ελπίδα για το μέλλον αλλά αυτόν που καταγγέλλει, φωνάζει, καταδικάζει τα… συμφέροντα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Ως εκ τούτου το πρόβλημα σήμερα είναι ξεκάθαρα ο… λαϊκισμός. Αν δεν σταματήσει και αν δεν πουν όλοι την αλήθεια, τότε δεν θα βρεθεί λύση. Ισως ούτε και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Και αν αυτό συμβεί στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει μόνο μια χαμένη γενιά αλλά περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου