Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πρέπει να πηγαίνουμε γλάστρες στους ασθενείς στα νοσοκομεία ;

Σε αρκετά νοσοκομεία ανά τον κόσμο, απαγορεύεται αυστηρά η επίσκεψη φίλων ή συγγενών που μεταφέρουν
γλάστρα με φυτό για να το δωρίσουν στον ασθενή.
Και έχουν δίκιο, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως:
- Υπάρχουν άνθρωποι αλλεργικοί στα φυτά
- Υπάρχουν ζουζούνια στο χώμα των φυτών που μπορεί να ευθύνονται για μολύνσεις στους ήδη ευαίσθητους οργανισμούς των ασθενών
- Μυκητιάσεις που μπορεί να προκληθούν, κλπ.
Και αν νομίζετε πως ο δικός σας ασθενής δεν κινδυνεύει απ' όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να σκεφτείτε πως μπορεί να κινδυνεύουν οι άλλοι που μοιράζονται τον θάλαμο με τον δικό σας και να σκεφτείτε τον επόμενο που θα μείνει στον θάλαμο, όταν ο δικός σας άνθρωπος θα επιστρέψει σπίτι του. Γιατί δεν φαντάζεστε βέβαια, πως κάθε φορά που ένας ασθενής εγκαταλείπει ένα δωμάτιο νοσοκομείου, γίνεται και απολύμανση... σιγά τώρα .... και ειδικά στην Ελλάδα.

Γι ' αυτό, φυτά, ποτέ σε ασθενείς και ποτέ σε Νοσοκομεία



Τα φρεσκοκομμένα λουλούδια στους θαλάμους των νοσοκομείων είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και θα ήταν προτιμότερο, οι συγγενείς να προσφέρουν φυτά αντί για λουλούδια.

Τα λουλούδια μπορεί να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης ψευδομονάδων. των οποίων η ανάπτυξη και η μετάδοση ευνοούνται από το ζεστό κλίμα, προκαλώντας μόλυνση στις μετεγχειριτικές τομές και εμφάνιση μετεγχειριτικών λοιμώξεων.

Το 9% των ασθενών προσβάλλονται από λοιμώξεις κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Οι πιο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις, αλλά μπορούν επίσης να προσβληθούν οι μετεγχειριτικές τομές, το δέρμα και το κυκλοφορικό.

Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου συστήνουν στους επισκέπτες να προτιμούν τα φυτά από τα λουλούδια. Σίγουρα τα λουλούδια ομορφαίνουν έναν χώρο, αλλά μπορουν να διακοσμήσουν άλλους χώρους του νοσοκομείου.
Δεν θα πρέπει να απαγορεύονται τα λουλούδια στα νοσοκομεία καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών ειδικών, τα φρέσκα άνθη επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών.

Όπως γράφει η διαδικτυακή έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «British MedicalJournal», (www.bmj.com) οι ειδικοί του Κέντρου Giskin Day and Naiome Carter του Imperial College του Λονδίνου, δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την άποψη ότι τα λουλουδιών στα νοσοκομεία προκαλούν προβλήματα υγείας στους ασθενείς.

Αντίθετα, ανακάλυψαν ότι τα φρέσκα λουλούδια οδηγούν τους ασθενείς σε ταχύτερη ανάρρωση.

Μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες τα λουλούδια πιστευόταν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ήταν ότι το νερό τους περιέχει υψηλά επίπεδα βακτηρίων. Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ύπαρξη ενός ανθοδοχείου μέσα στο δωμάτιο νοσηλείας είναι το ίδιο επικίνδυνη, από πλευράς βακτηρίων, με την ύπαρξη ποτηριών ή πιάτων που περιέχουν ροφήματα ή τρόφιμα.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι τα λουλούδια επιδρούν θετικά στα συναισθήματα, τη διάθεση και τη μνήμη ανδρών και γυναικών. Μια κλινική δοκιμή συγκεκριμένα, είχε δείξει ότι οι ασθενείς που είχαν φυτά ή λουλούδια στο δωμάτιό τους εμφάνιζαν μείωση στη συστολική πίεση και τους καρδιακούς τους παλμούς, ενώ ένιωθαν λιγότερο πόνο, άγχος ή κούραση και έτειναν να διατηρούν πιο θετική και αισιόδοξη στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου