Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ Α'

ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Η γυναικεία φύση έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με προβλήματα που απαιτούν άμεσες και δραστικές λύσεις. Ένα από αυτά, οι κολπικές μυκητιάσεις, εκδηλώνονται συχνά, έντονα και αρκετά επίπονα <ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες> καταβάλλοντας την ψυχολογία και τις σωματικές αντοχές πολλών γυναικών. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε το πρόβλημα των κολπικών μυκητιάσεων και πόσο σωστά το διαχειριζόμαστε;
Αναζητήσαμε και καταγράφουμε αίτια, συνέπειες και τρόπους αντιμετώπισής του, αφού ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η γνώση η καλύτερη προστασία.

- Τι είναι η κολπική μυκητίαση;


Κολπική μυκητίαση είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του κόλπου από μύκητες. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μυκήτων με την πιο συνηθισμένη την μονίλια candida albicans. Πρόκειται για μια τοπική λοίμωξη(περιορίζεται στην περιοχή του κόλπου και του αιδίου) και θεωρείται ιατρικά και πρακτικά μια ελαφρά μορφή σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας.

- Γιατί θεωρείται ελαφρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια;

Επειδή η μυκητίαση του κόλπου και του αιδίου δεν προκαλεί πιο σοβαρές εσωτερικές λοιμώξεις, όπως ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα, σε αντίθεση με τα χλαμύδια, τη γονόρροια ή άλλα παθογόνα μικροβία που προκαλούν τέτοιες καταστάσεις προσβάλλοντας σοβαρά το ανώτερο γεννητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια φλεγμονή του κόλπου από μυκητίαση είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει σε πρόβλημα στειρότητας (σαλπιγγική φλεγμονή) σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα χλαμύδια που ευθύνονται για προβλήματα αναπαραγωγής σε ποσοστό 30%.

 

- Ποια είναι η σχέση μεταξύ της κολπικής μυκητίασης ως φλεγμονής του κόλπου και άλλων μολύνσεων της κολπικής περιοχής( π.χ. κολπίτιδα).

Δεν είναι σωστό να συγχέουμε τους όρους κολπίτιδα και κολπική μυκητίαση, καθώς κάτω από την <ομπρέλα> ή τον όρο κολπίτιδα υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις. Κολπίτιδα στην ουσία σημαίνει φλεγμονή του κόλπου που μπορεί να οφείλεται: σε μύκητες, σε μικρόβια αερόβια ή αναερόβια, τριχομονάδες, ιούς Human Papilloma Virus(HPV) ή το συχνό ιό του έρπητα. Είναι, λοιπόν, ένας γενικός όρος που μπορεί να περιλάβει κάτω από την ομπρέλα του πάρα πολλές διαφορετικές αιτιολογικές καταστάσεις. Έτσι, η κολπική μυκητίαση ως είδος φλεγμονής του κόλπου είναι μια μορφή και υποκατηγορία της κολπίτιδας.


ΠΗΓΗ - ΕΙΔ.ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου