Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ



Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που θα βιώσουν οι περισσότερες γυναίκες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι όμως ανάγκη να προστατευτεί η μέλλουσα μητέρα αλλά και το μωρό από τις λίγες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιάσει η εγκυμοσύνη . Υπάρχει μια κλασσική σειρά αιματολογικών , υπερηχογραφικών και κλινικών ελέγχων που πρέπει να κάνουμε προληπτικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη η μαιευτική συμβουλευτική καθοδήγηση για την έγκυο έχει ευρύτατη θεματολογία.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην πρώτη επίσκεψη που πρέπει να γίνεται όταν συμπληρωθούν 1εβδομάδα καθυστέρησης της περιόδου/όταν η β-HCG >1500ng/dl ,εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος θα καταγράφει ένα πλήρες ιστορικό και θα γίνει πλήρης εξέταση της εγκύου,. Η σωστή αξιολόγηση θα οδηγήσει την σωστή παρακολούθηση για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος, περιλαμβάνει γενική αίματος, ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου, ουρία και σάκχαρο αίματος, έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας(όταν απαιτείται), ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊό ανεμοβλογιά, καθώς και γενική εξέταση ούρων, καλλιέργεια ούρων τεστ Παπανικολάου αν δεν υπάρχει πρόσφατο και τέλος εξέταση κολπικού εκκρίματος. Στις επόμενες επισκέψεις προγραμματίζεται καμπύλη σακχάρου με 50γρ γλυκόζης (24-28 εβδ.) και μηνιαίοι απλοί αιματολογικοί και βιοχημικοί εργαστηριακοί έλεγχοι . Σε ειδικές περιπτώσεις απαιτούνται ειδικές εξετάσεις .

ΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ Κάθε φορά θα προγραμματίζεται ο επόμενος έλεγχος, που γίνεται κάθε μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες από την 32η μέχρι και την 36η εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα η παρακολούθηση θα είναι κάθε 7 έως 10 μέρες.





ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρέπει να ενημερώσουμε κάθε έγκυο για συμπτώματα που θα την οδηγήσουν άμεσα στον γυναικολόγο έκτός προγραμματισμένων ελέγχων, όπως είναι η κολπική αιμορραγία που μπορεί να σημαίνει απειλούμενη αποβολή, το να τρέξουν νερά από τον κόλπο που μπορεί να οφείλεται σε διάνοιξη του σάκου από ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, το να έχει πόνους στην μέση και χαμηλά στην κοιλιά, επίσης πρήξιμο στα άκρα και στο πρόσωπο, πονοκέφαλοι και μείωση της διούρησης βάζουν την υπόνοια προεκλαμψίας.



ΒΑΡΟΣ
Το συνολικό βάρος που θα πάρει μια έγκυος δεν πρέπει να περνάει τα 12-14 Kg, γιατί η ανεξέλεγκτα μεγάλη αύξησή του φαίνεται να σχετίζεται με συχνότερη εμφάνιση προεκλαμψίας. Το βάρος που θα πάρει αναλογεί σε 1,5-2 Kg στο πρώτο τρίμηνο, 2-4 Κg στο δεύτερο τρίμηνο και 6 Κgστο τρίτο τρίμηνο περίπου.
ΦΑΡΜΑΚΑ

Στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο, εξαιρούνται οι ειδικές θεραπευτικές αγωγές καθώς και τα συμπληρώματα με σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες, που η χορήγησή τους είναι συνήθως απαραίτητη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στην έγκυο η εργασία επιτρέπεται μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κύησης, εφόσον η εργασία και το περιβάλλον είναι υγιεινό. Τα ρούχα και τα παπούτσια της πρέπει να είναι ευρύχωρα και άνετα. Τα ταξίδια επιτρέπονται, όταν το ιστορικό και η κατάσταση της εγκύου δεν επιβάλουν περιορισμό, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Η σειρά προτίμησης των μεταφορικών μέσων, είναι το αεροπλάνο, το πλοίο, το τρένο και το επιβατικό αυτοκίνητο. και απαιτείται κάθε δύο ώρες 10λεπτο περπάτημα. Η ελαφρά άσκηση και η άθληση με την καθοδήγηση ειδικών ιδιαίτερα αν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης δραστηριότητας και πριν την εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Το κολύμπι σε ζεστά και καθαρά νερά της θάλασσας και το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση για την έγκυο. Η διασκέδαση επιτρέπεται με μέτρο, εφόσον γίνεται σε υγιεινό περιβάλλον. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου με ελάττωση του βάρους γέννησης κατά 200 περίπου γραμμάρια αλλά και με διαταραχές στην διάπλαση του εμβρύου Τα οινοπνευματώδη σε περιορισμένη χρήση δεν έχουν κακή επίδραση στην διάπλαση του εμβρύου αλλά σε μεγάλες ποσότητες τα οινοπνευματώδη προκαλούν διαμαρτίες της διαπλάσεως.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την 32η εβδομάδα, εφόσον η εξέλιξη της κύησης είναι ομαλή και δεν υπάρχει αιμορραγία, κακό μαιευτικό ιστορικό ή έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στο κόλπο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Στην εποχή μας συνηθίζεται η ενημέρωση της εγκύου για τον τοκετό και μετά τον 6ο μήνα, θεωρείται αναγκαία η ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου, για να την προστατεύει από τον φόβο του τοκετού, με ειδικές γυμναστικές ασκήσεις και μαθήματα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Σε αντίθεση με αυτό που ο πολύς κόσμος πιστεύει, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι αναγκαίο να τρώτε για δύο. Ο μεταβολισμός του σώματός σας είναι αποτελεσματικός στην εγκυμοσύνη. Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μωρού σας, αφού αυτή επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής ή μη ισορροπημένη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών καθώς, επίσης, και στο βάρος του παιδιού. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική.

Π Ρ Ω Τ Ε Ι Ν Ε Σ : Βοηθούν στην ανάπτυξη και το σχηματισμό των ιστών και στην παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες είναι τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Υ Δ Α ΤΑ Ν Θ Ρ Α Κ Ε Σ : Χρησιμοποιούνται σαν άμεση πηγή ενέργειας και θερμότητας. Οι υδατάνθρακες είναι τροφές φυτικής προέλευσης και βρίσκονται σε αφθονία στα δημητριακά, στα όσπρια, στα λαχανικά (αγκινάρες, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο, σέλινο), στους βολβούς (πατάτες, παντζάρια, καρότα), στα φρούτα, στο μέλι, στο γάλα.

Λ Ι Π Η : Τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, η σαντιγί, τα παγωτά και τα γλυκά, όπως και τα τηγανιτά είναι πιο δύσπεπτα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ωμό βούτυρο και παρθένο ελαιόλαδο που είναι λίπος, χωνεύεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και D.

Β Ι Τ Α Μ Ι Ν Ε Σ : Προασπίζουν την υγεία και διευκολύνουν την ανάπτυξη όλων των ζωντανών οργανισμών. Είναι οργανικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές. Οι φυσικές πηγές των κυριοτέρων βιταμινών βρίσκονται σε οποιονδήποτε ζωικό ιστό (συκώτι, νεφρό, κρόκο αυγού, γάλα, τυρί), στα λίπη και έλαια (φυτικό βούτυρο, λάδι, μουρουνέλαιο), στα φρούτα (μήλα, μπανάνες, σύκα, ροδάκινα, φράουλες, πορτοκάλια), στα δημητριακά και στα λαχανικά.

Σ Ι Δ Η Ρ ΟΣ: Ο σίδηρος αποτελεί το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Η μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει και τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο. Κατά τους τελευταίους μήνες της ενδομήτριας ζωής το έμβρυο παίρνει σίδηρο από τον οργανισμό της μητέρας του και το αποθηκεύει στο συκώτι του, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στην διάρκεια του θηλασμού, γιατί το μητρικό γάλα δεν περιέχει επαρκή ποσότητα σιδήρου για το νεογνό. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία, αδυναμία, ζάλη, ανορεξία, πονοκέφαλο, εύκολη κόπωση. Βρίσκεται στο συκώτι, σπλήνα, μεδούλι, κρόκο αυγού, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, σύκα, πράσινα χόρτα και κυρίως στο σπανάκι.

Α Σ Β Ε Σ Τ Ι Ο : Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών. Τα οστά και τα δόντια του εμβρύου σχηματίζονται μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας κύησης, οπότε κρίνεται αναγκαία η επαρκής λήψη ασβεστίου από τη μήτρα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρίσκεται στο γάλα και στα παράγωγα του, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα αυγά, στα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι).

H έγκυος έχει ανάγκη περίπου 2500-2900 θερμίδες καθημερινά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να κάνετε δίαιτα. Εάν δείτε ότι πεινάτε μεταξύ των γευμάτων και δεν μπορείτε να έχετε τρία γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε σαν εναλλακτική λύση να έχετε έξι ή και περισσότερα μικρά και ελαφρά γεύματα.

Να προτιμάτε τις υγιεινές τροφές, όπως καστανό ρύζι αντί άσπρο, ψωμί σικάλεως αντί πολυτελείας, μέλι αντί άσπρη ζάχαρη, τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά ή ελαφρώς βρασμένα λαχανικά.

Η υπερβολική λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια καθώς και την υπερβολική αύξηση βάρους. Γι' αυτό καλό θα είναι να περιορίσετε την λήψη αλατιού και η ημερήσια κατανάλωση νερού να μην υπερβαίνει το 1lt (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που υπάρχει στο γάλα, στις σούπες, στους χυμούς των φρούτων και στα άλλα ποτά).

Ο έλεγχος του βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικός, διότι μια ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη (διαβήτη της κύησης, υπέρταση, τοξιναιμία) και στον τοκετό (δύσκολος, εργώδης τοκετός). Επίσης, μετά από τον τοκετό θα είναι πολύ δύσκολο να χάσετε υπερβολικά πολλά κιλά. Φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να πάρετε 10 -12 κιλά, με ρυθμό τέτοιο ώστε να μην ξεπερνά τα 300γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 1200 γραμμάρια το μήνα.

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη περνά τον πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο. Έχει δράση διεγερτική, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και επιταχύνει το βασικό μεταβολισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανή σχέση καφεΐνης και γενετικών ανωμαλιών. Τα νεογνά εκδηλώνουν ανησυχίες στον ύπνο, υπερβολικό κλάμα, δυσκολίες στη σίτιση, εμετούς. Συμβουλεύουμε τις μέλλουσες μητέρες να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την κατανάλωση καφεΐνης.

Η τοξική δράση της νικοτίνης στον οργανισμό είναι γνωστή. Το κάπνισμα επηρεάζει και στη γονιμότητα - σύλληψη και καταστρέφει την παραγωγή του σπέρματος. Όταν μια έγκυος γυναίκα καπνίζει

α) αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του εμβρύου

β) μειώνεται η ροή των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου προς το έμβρυο

γ) μειώνεται το βάρος του εμβρύου και επιβραδύνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου

δ) αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό με όλα τα επακόλουθα προβλήματα. Εάν καπνίζατε στο παρελθόν και εξακολουθείτε, καλό θα είναι να πάρετε συμπλήρωμα βιταμινών B, C και ψευδαργύρου, γιατί το κάπνισμα εμποδίζει την απορρόφηση αυτών των στοιχείων από τον οργανισμό. Κατά το θηλασμό η νικοτίνη περνά κατευθείαν από το αίμα στο μητρικό γάλα και προκαλεί προβλήματα στο νεογνό.

Το αλκοόλ περιέχει χημικά που μπορεί να καταστρέψουν τόσο την παραγωγή του σπέρματος, όσο και τα επίπεδα γονιμότητας ενός άνδρα. Επίσης, επιδρά στην ανάπτυξη του εμβρύου από τη στιγμή της εγκατάστασής του στη μήτρα. Το αλκοόλ περνά από τη μητέρα στο έμβρυο διαμέσου της μητροπλακουντιακής κυκλοφορίας. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι η σωματική και η πνευματική καθυστέρηση του μωρού.

Τα φάρμακα είναι χημικές ουσίες, οι οποίες, όταν μπουν στον οργανισμό της εγκύου, περνούν δια μέσου της κυκλοφορίας της μητέρας στην κυκλοφορία του εμβρύου. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται κατά τους τρεις πρώτους μήνες στην διάρκεια των οποίων γίνεται η οργανογένεση. Καλό θα είναι να μη χρησιμοποιήσετε κανένα φάρμακο πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός θα σας χορηγήσει, ανάλογα με την περίσταση, το κατάλληλο φάρμακο με τη λιγότερη παρενέργεια.

Τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνες ουσίες για την υγεία ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο για την έγκυο γυναίκα. Οι ναρκομανείς έγκυες έχουν μεγάλες πιθανότητες αποβολής γέννησης νεκρού ή πρόωρου εμβρύου με καρδιακά - αναπνευστικά προβλήματα, ανωμαλίες των άκρων κ.α. Όταν το μωρό γεννηθεί είναι εθισμένο στα ναρκωτικά και παρουσιάζει το "σύνδρομο της στέρησης", που χαρακτηρίζεται από κινητικό τρόμο, ασταμάτητο κλάμα, δυσκολίες στη διατροφή, γαστρεντερικά προβλήματα και σπασμούς.
ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Η δυσπεψία λέγεται και "καούρα". Είναι ένα αίσθημα καψίματος στο στομάχι που πολλές φορές φτάνει μέχρι το λαιμό. Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσουν τους μυς που κρατούν τις τροφές και τα οξέα στο στομάχι. Επίσης, η μήτρα σας που μεγαλώνει πιέζει το στομάχι. Για ανακούφιση:

Να τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα αντί για τρία μεγάλα. - Αποφύγετε τα φαγητά που ξέρετε ότι προκαλούν αέρια. –

Περιμένετε μία ώρα μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε. Μην φάτε πριν πέσετε για ύπνο. - Περιμένετε δύο ώρες για να κάνετε γυμναστική. - Μην παίρνετε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των αντιόξινων ή σόδα σε σκόνη, πριν μιλήσετε με το γιατρό σας.



ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η ναυτία και ο εμετός παρατηρούνται συνήθως κατά τις πρώτες 12 - 14 βδομάδες, αλλά πολλές φορές συμβαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και παρατηρείτε πιο συχνά όταν το στομάχι είναι άδειο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη από μόνη κάθε έγκυος αποφεύγει κάποια φαγητά και μυρουδιές, που ενοχλούν το στομάχι της. Για να αποφύγετε ή τουλάχιστον να μετριάσετε την ανωμαλία, μπορείτε ακόμη να :

- Έχετε κάποια απλά σνακ, όπως κράκερ στο κομοδίνο σας. Κάθε πρωί, επίσης, διαθέστε για τον εαυτό σας λίγο έξτρα χρόνο, προκειμένου να φάτε αργά μερικά κράκερ και μετά ξεκουραστείτε για 20 έως 30 λεπτά προτού σηκωθείτε από το κρεβάτι. - Τρώτε μικρά, αλλά συχνά γεύματα. Ένα άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει την ναυτία. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες βοηθούν στην καταστολή αυτής.- Επιπλέον, αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα, ξινά ή τηγανισμένα φαγητά και γενικά περιορίστε τα λιπαρά. - Μολονότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά, προσπαθήστε να πίνετε υγρά μόνο μεταξύ των γευμάτων και περιορίστε τα κατά τη διάρκεια αυτών. - Έχετε πάντα μαζί σας σνακ. Τρώτε μικρές ποσότητες από ήπιες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλή επιλογή είναι τα κράκερ, το γιαούρτι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, η οποία μειώνει την ναυτία ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φάτε. - Μυρίστε λεμόνια. Η μυρωδιά από ένα κομμένο λεμόνι ίσως βοηθήσει τη ναυτία. Βάλτε μερικές φέτες σε παγωμένο τσάι ή ανθρακούχο νερό. - Μπορείτε να πιείτε τσάι ή μπίρα από πιπερόριζα (τζίντζερ). Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι ηρεμεί το στομάχι και βοηθάει στην αναγούλα σε πολλές γυναίκες και χρησιμοποιείται κυρίως στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. - Προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Η συζήτηση με μια άλλη μέλλουσα μητέρα είναι θαυμάσιος τρόπος να αποβάλετε το άγχος που αισθάνεστε. - Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία τα βραχιόλια θαλάσσης, τα οποία είναι μαλακά βαμβακερά περικάρπια βραχιόλια με ένα πλαστικό κουμπί. Αυτό το απλό επινόημα, το οποίο καταπολεμεί την ναυτία θαλάσσης, έχει βοηθήσει πολλές έγκυες στην πρωινή ναυτία. - Επικοινωνήστε μαζί μας εάν η ναυτία και οι εμετοί είναι σοβαροί. - Πάντα να παίρνετε την έγκριση του γιατρού σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις κατά στην εγκυμοσύνη οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απλές ενοχλήσεις και εσείς οφείλετε να μας τις αναφέρετε αμέσως.

1. ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ. Το 10% των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του τοκετού, το οποίο έχει την μορφή βλέννης σε ροζ χρώμα και το καταλαβαίνετε όταν σκουπίζεστε με το χαρτί υγείας. Ίσως παρατηρήσετε πως μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά από εξέταση υπάρχουν μικρές κηλίδες με αίμα. Αν δείτε όμως πως το αίμα αυτό έχει τη μορφή αιμορραγίας και πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.

2. ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΠΑΝΕ. Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό, ο οποίος πρέπει να παραμένει ανέπαφος μέχρι την στιγμή του τοκετού. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα νερά σπάνε πριν από την έναρξη του τοκετού. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας διότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο Μαιευτήριο.

3. ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ. Είναι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή σε ολόκληρη την κοιλιά. Στην αρχή της εγκυμοσύνης μικρής εντάσεως και διάρκειας συσπάσεις είναι κάτι φυσιολογικό. Εάν όμως οι συσπάσεις αυτές γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν, ίσως είναι ένδειξη προβλήματος. Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι αραιές συσπάσεις είναι φυσιολογικές και προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Εάν όμως δεν σταματούν και η συχνότητα τους αυξάνει αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε ο τοκετός. Να επικοινωνήσετε μαζί μας σε όλες τις περιπτώσεις άσχετα από τον μήνα κύησης στον οποίο βρίσκεστε.

4. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ. Είναι επικίνδυνοι όταν εμφανίζονται και δεν περνάνε με απλούς τρόπους, όπως όταν ξαπλώνετε σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο ή όταν πάρετε κάποιο παυσίπονο.

5. ΕΧΕΤΕ ΖΑΛΑΔΕΣ, ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΓΜΑΤΑ, Η ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΘΟΛΩΝΕΙ, ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΒΑΡΟΣ Ή ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΒΑΡΗ, ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ, ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ, ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ. Εάν παρουσιαστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας σε όλες τις περιπτώσεις.

6. Να μας αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν να κάνουν με ΠΥΡΕΤΟ, ΡIΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ.


7. ΑΝ ΠΟΝΑΤΕ Ή ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ή η ποσότητα των ούρων σας έχει μειωθεί σημαντικά, τότε ίσως πρόκειται για συμπτώματα ουρολοίμωξης ,γι αυτό πρέπει να μας τα αναφέρετε.

8. Από τον 7ο μήνα και μετά θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ (να κλωτσά, να αλλάζει θέση κλπ.) περίπου 10-12 φορές ανά 12 ώρες. Αν περάσει τουλάχιστον μία ημέρα και δεν αισθανθείτε καμία κίνηση του μωρού, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου