Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η έρευνα σήμερα


Τα κύρια ερευνητικά πεδία είναι τα εξής:

γενετικές ασθένειες
χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες
καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης
λοιμώδεις νόσοι και διασταυρούμενη αντοχή
εφαρμογή των νέων γνώσεων σχετικά με τη λειτουργία των γονιδιωμάτων και στους ανθρώπους και σε ορισμένους παθογενείς οργανισμούς, π.χ. μέσω του γενετικού προγραμματισμού των ανθρώπινων κυττάρων έτσι ώστε να μπορέσουν να νικήσουν τον καρκίνο και τις ιογενείς λοιμώξεις
πιο έγκαιρες, πιο βελτιωμένες, μη επεμβατικές διαγνωστικές τεχνικές
νέα εμβόλια, π.χ. για το AIDS
νέες γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες
νέες βιολογικές προελεύσεις φαρμάκων
νέοι έλεγχοι ποιότητας και ασφάλειας των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών λύσεων για
τα πειράματα στα ζώα

Πρόληψη/έγκαιρη διάγνωση

Είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνουμε την έναρξη μιας ασθένειας. Ένα καθαρότερο περιβάλλον σε συνδυασμό με ορθότερες διατροφικές συνήθειες, υγιεινό τρόπο ζωής και έγκαιρη διάγνωση των κοινών ασθενειών περιορίζουν τις δαπάνες για την υγεία προσφέροντας, παράλληλα, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια να ανακαλυφθούν νέα προφυλακτικά εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα όπως το AIDS, η φυματίωση, η ηπατίτιδα και η ελονοσία αλλά και για τις αλλεργίες.

Πρέπει να κατανοήσουμε πληρέστερα τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, όπως και τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών. Τα τεστ ανίχνευσης τοξικών μολυσματικών παραγόντων (π.χ. σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια) που θα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία θα συνεπάγονται και ασφαλέστερα τρόφιμα.

Μέχρι το 2025 προβλέπεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων άνω των 65 ετών. Νόσοι που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία όπως νόσος του Πάρκινσον, νόσος του Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης, αρθρίτιδα και καρκίνος προβλέπεται να αυξηθούν και αυτές δραματικά. Περίπου το 5% των Ευρωπαίων άνω των 65 έχουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές αναζητούν νέες μεθόδους πρόληψης ή καθυστέρησης του νευρωνικού θανάτου λόγω νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αντίστοιχα ερευνώνται οι γενετικοί παράγοντες προδιάθεσης για ρευματοειδή αρθρίτιδα και αναμένεται να σημειωθεί καθοριστική πρόοδος στην κατανόηση των μηχανισμών αυτής της νόσου που οδηγεί στην αναπηρία και να ανακαλυφθούν νέες θεραπείες.


Η γενετική προσέγγιση

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις του γονιδιώματος του ανθρώπου και αρκετών παθογόνων μικροοργανισμών έχουν ήδη συμβάλει στον εντοπισμό πολλών γονιδίων που σχετίζονται με τις διάφορες ασθένειες. Η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδια δίνει ελπίδες για ριζικά νέες θεραπείες στο μέλλον.

Οι ερευνητές στον τομέα της γονιδιακής θεραπείας προσπαθούν να διορθώσουν τις κυτταρικές δυσλειτουργίες μέσω της εισαγωγής γονιδίων. Για παράδειγμα, οι ιοί χρησιμοποιούνται ως φορείς εισαγωγής αντικαρκινικών γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα σαν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ανακάλυψης θεραπειών με βάση τα γονίδια.

Οι κυτταρικές θεραπείες αξιοποιούν την εγγενή δύναμη των ίδιων των κυττάρων (κυρίως των αδιαφοροποίητων βλαστοκυττάρων) που μπορούν να επιτελέσουν διαφορετικές λειτουργίες από τη στιγμή που θα εξελιχθούν και θα εξειδικευτούν, αντικαθιστώντας έτσι τα ελαττωματικά κύτταρα ή οδηγώντας στην αναγέννηση του προσβεβλημένου ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου