Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ο καρκίνος του μαστού μπαίνει στην κατάψυξη


Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από μία καινούργια τεχνική που μετατρέπει τους όγκους -κυριολεκτικά- σε παγάκια και να αποφύγουν το επώδυνο χειρουργείο. Η νέα τεχνική περιλαμβάνει την εφαρμογή μίας βελόνας πάνω στον όγκο, την οποία οι γιατροί έχουν ψύξει σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του πάγου, δηλαδή κάτω από τους -170 βαθμούς Κελσίου, εισάγοντας υγρό άζωτο. Η βελόνα με το υγρό άζωτο τοποθετείται έπειτα στον όγκο, που έτσι παγώνει και στη συνέχεια ξεπαγώνει, διαδικασία που καταστρέφει ολοκληρωτικά τον επικίνδυνο ιστό. Η τεχνική, για την οποία δεν απαιτείται αναισθησία και που ολοκληρώνεται μέσα σε 15 μόλις λεπτά, μπορεί να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου το χειρουργείο, που αφήνει δυσάρεστα σημάδια στις γυναίκες και απαιτεί να περάσουν αρκετές μέρες στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν τη συσκευή θεωρούν ότι μπορεί να θεραπεύσει όγκους μεγέθους ακόμη και μιας μπάλας του γκολφ

. Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε όγκους ηπιότερης μορφής, ενώ αυτή την περίοδο εφαρμόζεται σε ακόμη 30 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. «Το κύριο συστατικό των κυττάρων είναι το νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να παγώσουν» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ο Χεζί Χιμελφάρμπ, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρίας IceCure Medical που ανέπτυξε τη συσκευή. «Εχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα μέσω της θερμότητας, αλλά αυτές οι τεχνικές είναι εξαιρετικά επώδυνες, γιατί το ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητο στη ζέστη. 
Το κρύο από την άλλη έχει αναισθητική επίδραση στο σώμα κι έτσι οι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστο πόνο» εξήγησε ο κ. Χιμελφάρμπ. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται κρυοεκτομή, καταφέρνει να ελέγξει με απόλυτη ακρίβεια το μέγεθος του πάγου που δημιουργείται κι έτσι εξασφαλίζεται ότι θα καταστραφούν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και δεν θα πειραχθεί υγιής ιστός. Επίσης, η τομή που δημιουργείται είναι μικρή, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να εισαχθεί η βελόνα, ενώ ο όγκος δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Η συσκευή έχει εγκριθεί ήδη στις ΗΠΑ και η εταιρία ελπίζει ότι την επόμενη χρονιά θα εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια και στην Ευρώπη. Η κρυοεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του προστάτη, του ήπατος και του νεφρού.

online-pressblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου