Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η μεσογειακή δίαιτα βασισμένη το ελαιόλαδο βοηθά στην προστασία των οστών.

  .                                                                                                                                                                     




Τα οστά προστατεύει το ελαιόλαδο σύμφωνα με έρευνα που θα δημοσιευτεί στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ.

Η μεσογειακή δίαιτα βασισμένη το ελαιόλαδο συμβάλλει σε αύξηση των συγκεντρώσεων οστεοκαλσίνης ορού, η οποία βοηθά στην προστασία των οστών.

Με βάση πορίσματα ισπανών ερευνητών πιστεύεται πως η επίπτωση της οστεοπόρωσης άρχισε να μειώνεται στη λεκάνη της Μεσογείου χάρη στο ελαιόλαδο.

Ο Δρ. Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ, γιατρός στη Χιρόνα της Ισπανίας και βασικός συγγραφέας της έρευνας, τονίζει ότι «Η συμβολή του ελαιόλαδου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αποδεικνύεται από έρευνες τόσο εντός όσο και εκτός του εργαστηρίου».

Στην έρευνα συμμετείχαν 127 άνδρες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, οι οποίοι είτε είχαν διαβήτη είτε παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από τις τρεις «ομάδες διατροφής» που συστάθηκαν για το σκοπό της έρευνας: μεσογειακή έρευνα με καρπούς, μεσογειακή δίαιτα με παρθένο ελαιόλαδο και δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Μετά από 2 χρόνια, η έρευνα έδειξε πως μόνο η μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο συνέλαβε στην αύξηση της οτηςοκαλσίνης και άλλους παράγοντες ανάπτυξης των οστών, στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου ορού καθώς και στην έκκριση ινσουλίνης.

Το ελαιόλαδο επίσης, συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αγγειοδιασταλτική δράση τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου