Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Αγνός… εκβιασμός!Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν το μάρμαρο μετά την κατάρρευση της ΑΓΝΟ

Φωτογραφία για Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν το μάρμαρο μετά την κατάρρευση της ΑΓΝΟ


Χιονοστιβάδα τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά γάλακτος μετά την αίτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η δυσμενής οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και καιρό η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αφήνει απλήρωτους χιλιάδες παραγωγούς, ενώ τη ίδια στιγμή μετακυλύει βάρη σε ολόκληρη την αγορά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων της χώρας που θα καλούνται μεσούσης της γαλακτοκομικής περιόδου να αναζητήσουν νέες λύσεις για τη διάθεση της παραγωγής τους.

Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ αναζητά πλέον σωτηρία στο άρθρο 99 του ν.3588/2007. Η εταιρεία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα τη σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενώ - όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- κατάθεσε και αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές- το οποίο, πάντως, φέρεται να απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η ΑΓΝΟ είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κρίσης και εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Το μερίδιο αγοράς της έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και τελευταία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σημαντικές καθυστερήσεις είχαν καταγραφεί και στην εξόφληση των γαλακτοπαραγωγών που την προμήθευαν με πρώτη ύλη.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα. Υπό την ιδιοκτησία Κολιού είχε προχωρήσει, μάλιστα, και στο πολυσυζητημένο «άνοιγμα» στους φούρνους της Αττικής και της Πελοποννήσου με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε ανάλογη κίνηση προέβη πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα σούπερ-μάρκετ.

Το 2011 το μερίδιο της ΑΓΝΟ στα γαλακτοκομικά με βάση τον όγκο των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν 1,7%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2012 η εταιρεία φέρεται να χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς με τα στοιχεία του 8μηνου να δείχνουν συρρίκνωση του μεριδίου πανελλαδικά στο 1,2%.

Αγνός… εκβιασμός! Την ιδιοκτησία της γνωστής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο μεταξύ, στις 22 Φεβρουρίου 2013 προσδιορίστηκε να συζητηθεί από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Χθες, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές ότι η μία από τις δύο αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρεία, αυτή που αφορά προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές, απερρίφθη. Ωστόσο, έγινε δεκτή και προχωρά κανονικά η κύρια προσφυγή που θα συζητηθεί -εκτός απροόπτου- το Φλεβάρη.

Την έναρξη απεργιών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ, καθώς στη συνάντηση που είχαν με τον ιδιοκτήτη της επιχείρισης για... την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνώνδεν έφερε αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν μέλη του σωματείου εργαζόμενων, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τους διαμήνυσε πως θα πληρωθούν όταν η γαλακτοβιομηχανία αποκτήσει τη δυνατότητα να το πράξει αυτό, χωρίς να αναλύσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο.

«Ήταν ωμός εκβιασμός. Μας είπε ή δουλεύετε απλήρωτοι ή το εργοστάσιο κλείνει», επισήμανε ο κ. Καραγιαννίδης, σημειώνοντας πως η στάση του αυτή ώθησε τους εργαζόμενους να κάνουν πράξη την απόφασή τους για απεργία, για να πιέσουν για τα δεδουλευμένα. Σήμερα, πάντως, το φρέσκο γάλα της Αγνό θα βρίσκεται στα σημεία πώλησης, αφού οι φορτώσεις έγιναν κανονικά χθες το βράδυ.

Τα πρώτα βήματα της ΑΓΝΟ

Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε
. ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 γνώρισε μεγάλες δόξες. Ενα υπερσύγχρονο εργοστάσιο το οποίο διέθετε στις εγκαταστάσεις του μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προμήθευε την αγορά με γάλα 100% ελληνικό σε συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.

Σήμερα, εφοδιασμένη με την πολύτιμη πείρα και τεχνογνωσία των 50 και πλέον ετών της και εξοπλισμένη με ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο και μηχανολογικό εξοπλισμό της πιο νέας τεχνολογίας, η ΑΓΝΟ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Προσφέρει στην ελληνική αγορά απολαυστικό και ολόφρεσκο γάλα, σε ειδικά μελετημένη συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της το γάλα ΑΓΝΟ είναι 100% φρέσκο, ελληνικό και προέρχεται αποκλειστικά από επιλεγμένα και ελεγχόμενα αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Η κτηνοτροφική μονάδα κάθε παραγωγού είναι εξοπλισμένη από την ΑΓΝΟ με αυτόψυκτη δεξαμενή (παγολεκάνη), όπου τοποθετείται το γάλα αμέσως μετά την άμελξη. Στην συνέχεια συλλέγεται από τα βυτία γάλακτος της εταιρίας, τα οποία διαθέτουν αυτόματο σύστημα συλλογής, δειγματοληψίας και καταγραφής του γάλακτος και μεταφέρεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Εκεί το γάλα ελέγχεται, παστεριώνεται, ομογενοποιείται και συσκευάζεται κάτω από την συνεχή και άγρυπνη παρακολούθηση του άριστα εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε ημέρας αρχίζει η διανομή του φρέσκου γάλακτος ΑΓΝΟ με τον στόλο των ψυγείων αυτοκινήτων της εταιρίας στα σημεία πώλησης, ώστε να φτάσει ολόφρεσκο στον καταναλωτή με το ξημέρωμα της νέας ημέρας.

Η ΑΓΝΟ, οι επιδοτήσεις και το Τσερνομπίλ
Το 1995 ελληνικές ανταγωνίστριες εταιρείες, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ. Την ίδια χρονιά ο ΣΕΒΓΑΠ (Συνεταιρισμός ελληνικών Βιομηχανιών Αγροτικών Προϊόντων) προβαίνει σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση των ελληνικών αρχών να επιχορηγήσουν με ποσό ανάλογο των χρεών της την «ΑΓΝΟ» μέσω της ΑΤΕ, εξοφλώντας μέρος ή το σύνολο των χρεών της από δάνεια, που ανέρχονταν περίπου στο ποσό των 13 δισ. δραχμών, αφού με αυτόν τον τρόπο η ΑΓΝΟ πιθανά επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον τα έσοδα από επιχορηγήσεις, δεν παρουσιάσθηκαν ως κέρδη.

Την ίδια στιγμή ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με την ενίσχυση της «ΑΓΝΟ» για ζημιές από το πυρηνικό ατύχημα Τσέρνομπιλ, με τον ΣΕΒΓΑΠ να υποστηρίζει ότι, η ενίσχυση δεν δικαιολογείται διότι και η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να προμηθεύει με νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα την αγορά, άρα δεν κατέστρεψε 19.000 τόνους γάλακτος. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Υπενθυμίζεται πως μετά το πυρηνικό ατύχημα οι εταιρείες που κατέστρεφαν προϊόντα που είχαν μολυνθεί, έπαιρναν ειδικές κρατικές ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στις ζημιές.

Μετά από όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει την Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1997 για την πρόθεσή της να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς την «ΑΓΝΟ]. Ετσι το Μάη του 1998, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώσει λεπτομερώς για την κοινωνική και παρεμβατική πολιτική που ακολουθεί στον γεωργικό τομέα, καθώς και για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΓΝΟ έχει ξεκινήσει.

Η ΑΓΝΟ στα χέρια ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε

Το 1999 η ΑΤΕ ορίζεται εκκαθαριστής της «Ε.Α.Σ.Θ. ΑΓΝΟ ΣΥΝΠΕ» και η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ λειτουργεί. Το Μάρτη του 2000 τίθεται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΤΕ η οποία «μεταβιβάζει» το 99,9% της εταιρείας στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (του Ομίλου ΑΤΕ) με τον όρο να εξασφαλισθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς.

Τελικά τον Ιούνιο του 2003 προκηρύσσεται τρίτος διαγωνισμός από την ΑΤΕ και την ΑΤΕ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και ενώ οι πρώτες προσφορές κυμαίνονται περίπου στα 45 εκατ. ευρώ , η «ΑΓΝΟ ΑΕ» αγοράζεται από την εταιρεία «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ».



agronews.gr- karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου