Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

9 συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Εννέα βασικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα, και την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών του, δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, και παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να αποτελέσουν «χρυσό» οδηγό ειδικά για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, εργάτες, αγρότες, αθλητές κλπ.):

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο, ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  1. Αποφυγή, κατά το δυνατό, της σωματικής κόπωσης.
  2. Άφθονη κατανάλωση δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  3. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  4. Συχνά δροσερά ντους, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  5. Όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κλπ. Φάρμακα, πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους.
  6. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  7. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές που έχουν υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
  8. Οι μόνιμοι κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν με κλειστά παράθυρα στο σπίτι τους, και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
Επιπλέον ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας υπογραμμίζει ότι όσοι αισθανθούν ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, ναυτία, ή έχουν διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία και εμετούς πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/
 (Foto www.antargaz.be)

1 σχόλιο: