Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τραυματισμοί μαλακών ιστών (Διαστρέμματα και στραμπουλίσματα)


Ενημερωτικό δελτίο του τμήματος επειγόντων περιστατικών 


Γενικό

Τι είναι τραυματισμοί των μαλακών ιστών;

Οι τραυματισμοί των μαλακών ιστών περιλαμβάνουν τραυματισμούς σε μύες, τένοντες και συνδέσμους (όχι οστά).
Οι τένοντες είναι ινώδεις λωρίδες που συγκρατούν τους μύες στα οστά. Η βλάβη στους μύες ή τους τένοντες από υπερένταση αποκαλείται ‘στραμπούλισμα’.
Οι σύνδεσμοι είναι ινώδεις ταινίες που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Το υπερβολικό τέντωμα των συνδέσμων αποκαλείται ‘διάστρεμμα’. Διαστρέμματα και στραμπουλίσματα μπορεί να συμβούν σε άτομα όλων των ηλικιών με ποικίλα αποτελέσματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν προκληθεί βλάβη στους μαλακούς ιστούς, συνήθως υπάρχει πόνος, πρήξιμο και συχνά μώλωπες. Το πολύ πρήξιμο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Σε σοβαρούς τραυματισμούς, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει σπασμένο οστό (κάταγμα). Μπορεί να απαιτείται ακτινογραφία για να εξακριβωθεί τούτο.

Ασκήσεις

Απαλές ασκήσεις και ασκήσεις διατάσεων θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως για να ελαχιστοποιηθεί η δυσκαμψία. Θα πρέπει να αναμένεται ήπιος πόνος, ωστόσο, ο σοβαρός πόνος πρέπει νααποφεύγεται.
Αν δεν σας έχουν πει διαφορετικά, μετά από τις πρώτες λίγες μέρεςνα αυξήσετε σταδιακά τα επίπεδα δραστηριότητας στα ανεκτάεπίπεδα.

Αν έχετε σοβαρό τραυματισμό, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες ή κινήσεις μέχρι να επιτευχθεί επαρκής επούλωση. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε το γιατρό σας, τοφυσιοθεραπευτή ή τον επαγγελματία στον τομέα της υγείας.
Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας προτείνει ασκήσεις για να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία των αρθρώσεων και την ισορροπία. Οι ασκήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε, να περιοριστεί ο πόνος και να μειωθεί η πιθανότητα να επαναληφθεί ο τραυματισμός.

Τι να περιμένετε

Μπορείτε να αναμένετε πλήρη ανάρρωση από τους τραυματισμούς των μαλακών ιστών σε μία με έξι εβδομάδες. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από την ηλικία σας, τη γενική υγεία και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, μπορεί να είναι απαραίτητος ένας νάρθηκας ή ορθοπεδικός γύψος ή μπορεί ακόμη να συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να απαιτούνται παυσίπονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει η παρακεταμόλη. Τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν, αλλά αυτά δεν είναι κατάλληλα για ορισμένα άτομα. Ρωτήστε τον επαγγελματία στον τομέα της υγείας για περαιτέρωσυμβουλές.

Θεραπεία για τα διαστρέμματα

Η αρχική θεραπεία για τους τραυματισμούς των μαλακών ιστών βασίζεται στις αρχές ‘RICE’ και ‘Αποφυγή HARM’. Αυτές έχουν μεγαλύτερη σημασία στις 48-72 ώρες μετά τον τραυματισμό και μπορεί να επιταχύνουν την ανάρρωση.

Ανάπαυση  (Rest)        Να αναπαυθείτε και να αποφύγετε vτις δραστηριότητες που προκαλούν σοβαρό πόνο (π.χ. το περπάτημα ,τοσήκωμα του μπράτσου σας). Μπορείνα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δεκανίκια ή κρεμαστάρι βραχίονα.

Πάγος (Ice)                 Τυλίξτε παγάκια σε μια υγρή πετσέτα πιάτων, χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα μπιζέλια ή επίθεμα πάγου για αθλητές. Ποτέ μην βάλετε πάγο κατευθείαν πάνω στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε το επίθεμα πάγου για 15-20 λεπτά κάθε μία με δύο ώρες όταν είστε ξύπνιοι.

Συμπίεση  (Compression)         Βάλτε ένα σφικτό επίδεσμο που δεν περιορίζει την κυκλοφορία ή προκαλεί πρόσθετο πόνο. Οεπίδεσμος πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την άρθρωση.

Ανύψωση (Elevation)        Σηκώστε το άκρο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας, αν είναι δυνατόν. Υποστηρίξτε το άκρο με μαξιλάρια ή κρεμαστάρι βραχίονα και κρατήστε το υψωμένο όταν δεν περπατάτε ή όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Στις πρώτες 48-72 ώρες, να αποφύγετε:

Τη θερμότητα (Heat)    Αυξάνει τη ροή του αίματος και το πρήξιμο.
              


Το αλκοόλ  (Alcohol)       Αυξάνει τη ροή του αίματος και το πρήξιμο, και μπορεί να μειώσει την επίγνωση να προκαλέσετε επιδείνωση του τραυματισμού.

Επανατραυματισμός (Reinjury)                           Προστατέψτε την άρθρωσή σας μέχρι να επουλωθεί επαρκώς

Μασάζ (Massage)              Προωθεί τη ροή του αίματος και το πρήξιμο. Το μασάζ μπορεί να αυξήσει την ζημιά αν ξεκινήσει πολύ νωρίς.


Παρακολούθηση

Μπορεί να χρειαστεί να δείτε τον γιατρό ή τον επαγγελματία στον τομέα της υγείας της περιοχής σας, εφόσον ο τραυματισμός δεν βελτιωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις ήθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου