Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τεστ αίματος προβλέπει πότε θα πεθάνουμε;

.
Ένα τεστ αίματος που αναλύει το DNA, μπορεί να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής και κατά προσέγγιση τον θάνατο ενός οργανισμού σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Η μελέτη έγινε σε άγρια πουλιά, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους τεστ δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ζώα εκτός εργαστηρίου όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Molecular Ecology».

Το τεστ μετρά το μήκος των τελομερών (που συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών), δομών στις άκρες των χρωμοσωμάτων που θεωρούνται ως το «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού το οποίο δείχνει τον ρυθμό γήρανσής του.

Το γεγονός αυτό έχει κάνει ειδικούς να πιστεύουν ότι τα εν λόγω τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προσδιορίσουν όχι μόνο το ρυθμό γήρανσης των οργανισμών, αλλά και τον χρόνο που τους έχει απομείνει για ζωή.

Τα τεστ μέτρησης των τελομερών εφαρμόζονται ευρέως σε πειραματόζωα ενώ αρκετές εταιρείες προσφέρουν τέτοιου είδους εξετάσεις σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν πόσο γρήγορα γερνά ο οργανισμός τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα πτηνά με μακρύτερα τελομερή είχαν σε γενικό πλαίσιο και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, παρότι τα τελομερή κονταίνουν με βάση τη χρονολογική ηλικία, ο ρυθμός με τον οποίον συμβαίνει αυτό διαφέρει μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας, διότι διαφορετικά άτομα βιώνουν και διαφορετικά επίπεδα βιολογικού στρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


 Από   iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου