Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κρουαζιερόπλοια 350 μέτρων στον Πειραιά



Το «πράσινο φως» και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έλαβε το έργο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για την «Επέκταση του Νοτίου Μέρους του Κεντρικού Λιμένα για την εξυπηρέτηση Κρουαζιερόπλοιων».

Με την υλοποίηση των σχεδιασμών που υπάρχουν, ο Πειραιάς θα καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου, αφού θα διαθέτει 17 θέσεις ελλιμενισμού για όλα τα μεγέθη κρουαζιερόπλοιων. Κατά και μετά την κατασκευή του, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας όπως έχει εκτιμήσει η μελέτη κόστους - ωφελειών που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Σημειώνεται ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κόμβο για όλη την ελληνική κρουαζιέρα, αφού σε κανένα σχεδόν από τα κύρια λιμάνια των ελληνικών νησιών δεν μπορούν τα κρουαζιερόπλοια να προμηθευθούν ναυτιλιακά καύσιμα, να πάρουν πόσιμο νερό σε μεγάλες ποσότητες, να παραδώσουν απόβλητα και λύματα, να παραλάβουν τροφοεφόδια κ.λπ.
Η εκπόνηση του έργου είχε κριθεί επιβεβλημένη, αφού είχε διαπιστωθεί η ανάγκη ελλιμενισμού σύγχρονων μεγάλων κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, των οποίων τα μεγέθη δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο υφιστάμενο κεντρικό λιμάνι.
Μετά την απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει και τυπικά πλέον ο «δρόμος» για τη δημοσίευση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων.
Ήδη έχουν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η προκήρυξη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής και η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων και έχουν εκπονηθεί όλες οι απαιτούμενες τεχνικές, οικονομικές, συγκοινωνιακές και άλλες μελέτες.
Πάντως ο ΟΛΠ απεδέχθη την πλειοψηφούσα άποψη μελών του ΚΑΣ για εξέταση της δυνατότητας διάθεσης μεγαλύτερου θαλασσίου χώρου μπροστά από το λεγόμενο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και ήδη πλήρης φάκελος έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας και το έργο αυτό ύψους 230 εκατ. ευρώ θεωρείται από τα πιο βασικά για την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού και της οικονομίας των ελληνικών νησιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΙΦΤΗ ww.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου