Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας – Αστροφυσικής στο Κεραστάρι



Το 2ο Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας – Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στο Κεραστάρι του Δήμου Βαλτετσίου Αρκαδίας από 11-16 Ιουνίου με πρωτοβουλία του ομογενή μας στην Αυστραλία καθηγητή κ. Αναστασίου Τζιούμη.

Πριν από εκατό περίπου χρόνια ένας απίστευτα πολύπλοκος μηχανισμός ανασύρθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες από ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, νότια της Πελοποννήσου. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αρχαίος ελληνικός υπολογιστή (κατασκευάστηκε περίπου το 100 π.Χ.) ο οποίος χρησιμοποιώντας εξαιρετικής κατασκευής μπρούτζινους οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια) μπορούσε να υπολογίσει, με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, την κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, τις φάσεις της Σελήνης και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών αγώνων.
 
Επίσης προέβλεπε εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Σήμερα, 2000 χρόνια μετά το ναυάγιο, επιστήμονες, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές: αξονικούς τομογράφους ακτίνων Χ και σύγχρονες φωτογραφικές μέθοδοι απεικόνισης επιφανειών, μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις περίπλοκεςδιεργασίες που εκτελούσε ο Μηχανισμός.
(για λεπτομέρειες βλέπε Ιστοσελίδες για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων)
 
Κάθε 5 χρόνια, στο χωριό Κεραστάρι στην περιοχή της αρχαίας Αρκαδίας, κορυφαίοι ραδιοαστρονόμοι από όλο τον κόσμο οργανώνουν ένα επιστημονικό συνέδριο για να συζητήσουν τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και αστρονομικές τεχνικές. (βλέπε συνέδριο του 2002 και συνέδριο του 2007).
Τον προσεχή Ιούνιο (2012), διοργανώνεται ένα διεθνές συνέδριο με το οποίο θα επιχειρηθεί η σύνδεση της σύγχρονης και της αρχαίας αστρονομικής τεχνολογίας λαμβάνοντας ως παράδειγμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θα διερευνηθεί η εξέλιξη της αστρομετρίας και των υπολογιστών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα και θα συγκριθούν οι μέθοδοι που αποκάλυψαν τα μυστικά του Μηχανισμού. με τις μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη αστρονομία. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο όραμα των ραδιοαστρονόμων για τις εξαιρετικές ανακαλύψεις που αναμένονται με την κατασκευή σύγχρονων ραδιοτηλεσκοπίων, όπως το Square Kilometre Array και θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους χάθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια η τεχνολογία που περικλείει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.
 
kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου