Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οι 6 μεγάλες ελληνικές τράπεζες έγιναν 3 και για την ώρα κλείνει ο κύκλος των μεγάλων deals – Απομένουν ΤΤ και μικρές τράπεζες – Ο κλάδος περνάει στην φάση της αφομοίωσης των συγχωνευομένων τραπεζών και στρέφεται στις αμκ

Οι 6 μεγάλες ελληνικές τράπεζες έγιναν 3 και για την ώρα κλείνει ο κύκλος των μεγάλων deals αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης εκ των βασικών πρωταγωνιστών στο www.bankingnews.gr.
Οι τράπεζες που εξαγόρασαν θα ακολουθήσουν την φάση της αφομοίωσης και λειτουργικής ενοποίησης και η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος.

«Η Πειραιώς εξαγόρασε την καλή ΑΤΕ και την Geniki, η Alpha απορροφά την Emporiki και συνάπτει συνεργασία με την Credit Agricole και η Εθνική εξαγόρασε την Eurobank.
Οι 6 τράπεζες έγιναν 3 και απομένουν ακόμη το ΤΤ και οι συγχωνεύσεις των μικρών τραπεζών.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε φάση ριζοσπαστικών αλλαγών και προφανώς η συγκέντρωση του κλάδου ήταν επιβεβλημένη.
Εκτιμούμε ότι άπαξ και έκλεισε ο πρώτος μεγάλος κύκλος αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη τώρα οι διοικήσεις θα επικεντρωθούν στην ουσιαστικότερη φάση της αφομοίωσης και ομογενοποίησης.
Πλέον οι τράπεζες έχουν να συγχωνεύσουν και οι διοικήσεις καλούνται να φέρουν σε πέρας επιτυχώς το εγχείρημα αυτό και ταυτόχρονα μαζί με τους μετόχους τους να προετοιμαστούν για την φάση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Τα deals έγιναν για να θωρακιστούν οι τράπεζες και για να υπάρξει μια ουσιώδη συστημική αλλαγή στο ελληνικό banking.
Οι επιβεβλημένες αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν μια σημαντική φάση της όλης διαδικασίας καθώς οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν κεφαλαιακή ισχύ ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν και να στηρίξουν την οικονομία» δηλώνει ο κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Ποιο είναι το μήνυμα, ότι με εξαίρεση το ΤΤ και τις μικρές τράπεζες ο κύκλος των μεγάλων συγχωνεύσεων σε αυτή την φάση έχει ολοκληρωθεί.
Θα προχωρήσουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου και σε επόμενη φάση θα αποτιμηθεί αν πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος ή περαιτέρω συγκέντρωσης ή διασυνοριακών συμφωνιών υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα έχει διασωθεί.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου