Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Θανάσιμη ταλαιπωρία

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ


Σε «αγώνα δρόμου» επιδίδονται καθημερινά στη χώρα μας χιλιάδες καρκινοπαθείς εξαιτίας της αναλγησίας και της αδιαφορίας της Πολιτείας να τους εξασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή, παρέχοντάς τους έγκαιρα, επαρκώς και με ασφάλεια τις ογκολογικές θεραπείες τους.
Η κατάσταση την οποία βιώνουν οι Έλληνες καρκινοπαθείς είναι εξοργιστική, με τα φάρμακά τους να βρίσκονται σχεδόν σε μόνιμη βάση πλέον σε έλλειψη, αλλά και τις ακτινοθεραπείες– που πολλές φορές πραγματοποιούνται με πεπαλαιωμένα μηχανήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία- να καθυστερούν έως και 6 μήνες λόγω λίστας…
«Ειδικά το τελευταίο τετράμηνο υπάρχει πολύ έντονο πρόβλημα με τις αντικαρκινικές θεραπείες. Δεν υπάρχουν φάρμακα και το δυστύχημα είναι ότι πάμπολλες είναι οι φορές που τα νοσοκομεία αρνούνται να γράψουν και την ένδειξη «στερείται», ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αποζημιώνονται. Έτσι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους από 2-3 χιλιάδες ευρώ έως και 8-10 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα» καταγγέλλει η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ, κ. Ζωή Γραμματόγλου.
Ενδεικτικό, άλλωστε, της εικόνας που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι το περιστατικό ενός ασθενούς από την Άρτα, ο οποίος όπως αποκάλυψε η κ. Γραμματόγλου ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία του, αλλά φθάνοντας ενημερώθηκε πως δεν υπήρχε το φάρμακο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να «βάλει μέσον»…
 
Μπροστά σε αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί, οι επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρησης μπορεί να έχει αρνητικές ή και ολέθριες επιπτώσεις στη θεραπεία των ατόμων αυτών.
Το ίδιο επικίνδυνο, δε, μπορεί να αποδειχθεί και το καινοφανές φαινόμενο να παίρνουν τελικά οι πάσχοντες κάποια από τα φάρμακα που υπάρχουν στη συνταγή τους, λόγω ελλείψεων στην αγορά, καθώς κάτι τέτοιο τινάζει στον αέρα την απόδοση του χορηγούμενου θεραπευτικού σχήματος.
Λίστες για μία ακτινοθεραπεία
Την ίδια ώρα, Γολγοθάς μοιάζει και η πρόσβαση σε ακτινοθεραπείες. Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτουν τα μέλη του ΚΕΦΙ, όχι μόνο οι λίστες αναμονής φθάνουν τους 5 με 6 μήνες (όπως για παράδειγμα στον «Άγιο Σάββα»), αλλά επίσης όταν βρεθεί επιτέλους το πολυπόθητο ραντεβού γίνεται χρήση επιταχυντών κοβαλτίου (π.χ. «Αλεξάνδρα»), μηχανημάτων δηλαδή με πολλή ραδιενέργεια και λιγότερη ακρίβεια.
Εν μέσω αυτής της πραγματικότητας, λοιπόν, η πρωτοβουλία του ΚΕΦΙ, σε συνεργασία με το Τμήμα Ογκολογίας της εταιρείας NOVARTIS να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των ασθενών γύρω από τα δικαιώματά τους, αποδεικνύεται αναγκαία όσο ποτέ.
Στόχος της δράσης είναι η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, ώστε μεταξύ άλλων οι πάσχοντες να είναι σε θέση να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει σε ασφαλιστικό, ιατροφαρμακευτικό, νομικό επίπεδο.
 
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ"

Μπορώ ως καρκινοπαθής να μου αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας; Εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα μου, εξακολουθώ νομικά να μπορώ να απαιτήσω να μου παρασχεθούν οι πιο σύγχρονες εξετάσεις και τα πιο εξελιγμένα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους; Έχω το δικαίωμα να αρνηθώ να υποβληθώ σε κάποια διαγνωστική εξέταση ή να πάρω κάποιο φάρμακο;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις ο Οδηγός που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!», μέσα από πληροφορίες κατανεμημένες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην χάνουν την ουσία εν μέσω μιας υπερπληθώρας νόμων και αποφάσεων.
Τα θέματα που καλύπτει αφορούν το ποσοστό αναπηρίας, τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, τη νομοθεσία, τα γενικά δικαιώματα των ασθενών, τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών, καθώς και τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε δικαιώματα (με παράθεση π.χ. των αντίστοιχων ΦΕΚ).
Μερικές, ενδεικτικά, ερωτήσεις στις οποίες μπορεί να απαντήσει ο Οδηγός του ΚΕΦΙ είναι:
* Μπορεί να μου αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας και ποια είναι η διαδικασία;
* Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές παροχές που δικαιούνται οι καρκινοπαθείς μετά την αναγνώριση του ποσοστού αναπηρίας τους (π.χ. μειωμένο ωράριο);
* Τι δικαιώματα έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ καρκινοπαθείς (συμμετοχή σε εξετάσεις, γιατροί, ελεγκτές);
* Υπάρχει δυνατότητα λήψης φαρμάκου που δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας;
* Πληρώνονται τα έξοδα για τη μετάβαση στο εξωτερικό;
 
Η εκστρατεία «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!», δε, έχει δική της σελίδα στο Facebook, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά όλα τα θεσπισμένα δικαιώματά τους (εξετάσεις, φάρμακα, κώδικας ιατρικής δεοντολογίας κα) και στον Οδηγό του ΚΕΦΙ. 
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ

Πηγή : http://www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου